Αλλάζει Σελίδα το Κεφάλαιο «Υδρογονάνθρακες» στην Ελλάδα energia.gr


Αλλάζει Σελίδα το Κεφάλαιο «Υδρογονάνθρακες» στην Ελλάδα
Του Χρήστου Κοντογεώργη
Τετ, 17 Αυγούστου 2022 - 08:18
Η απόφαση της ExxonMobil να αναλάβει το μεγαλύτερο ποσοστό της γαλλικής Total, η οποία αποχώρησε από την παραχώρηση της Κρήτης, δίνει έναν νέο …αέρα στο κεφάλαιο «υδρογονάνθρακες» στην Ελλάδα. Σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή μας κρέμονται από μια κλωστή και οι ενεργειακές επιταγές τις ΕΕ κατευθύνουν τα κράτη μέλη σε απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο η απόφαση της αμερικανικής εταιρείας αποκτά βαρύνουσα σημασία.  Να θυμίσουμε ότι προς τα τέλη Ιουλίου, στην ExxonMobil πέρασε το μεγαλύτερο μέρος των συμβάσεων μίσθωσης της γαλλικής Total για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δυτικά της Κρήτης. Όπως ανακοίνωσαν τα ΕΛΠΕ,
AddThis Sharing Buttons
FacebookShare to TwitterTwitterShare to E-mailE-mailShare to ΕκτύπωσηΕκτύπωσηShare to Περισσότερα...
 
η ExxonMobil Exploration and Production Greece (Crete) B.V αναλαμβάνει το 75% του ποσοστού της TotalEnergies (40%) στις Συμβάσεις Μίσθωσης. Το υπόλοιπο  25% του 40% μένει στις θυγατρικές των ΕΛΠΕ. Έτσι η  ExxonMobil με 70% αναλαμβάνει  καθήκοντα εντολοδόχου,  ενώ τα ΕΛΠΕ θα διαθέτουν το  30%.
 Σύμφωνα με την ΕΔΕΥ,   η πρώτη γεώτρηση στον ελληνικό χώρο για εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί το νωρίτερο έως το 2023.  Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η κίνηση της    ExxonMobil στέλνει θετικό μήνυμα όχι μόνο για τις παραχωρήσεις της Κρήτης, αλλά και γενικότερα για το μέλλον των ερευνών για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Ειδικά για την περιοχή της Κρήτης, οι ενδείξεις και οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές για τους επενδυτές  όσον αφορά στην ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Για την περιοχή στα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης  υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες ύπαρξης μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου.  Βάσει των προκαταρκτικών εκτιμήσεων υπάρχουν ενδείξεις για  γεωλογική δομή ανάλογη με εκείνη του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο.
Ωστόσο πρέπει άμεσα τον ερχόμενο χειμώνα να γίνει πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων,  ώστε να ακολουθήσουν οι τρισδιάστατες σεισμικές το 2024. Η απόφαση για την πρώτη γεώτρηση (εάν τελικά προκύψει από τις έρευνες ότι υπάρχει κοίτασμα και μπορεί να προχωρήσει)  θα ληφθεί το 2025-2026 με στόχο την ανάπτυξη του κοιτάσματος το 2027 και την παραγωγή  το 2029.  
Όπως έχει καταδείξει μελέτη του ΙΕΝΕ, οι περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης δυνητικά μπορεί να εμφανίσουν αποθέματα της τάξης των 70-90 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών φυσικού αερίου, με  τη δυνητική αξία του να υπερβαίνει τα 250 δισ. ευρώ.
Πάντως, το σήμα για την επανεκκίνηση των ερευνών έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν επέλεξε να επισκεφθεί   την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκκίνηση της νέας φάσης των προσπαθειών για εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να διευκολύνει τους επενδυτές, αναβαθμίζοντας τις προσπάθειες σε έργα εθνικής σημασίας, γεγονός που θα διευκολύνει τις αδειοδοτικές διαδικασίες.  Επίσης, θα  συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών και θα προτείνει  εάν καταστεί αναγκαίο τις απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα ξεμπλοκάρουν τυχόν εμπόδια. 
ΠΗΓΗ energia.g

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr