Στην κόψη του ξυραφιού ολόκληρη η Ευρώπη - Ώρα μηδέν για το φυσικό αέριο με το κλείσιμο από σήμερα του Nord Stream 1 - Οι πάντες προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο energypress.gr

11 07 2022 | 07:55
Ενα θρίλερ θα ζει για τις επόμενες δέκα ημέρες η Ευρώπη, οπότε και θα φανούν οι αληθινές προθέσεις της Μόσχας σχετικά με το Nord Stream 1. Οι ευρωπαϊκές ηγεσίες θα χρειαστεί να περιμένουν έως τις 21 Ιουλίου για να μάθουν τις πραγματικές προθέσεις του Πούτιν και αν οι ροές μέσω του αγωγού, που από σήμερα κλείνει για την ετήσια προγραμματισμένη του συντήρηση θα συνεχιστούν ή θα κοπούν επ’ αόριστον. Όλοι προετοιμάζονται για το δεύτερο σενάριο.
Η αβεβαιότητα, ο πανικός, τα έκτακτα μέτρα δίνουν τον τόνο. Στην Γαλλία εθνικοποιηθηκε η EDF, στην Γερμανία, το «πακέτο» περιλαμβάνει από πλαφόν στην κατανάλωση, μέτρα διάσωσης εταιρειών, όπως τα έως 9 δισ. ευρώ για τη Uniper, μέχρι επιβάρυνση στους πελάτες φυσικού αερίου, ενώ στις αγορές το αέριο «έπιασε» τη Παρασκευή τα 185 ευρώ.
Τι θα συμβεί αν δεν ανοίξει στις 21 Ιουλίου ο Nord Stream 1; Τα πάντα είναι πιθανά. Από βαθιά ύφεση στην Γερμανία, έως εξάπλωση της κρίσης γρήγορα ως ντόμινο σε όλη την Ευρώπη, χρεοκοπίες εταιρειών - κινδυνεύουν ήδη σχεδόν 2 στις 10, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων - δελτίο σε ρεύμα και αέριο, επιδείνωση του κόστους ζωής. 
Τα πάντα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, στις αγορές επικρατεί μεγάλη  αναταραχή, όλες χώρες προχωρούν σε κινήσεις άμυνας και το ερωτηματικό είναι αν θα υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση. Στις 26 Ιουλίου συγκαλείται εκτάκτως Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, ενώ λίγες μετά η Κομισιόν παρουσιάζει σχέδιο περιορισμού της ζήτησης σε περίπτωση νέων περικοπών από Ρωσία.
Τι θα αφορά; Πυροσβεστικά μέτρα, όχι παρεμβατικά. Οπως, πως οι Ευρωπαίοι θα κληθούν να εξοικονομήσουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας αν ανεβάσουν λίγο το θερμοστάτη του κλιματιστικού τους το καλοκαίρι και χαμηλώσουν λίγο το θερμοστάτη του καλοριφέρ όταν αρχίσουν τα κρύα.
Η Ευρώπη έχει πράγματι θορυβηθεί. Το σκηνικό γίνεται ολοένα και πιο εκρηκτικό για τον ευρωπαϊκό Βορρά, κάτι που δεν ίσχυε στις αρχές του έτους, όταν ο Νότος και η Ελλάδα έκρουαν το καμπανάκι κινδύνου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η ΕΕ δεν πείθει πως έχει τη λύση. Η κατάσταση πανευρωπαϊκά είναι επιεικώς χαοτική, με τις τιμές να εκφεύγουν πλέον κάθε λογικής.
O κάθε ένας προσπαθεί μόνος του να βρει λύσεις. Η Aurubis, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χαλκού στην Ευρώπη, δηλώνει ότι θα αντικαταστήσει το φυσικό αέριο με ρεύμα και πετρέλαιο, αλλαγή όμως η οποία θα απαιτήσει ένα χρόνο. Η γερμανική κατασκευάστρια γυαλιού Ritzenhoff δηλώνει αδυναμία να βρει κάποιο αντικατάστατο του φυσικού αερίου με το οποίο δουλεύουν οι φούρνοι της για τη παραγωγή γυαλιού, οπότε προειδοποιεί με διακοπή τη παραγωγής. Η Volkswagen βλέπει να οδηγούνται σε «ναυάγιο» τα σχέδιά της να αντικαταστήσει την καύση άνθρακα με φυσικό αέριο σε δύο τεράστια εργοστάσιά της. 
Αλλο μεγάλο θύμα της τρομερής αυτης αναταραχής, παρά τα λεγόμενα των ευρωπαίων αξιωματούχων, φαίνεται ότι θα είναι η πράσινη μετάβαση. Σε έρευνα που είχε κάνει μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, η BGI, η ομοσπονδία των γερμανικών βιομηχανιών, είχε αναφέρει ότι το 34% των εταιρειών θα διακόψουν τις επενδύσεις τους για την πράσινη μετάβαση, το 23% εκτιμούν ότι οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας αποτελούν απειλή για την επιβίωση τους και το 21% εξετάζουν τη μεταφορά των δραστηριοτήτων τους σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Σήμερα, τα ποσοστά αυτά έχουν αυξηθεί.
Το ντόμινο
Τον κίνδυνο ενός ντόμινο περιέγραψε αρκετά καλά ο γερμανός υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ. Πρώτα, όπως είπε, θα χτυπηθούν οι εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Εν συνεχεία, εάν ένας εισαγωγέας γονατίσει, οι συνέπειες για το σύνολο της παροχής φυσικού αερίου δύσκολα θα μπορούν να υπολογιστούν.
Και τι θα συμβεί αν γονατίσει η ιδια η οικονομία της Γερμανίας; Το σενάριο είναι εφιαλτικό. Η οικονομία της αναλογεί στο 30% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, στο 25% του ΑΕΠ της ΕΕ, ενώ αγοράζει περίπου το 15% των ευρωπαϊκών εξαγωγών. Άρα, μια βαθιά ύφεση στην Γερμανία, θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ήπειρο.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει εκτιμήσει πως το ποσοστό των επιχειρήσεων που κινδυνεύουν με χρεοκοπία μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, λόγω των επιπτώσεων του πολέμου, έχει αυξηθεί από 10% σε 17%. Στο σενάριο μιας βαθιάς ύφεσης, το ποσοστό αυτό προφανώς θα αυξηθεί.
Προφανείς οι επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Η κατάσταση θα επιδεινώσει τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων, θα μειώσει τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης, άρα θα μειώσουν θέσεις εργασίας. Στο μεταξύ το κόστος ζωής στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης θα χειροτερεύσει.
Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η επικείμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ για να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός. Το γεγονός θα έφερνε τους Ευρωπαίους σε ακόμη πιο δύσκολη θέση, καθώς θα ενίσχυε τις υφεσιακές τάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ενεργειακή κρίση.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr