Αλλαγή σκηνικού: H κρίση φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τους υδρογονάνθρακες - Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω ενεργυπρεσσ.γρ

Αλλαγή σκηνικού: H κρίση φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τους υδρογονάνθρακες - Η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει πίσω
A+ A-
 
Οι ειδήσεις για επανενεργοποίηση των μεγαλύτερων ενεργειακών ομίλων στην έρευνα και αξιοποίηση υδρογονανθράκων αλλά και χωρών που είχαν βάλει στον "πάγο", υπό την πίεση της επίτευξης των στόχων για το Κλίμα, τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, διαδέχονται η μία την άλλη και, μάλιστα, στην καρδιά της Ευρώπης αλλά και, ειδικότερα, στην γειτονιά μας. 
Χθες ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies ανακοίνωσε την ενίσχυση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, αναστρέφοντας την πορεία που ακολουθούσε τα τελευταία χρόνια με τη μείωση της παραγωγής ορυκτών καυσίμων.
 
Την Τετάρτη, η North Sea Transition Authority του Ηνωμένου Βασιλείου άναψε το πράσινο φως για την ανάπτυξη και έναρξη της παραγωγής του πετρελαϊκού κοιτάσματος Rosebank στη Βόρεια Θάλασσα, κοντά στα νησιά Shetlands, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει περί το μισό δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου καθώς και ότι μπορεί να παράξει περίπου 300 εκατ βαρέλια σε βάθος χρόνου.
Μάλιστα, η Αρχή στην ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η έγκριση δόθηκε "σε συμφωνία με τις δημοσιευμένες μας κατευθύνσεις και λαμβάνοντας υπόψιν τον στόχο για το net zero σε σχέση με τη διάρκεια ζωής του κοιτάσματος".
Ο νορβηγικός κολοσσός Equinor που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο κοίτασμα, εκτιμά ότι η παραγωγή θα ξεκινήσει το 2030 και στην πρώτη φάση ανάπτυξης θα επενδυθούν περί τα 3,8 δισεκ. δολάρια, ενώ ως το 2051, αναμένεται συνολικά να έχουν επενδυθεί περί τα 10 δισεκ. δολάρια.
Δυο μήνες και κάτι νωρίτερα, η UK Oil & Gas Plc είχε ανακοινώσει ότι αρχίζει και πάλι την παραγωγή στο πετρελαϊκό κοίτασμα Avington, το οποίο εκτιμάται ότι περιέχει περίπου 60 εκατ. βαρέλια, αλλά μέχρι την διακοπή της παραγωγής πριν από έξι χρόνια, είχε προλάβει να δώσει μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια.
Στα τέλη Αυγούστου η Νορβηγία, η χώρα που έχει πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό που έχασε η Ρωσία στην προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φθάνοντας σε μερίδιο το 25% στη σύνολο της αγοράς ή τα 90 διεκ. κυβικά μέτραγια το 2022,  γνωστοποίησε ότι ο νέος αδειοδοτικός της διαγωνισμός συγκέντρωσε ενδιαφέρον από 25 εταιρείες, μεταξύ άλλων από κολοσσούς όπως η Shell, η ConocoPhillips, η Equinor και η Aker BP.
Το Υπουργείο Ενέργειας είχε βγάλει σε διαγωνισμό τον Μάιο 92 συνολικά περιοχές, οι 78 δυτικά της θάλασσας του Barents και 14 στη βορειοδυτική πλευρά της Νορβηγικής Θάλασσας, με τον Υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας Terje Aasland να δηλώνει ότι χωρίς έρευνα και νέες ανακαλύψεις, δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την παραγωγή πετρελαίου και αερίου σε βάθος χρόνου, ούτε να αναπτύξουμε περαιτέρω τον τομέα και να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία".
 
Φυσικά, το ενδιαφέρον των majors για τον διαγωνισμό, σηματοδοτεί και τη δική τους διαφοροποίηση στρατηγικής, η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν προσανατολισμένη σχεδόν αποκλειστικά στις "πράσινες" επενδύσεις. Για παράδειγμα η Shell που εκδήλωσε ενδιαφέρον, έχει γνωστοποιήσει ότι διακόπτει την μείωση της τάξης του 1% ως 2% ετησίως που είχε εξαγγείλει ότι θα εφαρμόσει ως τοι 2030 για τις επενδύσεις της στο πετρέλαιο, αλλά και ότι θα αυξήσει τις επενδύσεις σε φυσικό αέριο 
Αλλά και στα γειτονικά μας κράτη, οι υδρογονάνθρακες κάνουν την επιστροφή τους. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, φυσικά, η Ιταλία, η οποία για πολλά χρόνια εφάρμοζε το λεγόμενο moratorium, δηλαδή δεν χορηγούσε νέες άδειες, αλλά το Νοέμβριο πέρυσι η νέα κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι θα προχωρήσει σε διαγωνισμούς για παραχωρήσεις 10ετούς διάρκειας με προοπτική την άντληση συνολικά 15 δισεκ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου από κοιτάσματα στην Αδριατική - περιοχή με έντονο τουριστικό πρόσημο - και με στόχο να αυξηθεί η ετήσια παραγωγή της χώρας. Το τουριστικό προφίλ της Ιταλίας δεν την εμποδίζει να παράγει περίπου 90 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα, ενώ άλλη μια χώρα με μεγάλη τουριστική κίνηση που δεν σταματά να ερευνά και να αναπτύσσει κοιτάσματα είναι το Ισραήλ, το οποίο όχι μόνο καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του σε φυσικό αέριο, όχι μόνο εξάγει πλεονάζουσες ποσότητες στην Αίγυπτο, αλλά και έχει καταστεί και παραγωγός και εξαγωγέας πετρελαίου - κατά σύμπτωση, με την παραγωγή μιας εταιρείας με ελληνικές καταβολές, της Energean.
Γέφυρα, λοιπόν, αυτή η αναφορά για τα δικά μας που είναι και επίκαιρα. Το επόμενο διάστημα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας θα έχουν αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης (ExxonMobil -HelleniQ Energy, Κυπαρισσιακό (Helleniq Energy), Ιόνιο Πέλαγος (HelleniQ Energy) και Βορειοδυτικό Ιόνιο (Energean - HelleniQ Energy). Επίσης, η Energean περιμένει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για να προχωρήσει στην προετοιμασία της ερευνητικής γεώτρησης στην περιοχή της Ζίτσας στα Ιωάννινα, ελπίζοντας η υπόθεση να μην εξελιχθεί σε ...Κατάκολο όπου, ως γνωστόν, παρά τη θετική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας και όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το project της ανάπτυξης παραμένει παγωμένο εδώ και σχεδόν 4 χρόνια επειδή αφορά παραγωγή πετρελαίου.+
Η ελληνική Πολιτεία, με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις, την συνεχώς εξελισσόμενη τεχνογνωσία και τεχνολογία στον τομέα της ασφάλειας εργαζομένων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων, αλλά και με δεδομένες τις ενεργειακές της ανάγκες (6 δισεκ. κυβικά μέτρα αέριο τον χρόνο και 300.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα εισάγονται με τις τιμές στα ύψη) είναι σαφές ότι πρέπει να διευκολύνει τις εταιρείες να προχωρήσουν τα project τους. Δεν είναι δυνατό λ.χ. να επικρέμεται η απειλή δικαστικών προσφυγών από ενδιαφερομένους ή "ενδιαφερομένους" που μπορεί να καθυστερήσουν για χρόνια έργα για τα οποία ασκεί έντονη εποπτεία το ελληνικό Δημόσιο και έχουν αποφανθεί θετικά όλοι οι αρμόδιοι πολιτικοί και τεχνικοί φορείς, όπως λ.χ. έγινε με τη σεισμική έρευνα στην Κρήτη. 
Ούτε. ασφαλώς, είναι δυνατόν να ξεκινά μια εταιρεία να επενδύει (πόσο μάλλον να αναζητεί και εταίρο επενδυτή από τη διεθνή αγορά) και να αντιμετωπίζει είτε το φάσμα της εξάντλησης του διαθέσιμου χρόνου, λόγω της κάθε είδους γραφειοκρατίας, είτε το ενδεχόμενο ακύρωσης ενός project επειδή η πολυδάπανη έρευνα μπορεί να ανακαλύψει κοίτασμα πετρελαίου. Σε τελική ανάλυση, πέραν του καθαρά οικονομικού σκέλους, όλοι αντιλαμβανόμαστε τί σημαίνει από γεωπολιτικής πλευράς ότι η Τουρκία έχει δρομολογήσει την ανάπτυξη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα, ενώ δεν σταματά να αναζητεί τρόπους εμπλοκής στην έρευνα και ανάπτυξη κοιτασμάτων στη Ανατολική Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr