Υπόθεση Ρίτα Γκάλι: Η σύλληψη του συζύγου, το timing και τα καυτά ερωτήματα energypress.gr

23 06 2023 | 07:43
 
Η είδηση θα μπορούσε να εξαντληθεί στα όρια του αστυνομικού ρεπορτάζ. Συνελήφθη στη χώρα μας Ιταλός χρηματιστής, για υπεξαίρεση χρημάτων σε βάρος 13 πλούσιων ιταλικών οικογενειών. Ωστόσο, η ευθεία σύνδεση του Francesco Acerbi με την CEO του ΔΕΣΦΑ, Μαρία-Ρίτα Γκάλι (σύζυγος της), «αναβάθμισε» το γεγονός, εκτόξευσε το ενδιαφέρον των ελληνικών μέσων ενημέρωσης και δημιούργησε μία σειρά ερωτηματικών με ενδεχόμενες προεκτάσεις.
Καταρχάς, η σύλληψη του χρηματιστή έγινε στις 3 Ιουνίου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, της ίδιας ημέρας, σε ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Έκτοτε κρατείται στην Ελλάδα, περιμένοντας την έκδοση του στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα ίδια μέσα, συνελήφθη στο σπίτι της συζύγου του.
 
Όμως, η αναπαραγωγή της είδησης έγινε για πρώτη φορά μόλις προχθές από ένα ελληνικό μέσο, για να ακολουθήσουν χθες και πολλά ακόμη. Η χρονική στιγμή της «διαρροής» συνιστά το πρώτο ερωτηματικό. Γιατί τώρα και γιατί όχι την ημέρα που συνέβη; Κρατήθηκε, πώς, γιατί και με ευθύνη τίνος, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στην Ελλάδα όλο αυτό το διάστημα των περίπου είκοσι ημερών; Θα υπάρξουν πειστικές απαντήσεις;
Οι συνθήκες της σύλληψης επίσης, παραμένουν θολές. Τα δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο απλώς αναπαράγουν τα ιταλικά. Συνελήφθη πράγματι και πώς στο σπίτι της κ. Γκάλι; Κι αν συνέβη αυτό, υπάρχουν, ενδεχομένως, ευθύνες και για την ίδια;
Η επίσημη θέση του ΔΕΣΦΑ στο όλο θέμα είναι «ουδέν σχόλιο». Αυτό, τουλάχιστον, μετέφερε στο Euro2day.gr ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του Διαχειριστή, Φερνάντο Καλλιγάς. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, που προέρχονται από πηγές του ΔΕΣΦΑ, η σύλληψη του κ. Acerbi δεν έγινε στο σπίτι της κ. Γκάλι. Σύμφωνα, επίσης, με δικαστικές πηγές, η τελευταία, τουλάχιστον, ως τώρα δεν βαρύνεται με κατηγορίες για υπόθαλψη εγκληματία.
Τα ιταλικά μέσα δεν ενέπλεξαν την κ. Γκάλι στις «δουλειές» του συζύγου της. Τη μηδενική εμπλοκή της στην υπόθεση υποστηρίζουν και οι πηγές του ΔΕΣΦΑ. Για τον Διαχειριστή πρόκειται για μια δυσάρεστη προσωπική και οικογενειακή ιστορία, που δεν σχετίζεται με τον ΔΕΣΦΑ. Άλλωστε, όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, η κ. Γκάλι δεν κρύβεται, μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα παραβρέθηκε και στην ετήσια γενική συνέλευση της Helleniq Energy, ενώ σήμερα μιλά σε συνέδριο για το υδρογόνο, χωρίς πρόθεση αναβολής της παρουσίας της.
Για τον ΔΕΣΦΑ δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης της κα. Γκάλι, θα συνεχίσει να είναι CEO του Διαχειριστή, υποστήριξαν οι ίδιες πηγές, κάτι που σημαίνει ότι απολαμβάνει της στήριξης του 66% των μετόχων και δη της Ιταλικής Snam, από την οποία προέρχεται.
Η κ. Γκάλι υπήρξε υψηλόβαθμο στέλεχος της ENI, στην Ιταλία, και τον Οκτώβριο του 2016 εντάχθηκε στη Snam, τον αντίστοιχο ιταλικό ΔΕΣΦΑ, ως επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Διεθνούς Διαχείρισης Χαρτοφυλακίου. Μάλιστα, συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα της Snam κατά την περίοδο διαπραγματεύσεων της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ, το 2017.
 
Όταν ολοκληρώθηκε η εξαγορά του, το 2018, ανέλαβε για ένα διάστημα πρόεδρος στην Senfluga, την κοινοπραξία που ελέγχει το 66% του Διαχειριστή και στη συνέχεια μεταπήδησε στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του ΔΕΣΦΑ. Να θυμίσουμε ότι σήμερα στην Senfluga, το 54% κατέχει η Snam, η Ισπανική Enagas και η Βελγική Fluxys έχουν από 18% η κάθε μία και η Damco του ομίλου Κοπελούζος το 10%.
Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο Euro2day.gr, επισήμαναν ότι υπήρξαν ζητήματα για τα οποία είχαν διαφορετικές απόψεις, άρα και τριβές, ο ΔΕΣΦΑ με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επί Κώστα Σκρέκα, αλλά και την τότε ΡΑΕ.
Το πιο ενδεικτικό ήταν η πρόταση του Διαχειριστή να γίνει παράλληλος αγωγός για να εξυπηρετήσει την υποδομή της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Νότιας Καβάλας, η κατασκευή του οποίου, όμως, θα ανέβαζε απαγορευτικά το κόστος της επένδυσης, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ και τη ΡΑΕ.  Υπήρξαν, μάλιστα, και δημόσιες, εκρηκτικές, δηλώσεις του πρώην προέδρου της ΡΑΕ, Αθανάσιου Δαγούμα.
Τελικά, ο αγωγός αυτός εγκαταλείφθηκε, όπως και η επένδυση (για άλλους λόγους). Πρόβλημα συνεννόησης, επίσης, εξακολουθεί να υπάρχει, λένε οι ίδιοι παράγοντες, μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της ΡΑΑΕΥ για τον καθορισμό του Wacc (σ.σ. μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου).
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι «κλειδί» στην εξέλιξη της υπόθεσης και της τύχης της κ. Γκάλι είναι το τάιμινγκ της «αποκάλυψης» της είδησης, σε συνάρτηση με την επικείμενη σύσταση της νέας κυβέρνησης, μετά τις εκλογές της Κυριακής. Κάποιες πηγές δεν διστάζουν να επικαλεστούν και το γεγονός της πρόσφατης αλλαγής στην ηγεσία της Snam.
Ο νυν CEO Stefano Venier είχε επισκεφθεί την Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο, με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του και συνάντησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου, συνοδευόμενος από την κα. Γκάλι.
Το νέο αφεντικό της Snam, διερωτώνται οι ίδιες πηγές, θα ανεχθεί τυχόν σκιές για τον ΔΕΣΦΑ ή θα επιλέξει την αλλαγή της κας Γκάλι, βάζοντας τέλος και στις «κακές γλώσσες» που αναρωτιούνται κατά πόσο γνώριζε ή όχι τα «παρατράγουδα» του ήδη καταδικασμένου, στην Ιταλία, συζύγου της;
(αναδημοσίευση από euro2day.gr)
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr