Εν Μέσω Ευρωπαϊκών Πυρών η Γερμανία energia.gr


Εν Μέσω Ευρωπαϊκών Πυρών η Γερμανία
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 5 Οκτωβρίου 2022 - 08:12
Σε εμάς, τους Έλληνες, σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη η γερμανική στάση. Η πλήρης έλλειψη αλληλεγγύης και η μοναδική προσήλωση στην εξυπηρέτηση των ιδίων συμφερόντων ήταν δύο χαρακτηριστικά που δέσποζαν πάντα στην πολιτική του Βερολίνου. Από την εποχή των Μνημονίων με την επιβολή των σκληρών μέτρων λιτότητας, που γονάτισαν τον ευρωπαϊκό Νότο, μέχρι την πανδημία που έκανε διμερείς συμφωνίες για τα εμβόλια πίσω από την πλάτη των Ευρωπαίων. Αυτή την φορά όμως είναι σαφές ότι ξεπέρασε κάθε όριο, εξοργίζοντας ακόμη και τον πιο φιλικά διακείμενο στο Βερολίνο, Ευρωπαίο.

Η ανακοίνωση του τεράστιου πακέτου των € 200 δισ., για την προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση την περασμένη εβδομάδα ήταν αυτή ακριβώς που ξεχείλισε το ποτήρι. Την ώρα μάλιστα που η Γερμανία αντιτίθεται σφόδρα στην πρόταση των «15», μεταξύ των οποίων και η Ελλάς, για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Όλο και περισσότερα κράτη μέλη κατηγορούν πλέον το Βερολίνο ότι από την μια χρηματοδοτεί τόσο πλουσιοπάροχα την οικονομία του καθώς έχει τα μέσα και από την άλλη εμποδίζει την επίτευξη συμφωνίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θέτοντας σε κίνδυνο τις οικονομίες των λιγότερο εύρωστων κρατών, διευρύνοντας για μια ακόμη φορά το χάσμα μεταξύ πλούσιου Βορρά και του φτωχού Νότου.
Επίσης δημιουργεί μεγάλες ανισότητες στην ενιαία αγορά, καθώς οι γερμανικές επιχειρήσεως μέσω αυτής της χρηματοδότησης, αποκτούν τεράστιο πλεονέκτημα έναντι των άλλων Ευρωπαίων ανταγωνιστών τους. Και αυτό παρ ότι το Βερολίνο μαζί με την Κομισιόν φέρουν την μεγαλύτερη ευθύνη για την καταστροφική αυτή εξέλιξη, καθώς η κυβέρνηση Μέρκελ ήταν αυτή που κατασκεύασε τον αγωγό Nord Stream 2 σε στενή συνεργασία με την Μόσχα και με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ώρα μάλιστα που Βρυξέλλες και Βερολίνο επέβαλλαν κυρώσεις στην Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας!
ΠΗΓΗ energia.gr
Εύλογα, η ενόχληση των κρατών μελών για την στάση της Γερμανίας είναι κάτι παραπάνω από έκδηλη και το θέμα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος στην Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής στην Πράγα όπου αναμένεται η μάχη για το πλαφόν να κορυφωθεί.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε σαφείς αιχμές για την στάση του Βερολίνου κατά την τελετή για την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB) στην Σόφια. «Είναι αδιανόητο» επισήμανε με νόημα, «αυτή τη στιγμή να μην υπάρχει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να υπάρχουν χώρες, οι οποίες ακολουθούν μία αυτόνομη πολιτική στήριξης των δικών τους κοινωνιών, μόνο και μόνο επειδή έχουν την οικονομική και δημοσιονομική δυνατότητα να το πράττουν. Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξει την απαραίτητη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, όταν βρίσκεται αντιμέτωπη με μία υπαρξιακή οικονομική κρίση».
Αλλά και μετά το Eurogroup της Δευτέρας, η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για τον αυτόνομο δρόμο που ακολουθεί η Γερμανία ήταν εμφανής.
«Οι ενέργειες που αναλαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε άλλα κράτη μέλη, επομένως μια συντονισμένη προσέγγιση σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιο κρίσιμη από ποτέ», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. «Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε τους ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης και μεταξύ των κρατών μελών γενικότερα», τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Ευρισκόμενος σε άμυνα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ απάντησε ότι πρόκειται για «παρεξήγηση»! Υποστήριξε ότι το πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν αφορά το 2022, αλλά και τα δύο επόμενα χρόνια. «Συνεπώς το ποσό δεν είναι μεγάλο λαμβανομένων υπόψη των προβλημάτων που δημιουργεί στην οικονομία η διακοπή προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία» όπως τόνισε!
Ακόμη και ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι υπήρξε επικριτικός απέναντι στην Γερμανία. «Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το δημοσιονομικό μας περιθώριο ελιγμών, χρειαζόμαστε αλληλεγγύη», ανέφερε την περασμένη Πέμπτη. Ο Guido Crosetto, συνιδρυτής των Αδερφών της Ιταλίας , του κόμματος που αναμένεται να ηγηθεί της επόμενης ιταλικής κυβέρνησης, έγραψε στο Twitter ότι η απόφαση της Γερμανίας «δεν συμφωνήθηκε, δεν κοινοποιήθηκε, απειλεί στη ρίζα το σκεπτικό της Ένωσης». Και θα είναι πραγματικά ενδιαφέρον αν αυτή η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων τελικά θα κάμψει τον γερμανικό εγωισμό που στηρίζεται φυσικά στον οικονομικό επεκτατισμό. Η απλά η Ευρώπη θα διασυρθεί για μια ακόμη φορά στα μάτια των πολιτών της.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr