Γκάζι… Αιγύπτου για τον αγωγό φυσικού αερίου με την Ελλάδα – Το μήνυμα από την EGYPS 2022 με φόντο την κρίση στην Ουκρανία energypress.gr

15 02 2022 | 07:37
Στις προοπτικές της ενεργειακής συνεργασίας ανάμεσα στο Κάιρο και την Αθήνα αναφέρθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου κατά την πρώτη μέρα της ετήσιας έκθεσης και του συνεδρίου Egypt Petroleum Show – EGYPS 2022.
Ο Τάρεκ Ελ Μόλλα σε ομιλία του ενώπιον του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντάλ Φατάχ αλ Σίσι, 2.000 συνέδρων από 65 χώρες και κορυφαίων στελεχών πολυεθνικών ενεργειακών κολοσσών επισήμανε τη σημασία των MoU που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Ελλάδα για την ανάπτυξη κοινών υποδομών στην ενέργεια. Ο υπουργός Πετρελαίου τόνισε πως οι συμφωνίες που υπεγράφησαν ανοίγουν το δρόμο για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα στις δύο χώρες.
Η ιδιαίτερη μνεία του κυβερνητικού στελέχους της Αιγύπτου δείχνει την πρόθεση της χώρας να τρέξει τις διαδικασίες για το project, όπως σχολιάζουν παράγοντες της διπλωματίας, που αποτελεί αφενός έναν διάδρομο εξαγωγής των κοιτασμάτων φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και αφετέρου μία σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα και τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. για την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας.
Δεν αποκλείουν, οι ίδιες πηγές μία περαιτέρω κινητικότητα ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο, ενώ να σημειωθεί πως υψηλότερες ταχύτητες φέρεται να έχει αποκτήσει η δρομολόγηση των μελετών για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών. Επενδυτικό για το οποίο συνεργάζονται οι ΑΔΜΗΕ και EETC, μέσα από τη συγκρότηση σχετικών ομάδων εργασιών.
Η αναφορά του Τάρεκ Ελ Μόλλα αναδεικνύει, επιπροσθέτως, και τη σημασία της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών για τη Γηραιά Ήπειρο σε μία εποχή κατά την οποία η ενεργειακή κρίση αλλά και η ένταση στην Ουκρανία καταδεικνύουν την εξάρτηση των κρατών – μελών της Ε.Ε. από έναν παράγωγο. Η Μόσχα μέσω της Gazprom καλύπτει το ένα τρίτο της κατανάλωσης φυσικού αερίου των ευρωπαϊκών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.
Το αποτέλεσμα είναι η Ε.Ε. να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση έναντι της Ρωσίας και για το λόγο αυτό άλλωστε οι αρμόδιες αρχές των Βρυξελλών και των χωρών έχουν εκπονήσει σενάρια για την αντιμετώπιση ακραίων επιπτώσεων σε πιθανή πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία.   
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr