Σιγή Ιχθύος από Αθήνα για την Ενεργοποίηση του Παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου energia.gr

Σιγή Ιχθύος από Αθήνα για την Ενεργοποίηση του Παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου

Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 17 Ιανουαρίου 2024 - 08:17
 
Tην ώρα που η Αθήνα συνεχίζει να υποστηρίζει τα περί εξομάλυνσης των σχέσεων με την Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση ενεργοποιεί το παράνομο τουρκολιβικό μνημόνιο, εκκινώντας θαλάσσιες έρευνες στη Λιβύη για τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας Α. Μπαϊρακτάρ από την την Τρίπολη, όπου συμμετείχε στη διήμερη σύνοδο για την ενέργεια που συγκάλεσε το περασμένο Σάββατο στην Τρίπολη η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά. Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης προσκάλεσε εταιρείες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Ισπανία (μεταξύ των οποίων ΕΝΙ, ΤOTAL, BGN, TPAO, Repsol), ενώ σε πολιτικό επίπεδο 
 
ήταν παρούσα και η υπουργός Ενέργειας της Μάλτας. Ο Μπαϊρακτάρ δήλωσε ενδεικτικώς ότι «στο πλαίσιο της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας (ΑΟΖ) που έχουμε συνάψει, θέλουμε να δραστηριοποιηθούμε στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης. Δηλώσαμε ότι θα μπορούσαμε να έχουμε ένα πολύ πιο οικονομικό και ταχύτερο αποτέλεσμα με τα δικά μας πλοία. Το επόμενο διάστημα, θα στείλουμε μια ομάδα τεχνικών στη Λιβύη και μπορούμε να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση με μια εμπεριστατωμένη μελέτη».
Οι δηλώσεις Μπαϊρακτάρ δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία. Τον περασμένο Οκτώβριο η η Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας επανεξέτασε μια σειρά μη επικυρωμένων διεθνών συμφωνιών από το προηγούμενο νομοθετικό έτος, μεταξύ των οποίων είναι και το μνημόνιο κατανόησης (MoU) που υπεγράφη στις 3 Οκτωβρίου 2022 μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων στη βορειοαφρικανική χώρα. Η συμφωνία αναφέρει ότι στοχεύει στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ κρατικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου για την εκμετάλλευση των πόρων υδρογονανθράκων στη Λιβύη. Έχει προκαλέσει δε την έντονη αντίδραση τόσο της Ελλάδας όσο και της Αιγύπτου, καθώς στηριζόταν πάνω στο παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο του 2019, που είχε υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της προσωρινής κυβέρνησης του Φαγέζ αλ-Σάρατζ. Με την συμφωνία, η Τουρκία «εξαφάνιζε» από τον χάρτη ακόμη και την Κρήτη προκειμένου να παρουσιάσει θαλάσσια σύνορα με τη Λιβύη, και αποτέλεσε ουσιαστικά την βάση για την θεωρία της «Γαλάζιας Πατρίδας». Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη, με αποκορύφωμα την ματαίωση της επίσκεψης του τότε ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στην Τρίπολη αλλά και την αποστολή σχετικής επιστολής στον ΟΗΕ, στην οποία η ελληνική πλευρά κατήγγειλε «την πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και κατάφωρη περιφρόνηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας». Τώρα ωστόσο που Άγκυρα και Τρίπολη κινούνται ευθυγραμμισμένα για την ενεργοποίηση του παράνομου μνημονίου, η Αθήνα τηρεί σιγή ιχθύος.
Κινητικότητα υπήρξε το τελευταίο διάστημα και από την πλευρά της Τρίπολης, καθώς στα τέλη Δεκεμβρίου η Λιβύη κοινοποίησε στον ΟΗΕ την απόφαση του υπουργικού της συμβουλίου για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και την επέκταση της συνορεύουσας ζώνης προς το βορρά στα 24 μίλια. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση της Τρίπολης απάντησε στην Αίγυπτο που με διάταγμα καθόρισε τα δυτικά όρια της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για να ακυρώσει προβλήματα που δημιουργούσε το τουρκολιβυκό μνημόνιο του 2019 στην αιγυπτιακή πλευρά. Η εν λόγω κίνηση θα έχει και έμμεσες επιπτώσεις στις γειτονικές χώρες. Για την Ελλάδα θέτει επιτακτικά το θέμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ν.μ. νοτίου της Κρήτης.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι οι τελευταίες κινήσεις της Τρίπολης αλλά και την Άγκυρας δείχνουν την επιθυμία τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα επί του πεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς την σύμφωνη γνώμη των γειτόνων τους. Εξ άλλου η Άγκυρα φαίνεται ότι έχει ήδη βάλει το σχέδιο της σε ισχύ, καθώς ποτέ δεν ξέχασε την «Γαλάζια Πατρίδα». Μόλις χθες ολοκληρώθηκε η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος 2023» (Denizkurdu I-2024), η οποία διεξήχθει σε Μαύρη Θάλασσα, θάλασσα του Μαρμαρά, Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η άσκηση που είχε ακυρωθεί το 2023 στο πνεύμα της «καλής γειτονίας και της επαναπροσέγγισης των δύο χωρών», πραγματοποιείται ένα μήνα μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στο πλαίσιο του 5ου «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας» και την υπογραφή της βαρύγδουπης σε τίτλο «Διακήρυξης Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών», στην οποία αναφέρεται:«Τα Μέρη δεσμεύονται να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.»!
ΠΗΓΗ energia.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr