Υδρογονάνθρακες: Επίσημη στήριξη Μητσοτάκη για τις έρευνες σε Κρήτη και Ιόνιο www.tovima.gr

Γιατί η Αθήνα αποφάσισε να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ελληνικά θαλάσσια και χερσαία blocks
 
Για πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγαίνει δημόσια και παρέχει την πολιτική στήριξη στις έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου γνέφοντας θετικά στους επενδυτές για τη συνέχιση των προγραμμάτων εξερεύνησης στα θαλάσσια και χερσαία blocks που τους έχουν παραχωρηθεί κατά την προηγούμενη πενταετία.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με το χθεσινό του τηλεοπτικό μήνυμα για το πακέτο στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση μίλησε ανοικτά για την ανάγκη της έρευνας των υδρογονανθράκων στην ελληνική επικράτεια. Έκανε λόγο για ενεργειακή αυτάρκεια της Ελλάδας, προφανώς ορμώμενος από την ευρωπαϊκή στρατηγική της απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, κι εκτός από την πολιτική διείσδυσης των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας τόνισε και την «αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, όπως αποκάλυψε ο ΟΤ στις 17 Φεβρουαρίου και στις 5 Μαρτίου, ανοίγει ξανά τον φάκελο των υδρογονανθράκων, ενός τομέα τον οποίο ο ίδιος και η κυβέρνηση του είχαν κρατήσει στα συρτάρια… δίνοντας μεγάλη έμφαση στις ΑΠΕ και την «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.
Οι επενδυτές που έχουν απομείνει στην Ελλάδα Total, ExxonMobil, Ελληνικά Πετρέλαια και Energean, είχαν απογοητευτεί από την απουσία της κυβερνητικής στήριξης απέναντι στα ερευνητικά τους προγράμματα με αποτέλεσμα το προηγούμενο χρονικό διάστημα να επιστρέφουν στο ελληνικό δημόσιο παραχωρήσεις ή και κάποιοι εξ αυτών να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο της αποεπένδυσης.
Χερσαίες παραχωρήσεις όπως τα «Ιωάννινα» και το «Κατάκολο» της Energean αντιμετώπισαν σειρά διοικητικών εμποδίων ώστε οι διαδικασίες των ερευνών να πηγαίνουν διαρκώς προς τα πίσω, το θαλάσσιο block «Ιόνιo» παρά τις ενδείξεις για αξιόλογα κοιτάσματα δεν κράτησε την ισπανική Repsol, ενώ οι πλέον πολλά υποσχόμενες θαλάσσιες παραχωρήσεις της Κρήτης «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» έχουν βάλει σε δικαστικές περιπέτειες την κοινοπραξία «Total- ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ»
Το «ουκρανικό»
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με τον κίνδυνο της ενεργειακής επάρκειας που πυροδότησε σε όλη την Ευρώπη και οι αποφάσεις της Ε.Ε. να περιορίσει δραστικά τις εισαγωγές του ρωσικού φυσικού αερίου, αφύπνισε και το Μέγαρο Μαξίμου. Έσπευσε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού και στον τομέα των ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαρτίου υπό τον πρωθυπουργό και τη συμμετοχή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, της αρμόδιας γενικής γραμματέως Ενέργειας Αλεξάνδρας Σδούκου, του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΔΕΥ Άρη Στεφάτου και του CEO των ΕΛ.ΠΕ Ανδρέα Σιάμισιη, αποφασίστηκε η ενθάρρυνση της συνέχειας των ερευνών στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας.
Είχαν προηγηθεί οι σεισμικές έρευνες των ΕΛ.ΠΕ στις θαλάσσιες παραχωρήσεις τους στο Ιόνιο Πέλαγος, “block 10” στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και «Ιόνιο», αλλά και η παρουσίαση ενθαρρυντικών γεωλογικών δεδομένων από τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΔΕΥ, ο οποίος εκτιμά ότι τόσο στα προαναφερόμενα θαλάσσια οικόπεδα όσο και σε εκείνα της Κρήτης υπάρχουν πιθανοί στόχοι με κοιτάσματα αξίας 250 δις. ευρώ. Συνολικά, κι αν επιβεβαιωθούν μελλοντικά από γεωτρήσεις, οι ποσότητες φυσικού αερίου που βρίσκονται αποθηκευμένες στον υπέδαφος των θαλασσίων εκτάσεων αγγίζουν το μεγαλύτερο κοίτασμα στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, το Ζορ της Αιγύπτου.
Πέραν αυτών η Energean είναι έτοιμη να παράγει φυσικό αέριο (1 δις. κ.μ.) στο Κατάκολο, ενώ μελετά ξανά τους στόχους και στο χερσαίο οικόπεδο «Ιωάννινα».
Η Κύπρος, το Ισραήλ και ο EastMed
Την ίδια στιγμή κινητικότητα καταγράφεται και στις περιοχές των ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.
Εξελίξεις οι οποίες φαίνεται ότι ήγειραν και τα αντανακλαστικά της Αθήνας για την έρευνα των ελληνικών κοιτασμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil στο κοίτασμα «Γλαύκος» της Κύπρου το οποίο αρχικά έχει εκτιμηθεί πως διαθέτει ποσότητες αερίου μεταξύ 140 και 220 δις. κυβικών μέτρων. Επίσης η Λευκωσία αναζητά τον τρόπο της αξιοποίησης των ποσοτήτων αερίου της «Αφροδίτης», οι οποίες ανέρχονται στα 120 δις. κ.μ.
Πιο ανατολικά, στην ισραηλινή ΑΟΖ, η ελληνική εταιρεία Energean ξεκινά γεώτρηση σε θαλάσσιες παραχωρήσεις για την εξόρυξη φυσικού αερίου σε στόχους που συνολικά υπολογίζονται σε 110 δις. κυβικά μέτρα, ενώ στο τέλος της χρονιάς αναμένεται η ίδια εταιρεία να ξεκινήσει την ανάπτυξη του Καρίς και το 2023 και του Βόρειου Καρίς. Οι ποσότητες που θα εξαχθούν ανέρχονται συνολικά στα 100 δις. κ.μ.
Στο προσκήνιο επίσης έρχεται και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed, με Αμερικανούς αξιωματούχους να αναδιπλώνονται και δειλά, δειλά να εκδηλώνουν εκ νέου τη στήριξη της Ουάσιγκτον στο συγκεκριμένο project.
Παράλληλα και η Αίγυπτος βρίσκεται σε συζητήσεις με Κύπρο και Ελλάδα για σύσφιξη των ενεργειακών σχέσεων μέσω αγωγών που θα κατευθύνονται προς την Ευρώπη.
Πηγή: ΟΤ

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr