Γιατί οι ηλεκτροπαραγωγοί λένε «όχι» στην τήρηση αποθεμάτων αερίου στην Ιταλία - Υψηλό κόστος για μικρές ποσότητες energypress.gr

10 08 2022 | 07:37
Το υψηλό κόστος σε συνδυασμό με τις χαμηλές ποσότητες φυσικού αερίου που ζητά η ΡΑΕ να τηρηθούν σε υπόγεια αποθήκη της Ιταλίας είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η πλειονότητα των ηλεκτροπαραγωγών απορρίπτουν το συγκεκριμένο μέτρο για την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
Πρόκειται για τον κύριο λόγο για τον οποίο ζητούν στη δημόσια διαβούλευση να απαλειφθεί η συγκεκριμένη δράση από το «Προληπτικό Σχέδιο Δράσης για την Ασφάλεια Εφοδιασμού της Ελλάδας με Φυσικό Αέριο.
Πέραν της υποχρέωσης που εισηγείται η ΡΑΕ για την τήρηση αποθεμάτων από τους ηλεκτροπαραγωγούς αντίστοιχη πρόταση κάνει και για την τήρηση στρατηγικών αποθεμάτων ασφαλείας στη γειτονική χώρα. Κάτι που απορρίπτουν επίσης οι καθετοποιημένοι ενεργειακοί όμιλοι υποστηρίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός που πρόσφατα ψηφίστηκε δεν προβλέπει τέτοιο μέτρο.  Εξάλλου οι ίδιοι παίκτες θεωρούν ότι το FSU καλύπτει τις ανάγκες ασφάλειας εφοδιασμού.
Η πρόταση της ΡΑΕ κάνει λόγο για αποθήκευση ποσοτήτων αερίου ισχύος 1,14 TWh στη γειτονική χώρα, και οι εταιρείες απαντούν ότι ο προαναφερόμενος Κανονισμός προβλέπει εξαιρέσεις για χώρες που έχουν σχέδια για ανάπτυξη ΥΑΦΑ και είναι μάλιστα ενταγμένα στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος. Έτσι, με βάση τη διάταξη έχουν τη δυνατότητα διατήρησης αποθεμάτων σε LNG.
Για την ακρίβεια ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) διατυπώνει τη θέση πως η συγκεκριμένη δράση που εισηγείται η ΡΑΕ «είναι ασύμφορη για τον τελικό καταναλωτή αλλά και περιοριστική (πχ γιατί επιλέγεται η Ιταλία και όχι κάποια άλλη αποθήκη εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;)». Σύμφωνα με τον ΕΣΑΗ «η πρόταση της ΡΑΕ δεν προσφέρει τα αναμενόμενα οφέλη στους καταναλωτές φυσικού αερίου, στους συμμετέχοντες στην αγορά και γενικά στην εθνική οικονομία. Ο λόγος είναι ότι η περιορισμένη δυναμικότητα εισαγωγής φυσικού αερίου από την Ιταλία μειώνει κατά πολύ τα οφέλη της αποθήκευσης φυσικού αερίου για λογαριασμό της Ελλάδας σε υπόγεια εγκατάσταση στην Ιταλία, ενώ αντίθετα τα διαχειριστικά κόστη μιας τέτοιας δράσης θα ήταν ιδιαίτερα υψηλά».
Αντίστοιχο με τον ΕΣΑΗ ερώτημα σχετικά με τους λόγους επιλογής της Ιταλίας για την αποθήκευσης αερίου απευθύνει και η Mytilineos, η οποία επιπροσθέτως σημειώνει: «Το προσδοκώμενο όφελος από την προτεινόμενη Δράση είναι απολύτως αμελητέο (μόλις 7.5 Γιγαβατώρες ανά ημέρα), και κατά τούτο κρίνεται εντελώς δυσανάλογη η επιβάρυνση της εγχώριας ενεργειακής αγοράς».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εταιρεία ΗΡΩΝ: «Το προσδοκώμενο όφελος από την εν λόγω δράση είναι αμελητέο για την κατοχύρωση της ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας μας, ενώ το κόστος της για τους συμμετέχοντες που στη συνέχεια θα πρέπει να ανακτηθεί μέσω του Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού δυσανάλογα υψηλό».
Η Motor Oil από τη μεριά της θεωρεί πως αυτή η υποχρέωση θα πρέπει να αναληφθεί από τον ΔΕΣΦΑ: «Η διατήρηση αποθέματος φυσικού αερίου σε υποδομή αποθήκευσης της Ιταλίας θα πρέπει να γίνεται από τον Διαχειριστή ΕΣΦΑ και να τίθεται σε διάθεση από αυτόν στην πλατφόρμα του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο οι τιμές εξισορρόπησης θα αντικατοπτρίζουν τα κόστη μεταφοράς και αποθήκευσης με αντικειμενικό τρόπο και επίσης όλοι οι χρήστες ΕΣΦΑ θα έχουν την ίδια πρόσβαση και θα μπορούν να προβαίνουν σε συναλλαγές φυσικού αερίου εκμεταλλευόμενοι το χαρτοφυλάκιό τους».
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr