Καλαμάτα και Σπάρτη εντάσσονται στο δίκτυο της Hengas - Σήμερα η ενημερωτική εκδήλωση - Ταχύτερη υλοποίηση έργων από τον ΔΕΣΦΑ ζητάει η εταιρεία energypress.gr

24 06 2022 | 11:03
Κανονικά προχωρούν οι εργασίες της Hengas για την διείσδυση του φυσικού αερίου στην Πελοπόννησο με την ανάπτυξη των δικτύων να βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της εταιρείας.
Τα παραπάνω αναμένεται να αποτελέσουν το αντικείμενο της σημερινής εκδήλωσης που διοργανώνει η εταιρεία στην Καλαμάτα, όπου και πρόκειται να παρουσιάσει τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, τις δυνατότητες που διαμορφώνονται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την έλευση του φυσικού αερίου, καθώς και τις προοπτικές απασχόλησης για τον τεχνικό και επαγγελματικό κόσμο της περιοχής.  
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Hengas, η τροφοδότηση της Καλαμάτας και της Σπάρτης προβλέπεται να γίνει με συμπιεσμένο φυσικό αέριο και εκτιμάται στο πρώτο τρίμηνο του 2023. Στη σχετική αιτιολογική έκθεση της ΡΑΕ που συνοδεύει την απόφαση αδειοδότησης, αναφέρεται πως λόγω του γεγονότος ότι το δίκτυο της Καλαμάτας δεν βρίσκεται πλησίον αγωγού υψηλής πίεσης του ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου), ο μοναδικός τρόπος τροφοδότησης του είναι με φορτηγά CNG ή LNG.
Να γίνει ταχύτερα η έξοδος του ΕΣΦΑ στην Κόρινθο
Να προσθέσουμε ακόμη πως η εταιρεία διαθέτει άδεια διανομής φυσικού αερίου και για την περιοχή της Κορίνθου, γεγονός που βρέθηκε στο επίκεντρο των παρατηρήσεων της εταιρείας κατά την πρόσφατη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕ σχετικά με το προτεινόμενο πρόγραμμα ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ.
Σε επιστολή της, η Hengas υπογραμμίζει την ανάγκη ο Διαχειριστής να επιταχύνει τις εργασίες για την έξοδο της Κορίνθου, ώστε να είναι έτοιμη στις αρχές του φθινοπώρου του 2022.
Επισημαίνει πως ο προτεινόμενος προγραμματισμός του ΔΕΣΦΑ, ο οποίος προσδιορίζει την ολοκλήρωση της εξόδου τον Δεκέμβριο του 2023, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το εγκεκριμένο Πρόγραμμα της HENGAS. Ανάλογη επίσπευση εργασιών ζητάει και για άλλες περιπτώσεις, όπως είναι η έξοδος του Άσπρου, υπογραμμίζοντας μια σειρά πραγματικά δεδομένα που καθιστούν αναγκαία την επιτάχυνση των εργασιών, νωρίτερα του Ιανουαρίου 2023 στην περίπτωση του Άσπρου.  
Συγκεκριμένα, η εταιρεία καταγράφει στην επιστολή της τα εξής:
  • Η ανάπτυξη των δικτύων διανομής στους Δήμους Έδεσσας, Νάουσας, Σκύδρας και Κορίνθου επιχορηγείται από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους μέσω της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ, η οποία ολοκληρώνεται διαχειριστικά τον Δεκέμβριο του 2023.
  • Η εταιρεία μας έχει προκηρύξει διαγωνισμούς για την ανάδειξη αναδόχων για την κατασκευή των δικτύων στους τέσσερις δήμους με στόχο να έχει ολοκληρώσει την κατασκευή των δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης στο σύνολο των αναφερόμενων χιλιομέτρων – 204 για τους εν λόγω Δήμους – στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης μέχρι τον Νοέμβριο του 2023.
  • Ήδη στην Σκύδρα και την Έδεσσα έχουν εγκατασταθεί οι ανάδοχοι και εκκινούν τις κατασκευαστικές εργασίες, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα εγκατασταθούν και οι ανάδοχοι στη Νάουσα και την Κόρινθο.
  • Με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών από το φθινόπωρο του 2022 θα είναι εφικτή από την πλευρά μας η τροφοδότηση μέρους των τεσσάρων επιμέρους περιοχών με φυσικό αέριο, σύμφωνα με την πρόοδο των εργασιών.
  • Στην περιοχή της Σκύδρας και της Νάουσας εδρεύουν μεγάλες βιομηχανίες επεξεργασίας τροφίμων οι οποίες έχουν ήδη εκδηλώσει το έντονο ενδιαφέρον τους να αλλάξουν το καύσιμο που χρησιμοποιούν για την παραγωγή τους μαζούτ και LPG σε φυσικό αέριο.
  • Το αντίστοιχο συμβαίνει στην περιοχή της Κορίνθου, όπου επίσης υπάρχει σημαντικός αριθμός βιομηχανιών με μεγάλες καταναλώσεις, οι οποίες αναμένουν να καταστεί εφικτή η τροφοδότηση τους με φυσικό αέριο.
Καταλήγοντας στην επιστολή της, η εταιρεία Hengas υπογραμμίζει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην υλοποίηση των εξόδων σε Άσπρο και Κόρινθο θα προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στην απρόσκοπτη υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας και ταυτόχρονα θα στερήσει από επιχειρήσεις και νοικοκυριά τη δυνατότητα τροφοδότησής τους με φυσικό αέριο παρά το γεγονός πως το δίκτυο διανομής θα είναι κατασκευασμένο και λειτουργικό.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr