Γιατί οι αναλυτές βλέπουν νέο γύρο αυξήσεων στο φυσικό αέριο - Οι 3+1 παράγοντες που θα φέρουν υψηλότερη ζήτηση και ο κίνδυνος εξάρτησης από το LNG energypress.gr

Γιατί οι αναλυτές βλέπουν νέο γύρο αυξήσεων στο φυσικό αέριο - Οι 3+1 παράγοντες που θα φέρουν υψηλότερη ζήτηση και ο κίνδυνος εξάρτησης από το LNG
A+ A-
 
Αστάθεια και άνοδο τιμών στην ενέργεια προεξοφλούν οι αναλυτές για τους επόμενους μήνες. Η μεγάλη εικόνα είναι ότι ένας συνδυασμός τεσσάρων παραγόντων, πέραν του γεωπολιτικού, θα οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης, η οποία σήμερα, βρίσκεται κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Κίνα.
Ποιοί είναι αυτοί οι παράγοντες; Πρώτον, η εκτίμηση για περαιτέρω μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο, το οποίο κάποια στιγμή θα φθάσει ξανά να είναι φθηνότερο του άνθρακα. Δεύτερον, το γεγονός ότι με τόσο φθηνό αέριο, θα ξαναπάρει μπροστά η ευρωπαική βιομηχανία, και τρίτον, ότι λογικά κάποια στιγμή μέσα στο 2023, θα αρχίσει να δουλεύει στο φουλ και η υπολειτουργούσα σήμερα Κίνα.
 
Εφόσον, λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας και της χαλάρωσης των πιέσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, η Ευρώπη γλιτώσει τελικά την ύφεση (4ος λόγος), τότε οι παραγγελίες για αέριο, διεθνώς, θα εκτιναχθούν. Και ακριβώς επειδή η ζήτηση θα φτάσει να είναι μεγαλύτερη της προσφοράς, το πιθανότερο είναι ότι οι τιμές θα πάρουν ξανά την ανιούσα.
Το βασικό πρόβλημα των επόμενων μηνών και ετών στην Ευρώπη, όπως λένε οι συνομιλητές μας, θα είναι η σχεδόν απόλυτη πλέον εξάρτηση από το εισαγόμενο LNG. Η εξάρτηση, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι, τουλάχιστον μέχρι το 2025, ο αριθμός υποδομών για αεριοποίηση LNG θα είναι περιορισμένος, οδηγεί μαθηματικά σε αυξήσεις τιμών κάποια στιγμή μέσα στο 2023.
Εξ ου και καθίσταται απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, προσθέτουν οι ειδικοί, να υπάρχει η δυνατότητα για πρόσβαση και σε αέριο αγωγών. Αυτός είναι και ο λόγος που καθιστά σημαντικό τον αγωγό φυσικού αερίου East Med, ο οποίος, όπως είχε γράψει το Energypress, με πρωτοβουλία του Ισραήλ και εν αναμονή της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Αθήνα, φαίνεται να ξαναμπαίνει στο τραπέζι.
Εξάλλου, όσο LNG και να έχει κανείς, οι υποδομές δεν έχουν απεριόριστες δυνατότητες αεριοποίησης, καθώς λειτουργούν με τεχνικά μέγιστα. «Είναι όπως με τον ηλεκτρισμό. Στις μεγάλες αιχμές της ζήτησης, τα συστήματα δοκιμάζονται, παρ’ ότι υπάρχει μεγάλη διαθέσιμη ονομαστική ισχύς, για παράδειγμα από ΑΠΕ», σημειώνει στέλεχος της αγοράς.
Πρόβλημα τιμών, όχι επάρκειας 
Ενα είναι βέβαιο. Είναι τόσο νωπές οι μνήμες από τις περιπέτειες του 2022, ώστε και φέτος αναμένεται να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για να γεμίσουν οι αποθήκες μέχρι και τον Οκτώβριο. Και καθώς ο ευρωπαικός κανονισμός περιγράφει αναλυτικά τα milestones και τα χρονοδιαγράμματα, δύσκολα θα εμφανιστεί σοβαρό πρόβλημα επάρκειας.
 
Εν κατακλείδι, ο μεγαλύτερος κίνδυνος και φέτος για την Ευρώπη θα προέλθει από το μέτωπο των τιμών. Και το πρόβλημα για την επόμενη τριετία 2023- 2026, θα αφορά ένα συνδυασμό παραγόντων, όπως η συντήρηση των πυρηνικών σταθμών, η αύξηση της ζήτησης για ρεύμα, το πρόβλημα της στοχαστικότητας των ΑΠΕ και φυσικά η επανεκκίνηση κάποια στιγμή της Ασίας.
Πόσο απέχουμε από το επόμενο κύμα αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας; Αγνωστό. Σύμφωνα πάντως και με την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας που δημοσιεύτηκε χθες, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από τις μονάδες φυσικού αερίου, θα παραμείνει υψηλό ως το 2025.
Στην έκθεση του για την φετινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ο ΙΕΑ (International Energy Agency) «βλέπει» αύξηση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια, ιδίως από Κίνα, Ινδία και χώρες της ΝΑ Ασίας, «απογείωση» της παραγωγής ρεύματος μέσω ΑΠΕ, καθώς επίσης και της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και σταθερά επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την ηλεκτροπαραγωγή ως το 2025.
Οσο για τον αντίκτυπο των καιρικών φαινομένων στη ζήτηση, αυτός θα ενταθεί, τόσο λόγω της αυξημένης χρήσης ρεύματος για θέρμανση, όσο και λόγω λόγω της μεγαλύτερης συμμετοχής των εξαρτώμενων από τις καιρικές συνθήκες ΑΠΕ στο τελικό μείγμα.
Σε κάθε περίπτωση, το κόστος ηλεκτροπαραγωγής στην ΕΕ, με ενεργειακό μείγμα το φυσικό αέριο, αναμένεται να παραμείνει υψηλό για τουλάχιστον τρία ακόμη χρόνια.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr