Η ζήτηση για πετρέλαιο έφτασε σε ρεκόρ με 103 εκατ. βαρέλια ξεπερνώντας την παραγωγή και αυξάνοντας τις τιμές - Σφιχτή η εικόνα στα αποθέματα και τη διΰλιση energypress.gr


Η ζήτηση για πετρέλαιο ξεπερνά την παραγωγή και αυξάνει τις τιμές - Σφιχτή η εικόνα στα αποθέματα και τη διΰλιση, σύμφωνα με τον ΙΕΑ
A+ A-
 
Η ζήτηση για πετρέλαιο ξεπερνά πλεόν την παγκόσμια παραγωγή κατά 1,3 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το νεώτερο δελτίο του ΙΕΑ για το μήνα Ιούλιο, γεγονός που ερμηνεύει σε σημαντικό βαθμό την άνοδο της τιμής του βαρελιού το τελευταίο διάστημα.
Αναλυτικότερα, ο οργανισμός εκτιμά ότι η ζήτηση θα φτάσει φέτος το ιστορικό υψηλό των 102,2 εκατ. βαρελιών/ημέρα, αυξημένη κατά 2,2 εκατ. βαρέλια σε ετήσια βάση. Βασικός οδηγός της ανόδου είναι η Κίνα, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της νέας ζήτησης. Όπως αναφέρει ο ΙΕΑ, η ζήτηση έφτασε έως τα 103 εκατ. βαρέλια τον Ιούλιο και ενδέχεται να τα ξεπεράσει τον Αύγουστο.
 
Στην πλευρά της παραγωγής, σημειώθηκε πτώση 910.000 βαρελιών/ημέρα τον Ιούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι στο σύνολό της έφτασε τα 100,9 εκατ. βαρέλια. Η μείωση ήταν αποτέλεσμα της απόφασης του ΟΠΕΚ+ να περικόψει τις δικές του ποσότητες κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, ενώ αυξήσεις 310.000 βαρελιών παρατηρήθηκαν στους υπόλοιπους παραγωγούς.
Στη διΰλιση υπάρχει ανοδική τάση με 2,4 εκατ. βαρέλια παραπάνω τον περασμένο μήνα και σύνολο στα 83,8 εκατ. βαρέλια. Πάντως, το γεγονός αυτό απέτυχε να εξομαλύνει την κατάσταση στις αγορές των επιμέρους προϊόντων, όπως η βενζίνη. Στην έκθεση τονίζεται ότι "τα διϋλιστήρια δυσκολεύονται να συμβαδίσουν με την άνοδο της ζήτησης, καθώς η αλλαγή στις ποικιλίες του αργού, οι διακοπές λειτουργίας και οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν πολλές μονάδες να μειώσουν τη δραστηριότητά τους".
Τέλος, σε ότι αφορά τα αποθέματα, μειώθηκαν κατά 17,3 εκατ. βαρέλια τον Ιούνιο, κυρίως στις χώρες του ΟΟΣΑ. Τα βιομηχανικά αποθέματα στον ΟΟΣΑ υποχώρησαν κατά 14,7 εκατ. βαρέλια σε αντιστοιχία με την εποχιακή τους τάση, ενώ βρίσκονται 115,4 εκατ. βαρέλια χαμηλότερα από το μέσο όρο πενταετίας. Ο ΙΕΑ σημείωσε ότι τα αποθέματα είναι "ιδιαίτερα σφιχτά" σήμερα και προβλέπεται περαιτέρω απομείωσή τους τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Στα λίγα θετικά της σημερινής εικόνας της αγοράς συγκαταλέγεται το μεγάλο "μαξιλάρι" παραγωγής της τάξης των 5,7 εκατ. βαρελιών/ημέρα που διαθέτει ο ΟΠΕΚ+ και ενδεχομένως να αποφασίσει να ξαναρίξει μέρος του στην αγορά αργότερα φέτος.
ΠΗΓΗ energypress.gr
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr