Αυτή είναι η λίστα με τα 12 έργα που «πέρασαν» στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για τις μπαταρίες – Οι 7 εταιρείες και η ισχύς του κάθε project energypress.gr

Αυτή είναι η λίστα με τα 12 έργα που «πέρασαν» στον διαγωνισμό της ΡΑΑΕΥ για τις μπαταρίες – Οι 7 εταιρείες και η ισχύς του κάθε project
A+ A-
 
Τρία έργα της Helleniq Energy, τρία της Intra Energy (Intrakat), δύο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και από ένα της Αέναος (Mytilineos), της Ενεργειακής Τεχνικής, της Energy Bank και μιας ενεργειακής κοινότητας, συνθέτουν την λίστα των 12 projects που κέρδισαν στον διαγωνισμό της ΡΑΕΕΥ για μπαταρίες.
Αμέσως μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της ολομέλειας της Αρχής πρόκειται να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος των έργων που μοιράζονται την διατιθέμενη ισχύ των 400 MW, ενώ θα γίνουν γνωστά και τα ποσά που προσέφεραν οι επτά εταιρείες. Η χαμηλότερη βρίσκεται στα 34.000 ευρώ / MWh κατ’ έτος και προήλθε από την Helleniq Energy και η υψηλότερη, στα 64.000 ευρω / MWh κατ’ έτος, υποβλήθηκε από την Intra Energy.
 
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Energypress η τελική λίστα έχει ως εξής :
Helleniq Energy με περίπου 100 MW, τα οποία «σπάνε» σε τρία έργα (50 MW, 25 MW, 25 MW)
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες με περίπου 98 MW (δύο έργα των 50 MW και 48 MW)
Intra Energy με περίπου 100 MW (τρία έργα των 50 MW, 25 MW, 25 MW)
- Αέναος της Mytilineos (48 MW)
- Ενεργειακή Τεχνική (7,8 MW)
 
- Energy Bank (50 MW)
- Ενεργειακή Κοινότητα (8 MW)
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες του Energypress, ότι στο διαγωνισμό συμμετείχαν αρκετά έργα μικρής δυναμικότητας, της τάξης των 25 και 50 MW, μια κίνηση αναμενόμενη, καθώς υπήρχε όριο συμμετοχής ανά συμμετέχοντα, στο 25% της δημοπρατούμενης ισχύος.
Το «ταβάνι» δηλαδή για κάθε εταιρεία ήταν στα 100 MW και πολλοί επενδυτές επέλεξαν να το επιμερίσουν, «σπάζοντάς» το σε περισσότερα του ενός, μικρότερα έργα, προκειμένου κάθε ένα να ακολουθήσει και διαφορετική στρατηγική στις προσφορές. Το σκεπτικό τους ήταν ότι κατ' αυτό τον τρόπο αυξάνονται οι πιθανότητες να «περάσουν» κάποιον υποψήφιο σταθμό τους, ακόμη κι αν έχει σχετικά περιορισμένη ισχύ.
Δείγμα του πολύ ισχυρού ανταγωνισμού, πέραν των συνολικά 93 προσφορών που κατατέθηκαν, συνολικής ισχύος 3,3 GW, ήταν και οι πολύ χαμηλές προσφορές που έδωσαν οι συμμετέχοντες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι η ανώτατη (64.000 ευρώ/ MWh / έτος) απέχει κατά 51.000 ευρώ από την ανώτερη επιτρεπόμενη τιμή των 115.000 ευρώ/MW/έτος που προέβλεπε ο διαγωνισμός.
Στον διαγωνισμό συμμετείχαν εταιρείες και fund με σημαντικές γραμμές ρευστότητας, όπως δείχνουν και τα οικονομικά «φίλτρα» τα οποία προέβλεπε η διαδικασία. Δηλαδή οι ασφαλιστικές δικλείδες, προκειμένου να ενισχυθούν οι προοπτικές υλοποίησης των έργων. Τέτοια είναι η εγγυητική επιστολή Έντεχνης και Έγκαιρης Εκτέλεσης, ύψους 250.000 ευρώ / MW που θα καταβάλουν οι παραγωγοί με επιλέξιμα έργα.
Εκτός αυτού, προκειμένου να υποβάλουν προσφορές, οι επενδυτές έπρεπε να προσκομίσουν στην ΡΑΑΕΥ εγγυητική επιστολή συμμετοχής, ύψους 35.000 ανά MW.
Ο δεύτερος διαγωνισμός προγραμματίζεται για το Σεπτέμβριο, η δημοπρατούμενη ισχύς θα είναι 300 MW και κρίνοντας από το τι συνέβη στον πρώτο, το ενδιαφέρον αναμένεται πολύ μεγάλο και ο ανταγωνισμός εξίσου ισχυρός.
Η επενδυτική ενίσχυση ως γνωστόν έχει οριστεί στα 200.000 ευρώ / MWh, ενώ η λειτουργική θα διαμορφωθεί βάσει της προσφοράς του κάθε συμμετέχοντα.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr