Αδιέξοδο στις συνομιλίες των κρατών της ΕΕ για την ενέργεια - Αιτίες διενέξεων άνθρακας, φ/α και πυρηνικά

Αδιέξοδο στις συνομιλίες των κρατών της ΕΕ για την ενέργεια - Αιτίες διενέξεων άνθρακας, φ/α και πυρηνικάΟρισμένα κράτη μέλη (και κυρίως η Πολωνία) πίεσαν την ΕΕ να περιορίσει τις ασταθείς τιμές στην αγορά άνθρακα
Αδιέξοδο υπήρξε στις συνομιλίες των ηγετών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την ενεργειακή πολιτική, σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το euractiv, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ειδικότερα, δεν υπήρξε κάποια συμφωνία ως προς τους τρόπους αναχαίτισης των υψηλών τιμών άνθρακα.
Ορισμένα κράτη μέλη (και κυρίως η Πολωνία) πίεσαν την ΕΕ να περιορίσει τις ασταθείς τιμές στην αγορά άνθρακα, περιορίζοντας την κερδοσκοπική δραστηριότητα, μια στάση που έρχεται σε αντίθεση με αυτή άλλων χωρών – συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Μια άλλη διαμάχη προέκυψε σχετικά με το αν η ΕΕ θα πρέπει να χαρακτηρίσει το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια ως επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα. Ορισμένα κράτη ασκούν πίεση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε εντός του μήνα να προτείνει τους κανόνες για τη «βιώσιμη χρηματοδότηση και ταξινόμηση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Συνόδου Κορυφής, Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «Συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχαν διαφορετικές απόψεις γύρω από το τραπέζι και δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία επί των συμπερασμάτων που παρουσιάστηκαν. Θα συζητήσουμε εκ νέου τα θέματα σε μελλοντική σύνοδο».
 
Η επιλογή των βιώσιμων επενδύσεων
Τέλος, τα αντικείμενα της πράσινης χρηματοδότησης είναι ένα ακανθώδες θέμα για κράτη μέλη της ΕΕ. Η διαμάχη έγκειται στον καθορισμό των επενδύσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «βιώσιμες» για τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία. Μέχρι το τέλος του μήνα, πρέπει να παρθεί μια απόφαση για το εάν φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια θεωρούνται φιλικές επενδύσεις προς το κλίμα.
Η Επιτροπή έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να προτείνει τους κανόνες αυτόν τον μήνα, αλλά αγωνίζεται να επιλύσει τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των χωρών που διαφωνούν σχετικά με το ποια καύσιμα αξίζουν την «πράσινη» ετικέτα. Όπως είναι γνωστό, η Γαλλία είναι υπερ της πυρηνικής, η Αυστρία όχι ενώ η Γερμανία κρατά μια ουδέτερη στάση.
 

ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr