Εντός του 2023 το πρώτο ερευνητικό γεωτρύπανο στην Ελλάδα – Το νέο χρονοδιάγραμμα των ερευνών - Την έγκριση περιβαλλοντικών όρων αναμένει το Κατάκολο energypress.gr

09 11 2022 | 00:02
Από τις τέσσερις περιοχές όπου βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη έρευνες για υδρογονάνθρακες, η πιο προχωρημένη αφορά στην χερσαία παραχώρηση των Ιωαννίνων όπου υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεκινήσει ερευνητική γεώτρηση ακόμη και το καλοκαίρι του 2023. Στις δύο παραχωρήσεις του Ιονίου η ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται χρονικά για το 2024 ενώ για τα δύο μπλοκ της Κρήτης η πρώτη ερευνητική γεώτρηση τοποθετείται χρονικά για το 2025. Όλα αυτά βεβαίως υπό την αίρεση των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών και της απόφασης των παραχωρησιούχων να προχωρήσουν στο επόμενο ερευνητικό βήμα.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των ερευνών που γνωστοποίησε η ΕΔΕΥΕΠ το χρονοδιάγραμμα των ερευνών για τις 4 ενεργές παραχωρήσεις στη χώρα μας έχει ως εξής:
Περιοχή 2, Ιόνιο (Energean 75%, Helleniq Energy 25%): βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη οι 3D σεισμικές έρευνες που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2023. Το 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ερευνητική γεώτρηση αυτή θα κρατήσει 2 χρόνια μέχρι το 2025 ενώ η ανάπτυξη του κοιτάσματος προβλέπεται να διαρκέσει 2 χρόνια (2026 – 2027). Η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου τοποθετείται χρονικά, εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά, για το 2028.
Περιοχή 10, Ιόνιο (Helleniq Energy): Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι 2D σεισμικές έρευνες ενώ το 2023 αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι 3D σεισμικές έρευνες. Το 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Η ερευνητική γεώτρηση θα διαρκέσει 2 χρόνια, ενώ σε περίπτωση που εντοπιστεί κοίτασμα θα χρειαστούν ακόμη 2 χρόνια (2026 – 2027) για να αναπτυχθεί. Η έναρξη της παραγωγής φυσικού αερίου τοποθετείται χρονικά για το 2028.
Δυτική και Νοτιοδυτική Κρήτη (ExxonMobil, Helleniq Energy): Ξεκίνησαν οι 2D σεισμικές έρευνες που θα κρατήσουν μέχρι το 2023 (μαζί με την ερμηνεία των δεδομένων). Θα ακολουθήσουν το 2023 οι 3D σεισμικές έρευνες και μέχρι τα τέλη του 2024 θα ληφθεί η απόφαση για γεώτρηση ή αποχώρηση. Σε περίπτωση που αποφασιστεί ερευνητική γεώτρηση θα χρειαστούν 2 χρόνια. Σε περίπτωση θετικής έκβασης θα χρειαστούν 3 χρόνια για την ανάπτυξη του κοιτάσματος (2026 – 2028). Η έναρξη της παραγωγής εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά τοποθετείται χρονικά για το 2029.
Ιωάννινα (Energean): Πρόκειται για την χερσαία περιοχή όπου οι έρευνες είναι πιο προχωρημένες και η προοπτική της παραγωγής είναι πολύ πιο κοντινή χρονικά. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία πιθανόν να διενεργηθεί το καλοκαίρι του 2023. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να προχωρήσει έγκαιρα η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Εφόσον δεν υπάρξουν καθυστερήσεις τότε η ανάπτυξη του κοιτάσματος μπορεί να γίνει σε δύο χρόνια και η παραγωγή μπορεί να ξεκινήσει στα τέλη του 2025 – αρχές 2026.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κακό προηγούμενο υπό την έννοια ότι ένα σχεδόν έτοιμο project, η παραχώρηση του Κατακόλου, αναμένει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την παραγωγική γεώτρηση (έχουν ολοκληρωθεί όλες οι υπόλοιπες διαδικασίες και η σχετική διαβούλευση) εδώ και 3 χρόνια.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr