Για την διετία 2024 - 2025 μετατίθενται οι εξελίξεις στην ΔΕΠΑ Εμπορίας - Σε επαναξιολόγηση του business plan προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ με ανάθεση στην Τράπεζα Πειραιώς - Τι συμβαίνει με ELFE energypress.gr

Για την διετία 2024 - 2025 μετατίθενται οι εξελίξεις στην ΔΕΠΑ Εμπορίας - Σε επαναξιολόγηση του business plan προχωρά το ΤΑΙΠΕΔ
A+ A-
 
Σε απώτερο χρόνο, μέχρις ότου το business plan της εταιρείας και η στρατηγική επέκτασης σε νέους τομείς αρχίσουν να παράγουν υπεραξίες, μετατίθεται η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 
Αυτό σημαίνει ότι μετά και την προ ημερών ανακοίνωση ματαίωσης από το ΤΑΙΠΕΔ του διαγωνισμού πώλησης του 65%, ουσιαστικές εξελίξεις δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από τα τέλη 2024 με αρχές 2025. Πόσο μάλλον όταν για να ωριμάσει η διαδικασία εισόδου μιας εταιρείας στο Χρηματιστήριο απαιτείται σχεδόν ένας χρόνος.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να έχει καταλήξει για την υπόθεση ΔΕΠΑ η διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων, η οποία γνωρίζει καλά ότι η εταιρεία, πέραν του δυνατού μάνατζμεντ, διαθέτει και ένα ελκυστικό επιχειρηματικό στόρι, ικανό να προσελκύσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον. Το πολύ ενδιαφέρον ωστόσο αυτό πακέτο, που έκανε την ΔΕΠΑ να πάψει να είναι μια μονοθεματική εταιρεία εμπορίας αερίου, (χαρτοφυλάκιο φωτοβολταικών άνω των 500 MW, συμμετοχή με 20% στο FSRU Aλεξανδρούπολης, όπως και συμμετοχή στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στην ίδια περιοχή), δεν έχει ακόμη αρχίσει να παράγει οικονομικά αποτελέσματα. 
Και οποιαδήποτε προσπάθεια να πουληθεί τώρα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν θα ήταν προς όφελος του Δημοσίου, όπως μεταφέρουν άνθρωποι με γνώση της υπόθεσης. Κρίνεται επομένως σκόπιμο η αξιοποίηση της εταιρείας να περιμένει. Και για αυτόν ακριβώς το λόγο το ΤΑΙΠΕΔ ανέθεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Τράπεζα Πειραιώς να επαναξιολογήσει το business plan της ΔΕΠΑ Εμπορίας, δηλαδή να διαπιστώσει πότε και σε ποιό βαθμό αυτό θα αρχίσει να «ωριμάζει» και η νέα πολυεπίπεδη στρατηγική της, να δημιουργεί υπεραξίες.
Στην πράξη, η μελέτη της τράπεζας θα απαντά στο ερώτημα κατά πόσο είναι σωστό από άποψη χρονισμού, να ξεκινήσει τώρα η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της εταιρείας, (είτε μέσω χρηματιστηρίου, είτε μέσω στρατηγικού επενδυτή) ή είναι σκόπιμο αυτό να γίνει σε ένα βάθος χρόνου. Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι του Ταμείου καταλήγουν στη δεύτερη επιλογή, η οποία συνδέεται και με την αιτία ματαίωσης της διαδικασίας για την πώληση του 65% της ΔΕΠΑ μέσω ενός «παγωμένου» διαγωνισμού που τελούσε υπό αναστολή από τις 19 Μαρτίου 2021. Στην διάρκεια αυτών των δυόμισι ετών, κάποια από τα υφιστάμενα επτά επενδυτικά σχήματα που είχαν περάσει στη β' φάση είχαν πάψει να ενδιαφέρονται, ενώ την εμφάνισή τους είχαν κάνει νέα, τα οποία όμως δεν μπορούσαν να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό που βρισκόταν σε εξέλιξη.
Το πρώτο επομένως βήμα είναι να καταλήξει το ΤΑΙΠΕΔ πότε η ΔΕΠΑ θα έχει γίνει εκείνη η «πολύφερνη νύφη», η ιδιωτικοποίηση της οποίας θα φέρει στο Δημόσιο, έσοδα πολλαπλάσια απ’ ότι αν ξεκινούσε άμεσα η διαδικασία. Οσο για το ερώτημα ποιο σενάριο θα προτιμηθεί, η απάντηση είναι ότι εφόσον επιλεγεί η λύση του Χρηματιστηρίου, τότε θα πουλήσουν και οι δύο μέτοχοι τα μερίδιά τους. Δηλαδή θα διαθέσουν από κοινού μέρος από τα ποσοστά τους, το ΤΑΙΠΕΔ (65%) και η Helleniq Energy (35%), με το Δημόσιο να συνεχίζει να διατηρεί τον πλειοψηφικό έλεγχο. 
Επίσης, εάν κριθεί ότι έχει έρθει η στιγμή που η αξιοποίηση της εταιρείας αποτελεί την πλέον συμφέρουσα λύση για το Δημόσιο, τότε θα αξιολογηθούν και τα risk factors που τη συνοδεύουν, εν προκειμένω η «σκιά» της δικαστικής διένεξης με την ELFE. Τον προηγούμενο μήνα, όπως έγραψε το Energypress άνοιξε ένας νέος «κύκλος» στη δικαστική διαμάχη ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE, ο οποίος εκτιμάται ότι θα χρειαστεί ίσως και μια 2ετία για να κλείσει.
Κι αυτό, καθώς για τυπικούς λόγους - δεν ελήφθη υπόψιν η κατάθεση ενός εμπειρογνώμονα -  ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να εκδικαστεί και πάλι από την αρχή. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει κερδίσει τη διαμάχη στο Εφετείο για τα χρέη της ELFE, ύψους 120 εκατ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται να δικαιωθεί ξανά και στη νέα δίκη.
 
Εξάλλου, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών, απαντούν ότι καθώς θα ωριμάζει το επιχειρηματικό της σχέδιο, εφόσον κριθεί ότι η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει αυξήσει σημαντικά την αξία της, τότε risk factors όπως η νέα εκδίκαση, για τυπικούς λόγους, στο Εφετείο, ίσως να μη μετρήσουν και τόσο πολύ. Ο αντίλογος βέβαια είναι ότι έστω και στο ελάχιστα πιθανό σενάριο που δικαιωθεί η ELFE, ανοίγει ο δρόμος να εγερθούν ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους πελάτες της εταιρείας εμπορίας αερίου. Καλό επομένως είναι σε κάθε περίπτωση, πρώτα η υπόθεση να τελεσιδικήσει και μετά να προχωρήσουν τα όποια σχέδια αποκρατικοποίησης. Και αν κριθεί ότι καλύτερα είναι να μην υπάρχει καμία «σκιά» δικαστικής διένεξης πάνω από τη νέα απόπειρα αξιοποίησης της ΔΕΠΑ, τότε ενισχύεται το σενάριο που θέλει τις εξελίξεις να μετατίθενται το νωρίτερο για τα τέλη 2024 με αρχές 2025.
ΠΗΓΗ energypress.gr
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr