Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας: Συμφωνία επί της αρχής για κοινή αγορά αερίου τον προσεχή χειμώνα - Στις 18 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί η πρόταση της Κομισιόν energypress.gr

12 10 2022 | 07:34
(upd:19:13) Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν επί της αρχής σήμερα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε από κοινού αγορές φυσικού αερίου πριν από το επόμενο καλοκαίρι, καθώς επίσης και ότι απαιτείται ένας εναλλακτικός δείκτης τιμολόγησή του, δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας Γιόζεφ Σικέλα.
Όπως μετέδωσε το Reuters, ο κ. Σικέλα ανέφερε ότι η συνάντηση των υπουργών της ΕΕ στην Πράγα βοήθησε να ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ των κρατών- μελών.
"Είναι σαφές ότι θα αγοράσουμε φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα του 2023 μέσω μίας κοινής πλατφόρμας", δήλωσε ο Γιόζεφ Σικέλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.
Υπενθυμίζεται ότι η Τσεχική Δημοκρατία βρίσκεται επί του παρόντος στην προεδρία της ΕΕ.
Από την πλευρά της, η επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου δείκτη αναφοράς για τις τιμές του φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει υιοθετηθεί μέχρι την επόμενη χειμερινή περίοδο.
Η κ. Σίμσον υπογράμμισε ακόμα ότι κάθε παρέμβαση στην αγορά φυσικού αερίου προϋποθέτει τη μείωση στη χρήση του. 
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα προταθεί μία πανευρωπαϊκή μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στις αρχές του επόμενου έτους.
Στο πρωινό του ρεπορτάζ το energypress έγραφε:
Σε κλίμα βουβό, το οποίο προφανώς συνδέεται με την απουσία προόδου ως προς τα πάμπολλα ανοικτά ζητήματα τα οποία διχάζουν τους 27, όπως το προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, διεξάγεται σήμερα ένα ακόμη έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας. To τρίτο από τις αρχές Σεπτεμβρίου άτυπο συμβούλιο υπουργών δεν φαίνεται ικανό να βάλει τις βάσεις για μια συμφωνία πάνω σε κοινή ευρωπαϊκή λύση στη Σύνοδο Κορυφής της 20ης Οκτωβρίου.
Δηλωτικό της κατάστασης είναι ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες, συζητείται με πολλές πιθανότητες να υπάρξει και νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών  - το 4ο από τις αρχές Σεπτεμβρίου - προκειμένου να προπαρασκευάσει τις εργασίες της 20ης Οκτωβρίου.
Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι, παρ΄ότι μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Παρασκευής, αρκετοί από τους 27 ηγέτες εμφανίστηκαν να μιλούν για βήματα προόδου, τελικά οι σοβαρές διαφωνίες δεν έχουν γεφυρωθεί. Το επιβεβαιώνουν και κύκλοι της κοινοτικής Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχει προς ώρας διαρρεύσει κάποιο document.
Σε αυτό το στάσιμο τοπίο, το μόνιμο σημείο τριβής είναι η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο. Οι 26 υπουργοί θα συζητήσουν την πρόταση της «ομάδας των πέντε», στον πυρήνα των οποίων βρίσκεται η Ελλάδα, για ένα μεταβαλλόμενο πλαφόν, το οποίο θα συνδέεται με χρηματιστήρια, όπως των ΗΠΑ και της Ασίας, όπου γίνονται συναλλαγες πραγματικών όγκων, και όχι παραγώγων (TTF). 
«Στην ουσία θα πιάσουμε το νήμα εκεί που το άφησαν οι ηγέτες την περασμένη Παρασκευή στην Σύνοδο Κορυφής», αναφέρει αξιωματούχος με συμμετοχή στις διεργασίες.
Αλλά αυτός ο «δυναμικός διάδρομος τιμών», συνεχίζει να συναντά αντιρρήσεις. Στο ερώτημα γιατί ακόμη δεν έχει βγει «λευκός καπνός», η απάντηση είναι ότι οι Γερμανοί δεν έχουν ακόμη πεισθεί ότι οι παραγωγοί LNG θα συνεχίσουν να προτιμούν την αγορά της Ευρώπης και δεν θα διαλέξουν άλλους προορισμούς.
Η αλήθεια είναι ότι παρ’ ότι μετά το τέλος της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Παρασκευής, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξέπεμπαν θετικά μηνύματα προς την κατευθυνση μιας κοινής παρέμβασης στο ενεργειακό, τελικά, μερικά 24ωρα μετά άρχισε να γίνεται σαφές ότι έχουν ακόμη δημιουργηθεί οι προυποθέσεις για κάτι τέτοιο. Στην κατεύθυνση να γεφυρωθεί το χάσμα θα κινούνται και από το υπ. Εργασίας, διάρκειας δύο ημερών.
Στον αντίποδα της «ελληνικής» αναμένεται να συζητηθεί το λεγόμενο ιβηρικό μοντέλο, πρόταση την οποία προωθεί η Γαλλία, για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για ηλεκτροπαραγωγή. Την πρόταση απορρίπτουν σειρά χωρών, όπως η Ελλάδα, ενώ και η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι έχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Απαιτεί μια κολοσσιαία χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αποζημιώνονται οι παραγωγοί για τη διαφορά ανάμεσα στο πλαφόν και την τιμή που διαμορφώνεται στις αγορές. Ταυτόχρονα, η ΕΕ αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη ζήτηση φυσικού αερίου, κάτι που η Ευρώπη δεν επιθυμεί στην παρούσα συγκυρία, ενώ λόγω του πλαφόν, αναμένεται να καταστήσει τον άνθρακα πιο ακριβό.
Της σημερινής συνάντησης είχαν προηγηθεί αρκετές επαφές και διαβουλεύσεις της ομάδας των χωρών που προωθεί τη πρόταση (Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία) με τους διαφωνούντες, χωρίς ωστόσο να αλλάζει επί της ουσίας κάτι.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr