Wood: Εντυπωσιακές οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου -

06 06 2022 | 12:17
Η ελληνική αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι εντυπωσιακά καλή, επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η Wood, όπου "ανεβάζει" τις τιμές-στόχους για Motor Oil και ΕΛΠΕ, διατηρώντας τη σύσταση buy. 
Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ένα καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις εταιρείες του κλάδου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ελλάδα από αυτό που βλέπουμε σήμερα, όπου τα περιθώρια διύλισης σπάνε ρεκόρ και η ζήτηση συνεχίζει να ανακάμπτει μετά την πανδημία, όπως σημειώνει η Wood. Οι ισχυρές ταμειακές ροές, κατά τον οίκο,  θα επιτρέψουν στη Motor Oil και στα Ελληνικά Πετρέλαια να επενδύσουν σημαντικά σε "καθαρότερες" επιχειρήσεις, εξακολουθώντας να διανέμουν μέρισμα και να διατηρούν υπό έλεγχο τη μόχλευση. 
"Με τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στα οποία κυριαρχεί η διύλιση, τα benchmark περιθώρια διύλισης στα 20 δολάρια/βαρέλι έχουν τεράστιο αντίκτυπο στις δυνατότητες κερδοφορίας αυτών των εταιρειών", όπως σημειώνει χαρακτηριστικά. "Προσθέστε σε αυτό μια ελληνική αγορά που αναμένουμε να επιστρέψει στην κανονικότητα αυτό το καλοκαίρι, με μια πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο, και λιγότερα προϊόντα να πρέπει να πουληθούν στις πιο ανταγωνιστικές εξαγωγικές αγορές", τονίζει η Wood. 
H Motor Oil, όπως σημειώνει, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις καλύτερες συνδέσεις για να αναπτύξει τις δραστηριότητες του φυσικού αερίου, ενώ οι επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των δύο ελληνικών εταιρειών αποτελούν προτεραιότητες για επενδύσεις, καθώς το ρυθμιστικό περιβάλλον και οι νέες υποδομές απομακρύνουν τον άνθρακα και το πετρέλαιο. "Αναμένουμε ότι η δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών θα οδηγήσει σε υψηλές κεφαλαιακές επενδύσεις σε συνδυασμό με γενναιόδωρα μερίσματα, χωρίς να επιβαρύνει τους ισολογισμούς. Και οι δύο εταιρείες διαπραγματεύονται κάτω από το μέσο σε όρους δείκτη  P/E τους και κοντά στον μέσο όρο στον δείκτη EV/EBITDA. Διατηρούμε τις προτάσεις buy και στις δύο εταιρείες, όπως τονίζει ο οίκος".
Σε αυτό το πλαίσιο η Wood επικαιροποιεί τις τιμές-στόχους που δίνει, αυξάνοντάς τες σημαντικά και έτσι εκτιμά πως για τη Motor Oil είναι στα 21,3 ευρώ από 17,8 ευρώ πριν και για τα ΕΛΠΕ στα 8,29 ευρώ από 6,90 ευρώ πριν, που αντιστοιχεί σε περιθώρια ανόδου της τάξης του 24% και του 21% αντίστοιχα από τις τρέχουσες τιμές τους στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών. 
Όπως τονίζει, η εκτόξευση των περιθωρίων διύλισης ενισχύει τις βασικές επιχειρήσεις, ενώ η ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς προσθέτει στους λόγους για αισιοδοξία. Οι καλύτερες ταμειακές ροές αναμένεται να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  ενώ ρυθμιστικές αλλαγές και επενδύσεις σε υποδομές ενισχύουν τις προοπτικές για τον κλάδο. "Βλέπουμε τη συνέχιση στις ροές μερισμάτων, παρά τις υψηλές κεφαλαιακές δαπάνες, ως έναν ακόμη λόγο για να μας αρέσουν αυτές οι δύο ελληνικές εισηγμένες"", τονίζει η Wood.
Συγκεκριμένα σημειώνει πως παρά τους φιλόδοξους επενδυτικούς στόχους, αναμένει και οι δύο εταιρείες να συνεχίσουν να πληρώνουν ελκυστικά μερίσματα. Υπολογίζει μέσες μερισματικές αποδόσεις 7,0% για τη Motor Oil και 9,7% για τα ΕΛΠΕ την επόμενη τριετία. Σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις, ο δείκτης P/E της Motor Oil τοποθετείται στο 5,2x τόσο για το 2022 όσο και για το 2023E, σε σύγκριση με 5,7x και για τα δύο έτη για τις εταιρείες του κλάδου. Το P/E των ΕΛΠΕ είναι 2,8x για το 2022 και 5,0x για το 2023, έναντι 6,2x και 5,7x για τις εταιρείες του κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τα περιθώρια διύλισης, η Wood αναφέρει πως ανέμενε μια σταθερή ανάκαμψη και αντ’ αυτού, το benchmark της έφτασε τα 25 δολ/βαρέλι τον Μάιο του 2022, σε υψηλό όλων των εποχών, ενώ η πρόβλεψή της για ολόκληρο το έτος είναι τώρα στα 13,1 δολ./βαρέλι.
Η ζήτηση πετρελαίου στην Ελλάδα το 2021 ήταν 14% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019, καθώς η ανάκαμψη καθυστέρησε λόγω της αδύναμης τουριστικής περιόδου. Η Wood αναμένει πλήρη ανάκαμψη το 2022, ωστόσο, με υψηλότερες εγχώριες πωλήσεις και για τις δύο εταιρείες.
Σε ό,τι αφορά τον αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, η Wood σημειώνει πως η Ελλάδα είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από τις πρώτες επιπτώσεις του, αλλά τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν αγοραστές ρωσικού αργού πετρελαίου και ημι-κατεργασμένων προϊόντων και, ως εκ τούτου, χρειάστηκε να αλλάξουν τη βάση εφοδιασμού τους. 
Σε ό,τι αφορά τις νέες υποδομές, η Wood σημειώνει πως ενσωματώνονται στην ελληνική αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου και χτίζουν καλύτερες συνδέσεις με τους γείτονές της. Αυτό βελτιώνει τις ευκαιρίες και μειώνει τους κινδύνους για επενδύσεις σε αυτούς τους τομείς. 
Παράλληλα, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούν ένα επιπλέον "ατού". Ο φιλόδοξος εθνικός στόχος "net zero" έως το 2050 αυξάνει την ανάγκη για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  τη στιγμή που και οι δύο εταιρείες επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. 
Σε ό,τι αφορά το κόστος ενέργειας, αν και οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου επηρεάζουν τα πραγματικά περιθώρια διύλισης, το αποτέλεσμα είναι ασήμαντο σε σύγκριση με τα τρέχοντα περιθώρια. Μόλις ομαλοποιηθούν τα περιθώρια, αυτό θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντικό ζήτημα, καταλήγει η Wood.
(της Ελευθερίας Κούρταλη, capital.gr)

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr