Τίτλοι τέλους… για το ελληνικό upstream – Η αποχώρηση της Repsol – Προς αποεπένδυση τα ΕΛ.ΠΕ – Η ταλαιπωρία της Energean – Η τελευταία ευκαιρία της Κρήτης

Μία προδιαγεγραμμένη πορεία και ιδίως μετά την πανδημία και την αναθεώρηση των στόχων της Ε.Ε. για φιλικότερη προς το κλίμα πολιτική ακολουθεί το φιλόδοξο project της χώρας για την έρευνα κι εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Αυτή του άδοξου τέλους!
Η προσπάθεια για την εξερεύνηση του υπεδάφους της χώρας ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχει ο κρυμμένος θησαυρός… των κοιτασμάτων φυσικού αερίου μένει στα χαρτιά, και ο φάκελος που άνοιξε πριν από περίπου 11 με 12 χρόνια μπαίνει ξανά στο αρχείο.
Όλα δείχνουν ότι η ισπανική Repsol αφήνει και την τελευταία παραχώρηση όπου συμμετείχε και συγκεκριμένα το block του «Ιονίου». Πηγές αναφέρουν ότι αν και δεν έχει αποσταλεί ακόμη επίσημο έγγραφο στην ΕΔΕΥ, εντούτοις ο πετρελαϊκός κολοσσός τα μαζεύει και φεύγει… από την Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί η επιστροφή στο ελληνικό δημόσιο από κοινού με την Energean της παραχώρησης «Αιτωλοακαρνανία» και η μεταβίβαση του μεριδίου του πάλι στην ίδια ελληνική εταιρία που κατείχε στο χερσαίο «οικόπεδο» Ιωάννινα. Η Repsol μετά τη ζημιά που υπέστη, όπως και όλοι οι μεγάλοι πετρελαϊκοί όμιλοι, από την πανδημία και την πτώση των τιμών του αργού επίσπευσε τις αποφάσεις της για περιορισμό της έκθεσης της στο upstream. Υπενθυμίζεται ότι αρχές της χρονιάς είχε αναγγείλει την αποχώρηση της από 14 χώρες σε σύνολο 28 όπου δραστηριοποιείται. Ανάμεσα τους ήταν και η Ελλάδα.
Το block του Ιονίου, ένα από τα ενδιαφέροντα γεωλογικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, «οικόπεδα» δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, να επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο. Μένει να φανεί από τη στάση που θα κρατήσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια. Είναι ο εταίρος της Repsol στη συγκεκριμένη παραχώρηση και πηγές του ομίλου δεν αποσαφηνίζουν τις αποφάσεις που πρόκειται να λάβουν. Με δεδομένη βέβαια τη στροφή που κάνουν τα ΕΛ.ΠΕ προς τις καθαρότερες μορφές ενέργειας και πράσινες δραστηριότητες όλα δείχνουν ότι είναι δύσκολο να αναζητήσουν νέο εταίρο και το πιο πιθανό σενάριο δείχνει το άδειασμα του χαρτοφυλακίου των παραχωρήσεων.
Πάντως, τόσο τα ΕΛ.ΠΕ όσο και η Energean για μία σειρά παραχωρήσεων που κατέχουν στην ελληνική επικράτεια έχουν ζητήσει και λάβει από την ΕΔΕΥ παρατάσεις για τη συνέχιση των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων. Όπως ο Δυτικός Πατραϊκός Κόλπος και τα Ιωάννινα. Οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας και οι αποφάσεις της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έφεραν τις αποφάσεις των επενδυτών για μετάθεση του προγράμματος ερευνών.
Η Energean, βέβαια, που ασκεί αποκλειστικά τη δραστηριότητα του upstream ταλαιπωρείται επίσης από τη γραφειοκρατία στη χώρα μας. Κλασσικό παράδειγμα είναι αυτό της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης για τους περιβαλλοντικούς όρους στην πλέον ώριμη προς παραγωγή παραχώρηση. Αυτή στο Κατάκολο. Έχουν περάσει 20 μήνες και φως στο τούνελ δεν φαίνεται…

Μοναδική και τελευταία ευκαιρία φαίνεται να υπάρχει μόνο στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά» της Κρήτης οι οποίες έχουν μισθωθεί από την κοινοπραξία «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ». Κι εκεί, όμως, δεν δείχνει να υπάρχει κάποιο νεότερο ως προς τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών. Το σίγουρο είναι, όπως αναφέρουν πηγές, ότι τα δύο αυτά θαλάσσια οικόπεδα δεν θα επιστραφούν από τους επενδυτές στο ελληνικό δημόσιο καθώς θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/titloi-teloys-gia-elliniko-upstream-i-apohorisi-tis-repsol-pros-apoependysi-ta-elpe-i 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr