Μ. Μιχαηλίδης: Η Νορβηγία μπορεί να σώσει την Ευρώπη από την ενεργειακή κρίση;energypress.gr

27 02 2022 | 10:52
Ευτυχώς, υπάρχουν χώρες εκτός ΕΕ που δεν ακολούθησαν τις οδηγίες της και έχουν επενδύσει σε υδρογονάνθρακες! Η Equinor της Νορβηγίας θα διατηρήσει τα μέγιστα ποσοστά παραγωγής φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού για να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να γεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης μεθανίου, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Η δέσμευση φροντίζει για το θερμότερο μέρος του έτους, μια περίοδο που, γενικά, είναι ο χρόνος κατά τον οποίο η αποθήκευση καλύπτεται για την περίοδο αιχμής της χειμερινής ζήτησης. Πέρυσι, το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης δεν κατάφερε να διασφαλίσει ότι είχε αρκετό αέριο για το χειμώνα, το οποίο πυροδότησε την κρίση του φυσικού αερίου, λόγω των κακών ρωσικών προμηθειών και της ανεπαρκούς παροχής υγραερίου.
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα, ο Άντερς Οπεντάλ του Equinor δήλωσε ότι η Νορβηγία ήταν πάντα αξιόπιστος εταίρος της Ευρώπης και θα συνεχίσει να παρέχει όσο το δυνατόν περισσότερο αέριο στην ήπειρο. Το πρόβλημα για την Ευρώπη είναι ότι αυτό που είναι δυνατόν είναι λιγότερο από το ήμισυ του φυσικού αερίου που χρειάζεται. Πολύ λιγότερο, στην πραγματικότητα.
Σύμφωνα με την Eurostat, η ΕΕ εισήγαγε το 46,8% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους. Η Νορβηγία, από την πλευρά της, αντιπροσώπευε το 20,5% των εισαγωγών φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λιγότερο από το ήμισυ των όσων έστειλε η Ρωσία στην ΕΕ.
Σύμφωνα με την Bruegel, μια ευρωπαϊκή οικονομική δεξαμενή σκέψης, η Νορβηγία εξήγαγε περισσότερα από 2,9 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα εβδομαδιαίως στην ΕΕ μέχρι το τέλος του 2021, σε σύγκριση με λίγο πάνω από 2,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα για τη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του έτους, ωστόσο, η Gazprom διατήρησε τις ροές πάνω από 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την εβδομάδα, ενώ η Νορβηγία δεν έφθασε ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Έτσι, τουλάχιστον επί του παρόντος, η Νορβηγία θα πρέπει να υπερδιπλασιάσει τις εξαγωγές της για να ικανοποιήσει την ΕΕ. Υπερβολικά πολύ.
Η κατάσταση αναδεικνύει το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΕΕ όσον αφορά την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Εδώ και χρόνια βασίζεται υπερβολικά στη Ρωσία και αυτό έχει προκαλέσει εφησυχασμό και βεβαιότητα ότι και να συμβεί, η Ρωσία θα συνεχίσει να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη.
Η Ρωσία συμμερίζεται το συναίσθημα, αλλά τα πρόσφατα γεγονότα σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου και την Ουκρανία το έχουν κλονίσει μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, οι οποίες τώρα βιάζονται να βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές σε περίπτωση ανάγκης. Το έργο αποδεικνύεται πιο δύσκολο από ό, τι ίσως περίμεναν.
Η Νορβηγία μπορεί πιθανώς να συνεχίσει να αντλεί στο μέγιστο για λίγο, αν και σε κάποιο σημείο θα πρέπει να σταματήσει για τη συντήρηση των εγκαταστάσεων και να αναζητήσει νέα κοιτάσματα. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Νορβηγία δεν μπορεί να καλύψει την πλήρη ποσότητα φυσικού αερίου που προμηθεύει η Ρωσία στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή. Μεταξύ άλλων, η Νορβηγία προμηθεύει επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό ένταση.
Συνεπώς, δεν μπορεί να καλύψει την πρόσθετη ζήτηση που θα προέλθει από τη Γερμανία εάν κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα. Γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η κρίση είναι παρούσα, τρέχουσα και προκαλείται από τη Γερμανία.
Εάν η Γερμανία θέλει να κλείσει πυρηνικούς σταθμούς και σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, μπορεί μόνο να διπλασιάσει τις εισαγωγές της από τη Ρωσία. Επί του παρόντος, το ένα τρίτο του αερίου διέρχεται από τον Αγωγό Nord Stream 1. Το Βερολίνο θα πρέπει απαραιτήτως να χρησιμοποιήσει τον Αγωγό Nord Stream 2. Η πολεμική σύρραξη όμως στην Ουκρανία προκάλεσε το «πάγωμά» του προς το παρόν τουλάχιστον.
Τι άλλες επιλογές έχει η Ευρώπη εκτός από τη Νορβηγία; Η Κεντρική Ασία είναι μια επιλογή, και πιο συγκεκριμένα το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο ήδη μεταφέρει φυσικό αέριο μέσω του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου που περνά και από την Ελλάδα καταλήγοντας στην Ιταλία. Η μόνη άλλη εναλλακτική λύση είναι το LNG. Θα υπήρχε η Αφρική, η Αλγερία και η Λιβύη, αλλά το χάος που προκάλεσαν οι Γάλλοι στη Λιβύη με την πτώση του Καντάφι καθιστά δύσκολη τη χρήση των άφθονων κοιτασμάτων αυτής της χώρας.
Η Ευρώπη είναι ο κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο εδώ και τρεις μήνες εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, παρά την περιορισμένη ικανότητα του τερματικού σταθμού εισαγωγής LNG. Σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv που δημοσίευσε το Reuters, το 75% των εξαγωγών LNG των ΗΠΑ διατέθηκε στην Ευρώπη τον προηγούμενο μήνα. Μέχρι στιγμής αυτό το μήνα, οι μισές από όλες τις αποστολές LNG των ΗΠΑ έχουν σταλεί στην Ευρώπη.
Το Κατάρ και η Αυστραλία αποτελούν επίσης επιλογές LNGγια την ΕΕ. Η ένωση ανέστειλε ακόμη και μια αντιμονοπωλιακή έρευνα για την Qatar Petroleum, η οποία μετονομάστηκε πρόσφατα σε QatarEnergy, αυτό το μήνα σε ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να κάνουν παραχωρήσεις με αντάλλαγμα το φυσικό αέριο.
(liberal.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr