Ισχυρός ανταγωνισμός και στο δεύτερο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες: 55 προσφορές για έργα 1.668 Μεγαβάτ – Ποιες εταιρείες δίνουν το παρών energypress.gr

Ισχυρός ανταγωνισμός και στο δεύτερο διαγωνισμό για standalone μπαταρίες: 55 προσφορές για έργα 1.668 Μεγαβάτ – Ποιες εταιρείες δίνουν το παρών
A+ A-
 
Με την υποβολή 55 προσφορών ολοκληρώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η προθεσμία συμμετοχής στη 2η δημοπρασία για επενδυτική και λειτουργική ενίσχυση standalone μπαταριών. Οι προσφορές αυτές «μεταφράζονται» σε ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 1.668 Μεγαβάτ και χωρητικότητας 3.348 Μεγαβατωρών.
Υπενθυμίζεται ότι στη δεύτερη διαγωνιστική διαδικασία η δημοπρατούμενη ισχύς ανέρχεται σε 288,21 Μεγαβάτ. Επομένως, το χαρτοφυλάκιο των υποψήφιων έργων υπερκαλύπτει το νούμερο αυτό κατά 5,7 φορές, εξασφαλίζοντας πολύ ισχυρό ανταγωνισμό. Κάτι που, όπως είναι φυσικό, σημαίνει ότι ικανοποιείται στο… πολλαπλάσιο και το ελάχιστο επίπεδο ανταγωνισμού (το οποίο έχει οριστεί στο 100%).
 
Οι συμμετοχές θα «κλειδώσουν» σήμερα το μεσημέρι, όταν και εκπνέει η διορία για την κατάθεση της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής, ώστε να θεωρηθούν έγκυρες οι προσφορές. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι περισσότεροι επενδυτές κατέθεσαν την εγγυητική με τον φάκελο συμμετοχής τους. Ως συνέπεια, δεν αναμένεται να υπάρξει διαφοροποίηση του αριθμού των έργων που τελικά θα κοντραριστούν για την επενδυτική και τη λειτουργική ενίσχυση.
Στις πρώτες δύο δημοπρασίες εφαρμόζεται «φίλτρο» ιδιοκτησιακής διασποράς των προκριθέντων έργων, βάσει του οποίου ένας επενδυτής δεν μπορεί να «περάσει» μονάδες συνολικής ισχύος άνω των 100 Μεγαβάτ. Αυτό σημαίνει πως από την παρούσα ανταγωνιστική διαδικασία θα απουσιάζουν οι εταιρείες που έχουν καλύψει αυτό το όριο, και πιο συγκεκριμένα η Helleniq Energy, η ΔΕΗ και η Intrakat.
Στον αντίποδα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον επόμενο διαγωνισμό έχουν «κατεβάσει» έργα σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι μεγάλοι εγχώριοι ενεργειακοί Όμιλοι. Έτσι, ενίσχυση θα διεκδικήσουν για υποψήφιες επενδύσεις μεταξύ πολλών άλλων η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Mytilineos, ο Όμιλος Κοπελούζου, η Elpedison, η MORE, η Enel, η EDF, η EDPR, η BayWa, η KiEFER,  η Faria κλπ. 
Λιγότερες συμμετοχές
Συγκριτικά με την «πρεμιέρα» του σχήματος στήριξης, στη νέα δημοπρασία καταγράφεται πιο περιορισμένη συμμετοχή – στον πρώτο διαγωνισμό είχαν κατατεθεί 93 προσφορές, συνολικής ισχύος 3,3 Γιγαβάτ περίπου. Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, ο μικρότερος αριθμός προσφορών κάθε άλλο παρά «μεταφράζεται» σε ανάσχεση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με δεδομένο το πολύ υψηλό ποσοστό υπερκάλυψης της δημοπρατούμενης ισχύος.
Αντίθετα, η αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στον υψηλό «πήχη» ανταγωνισμού που έθεσε η πρώτη δημοπρασία, με τη διαμόρφωση των τιμημάτων για λειτουργική ενίσχυση σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Κάτι που αποτέλεσε «σήμα» για τους… επενδυτές ευκαιρίας που σε άλλη περίπτωση θα σχεδίαζαν να συμμετάσχουν, προσδοκώντας σε υψηλά έσοδα ή στην πρόκριση των έργων τους ώστε να τα πουλήσουν στη συνέχεια.
 
Υψηλότερα οι τιμές 
Για τους υπόλοιπους επενδυτές, όπως σημειώνουν οι ίδιοι αναλυτές, η ελάττωση της επενδυτικής ενίσχυσης στα 100.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος (δηλαδή κατά 50% σε σχέση με τον αρχικό διαγωνισμό) δεν λειτούργησε ως αντικίνητρο για τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία. Κι αυτό γιατί η αναπροσαρμογή της στήριξης στο CAPEX των έργων έγινε σε μία περίοδο όπου το κόστος των μπαταριών έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό.
Επίσης, ρόλο στις λιγότερες προσφορές έπαιξε και το «φίλτρο» ιδιοκτησιακής διασποράς, το οποίο επί της ουσίας μπλόκαρε τη συμμετοχή ισχυρών «παικτών» της εγχώριας ενεργειακής αγοράς. «Παίκτες» που, αν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο πλαφόν, πιθανότατα θα διεκδικούσαν να εντάξουν στο σχήμα στήριξης χαρτοφυλάκια μπαταριών μεγαλύτερης ισχύος των 100 Μεγαβάτ.
Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο διαγωνισμό «πέρασαν» 12 έργα, με εγγυημένα έσοδα από 34.000 έως 64.100 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος. Η νέα δημοπρασία ξεκινά με την ίδια τιμή εκκίνησης, στα 115.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν και η μείωση της επενδυτικής ενίσχυσης δεν έθεσε απαγορευτικό στη συμμετοχή στη νέα ανταγωνιστική διαδικασία, εντούτοις αναμένεται να διαμορφώσει αυτή τη φορά σε υψηλότερα επίπεδα τα τιμήματα των έργων που θα προκριθούν. Όπως εκτιμούν, αν δεν υπάρξουν ακραία επιθετικές στρατηγικές από συμμετέχοντες, δεν προβλέπεται να υπάρξουν προσφορές που να κινούνται κάτω από τα 45.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ ανά έτος.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr