Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ έπληξαν 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Η ιρανική Βουλή ενέκρινε το κλείσιμο των στενών του Ορμούζ energypress.gr


Κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή: Οι ΗΠΑ έπληξαν 3 πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – Έκτακτη συνεδρίαση του ΙΑΕΑ αύριο - Συγκρατημένες οι τιμές αργού και φυσικού αερίου
22 06 2025 | 15:13
A+ A-
 
Η ιρανική Βουλή ενέκρινε σήμερα το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ και πλέον το Ανώτατο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν καλείται να λάβει την τελική απόφαση αναφορικά με το αν θα προβεί στο κλείσιμο αυτού του μεγάλης στρατηγικής σημασίας θαλάσσιας διόδου, μετέδωσε σήμερα το ιρανικό τηλεοπτικό δίκτυο PRESS TV.
Η απόφαση για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται περίπου το 20% της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν είναι ακόμη οριστική.
 
Ωστόσο, ο βουλευτής και διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, Εσμαΐλ Κοσάρι, δήλωσε στο Young Journalist Club σήμερα ότι η ενέργεια αυτή είναι στην ημερήσια διάταξη και «θα γίνει όποτε κριθεί αναγκαία».
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ έπληξαν τις τρεις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, δήλωσε αργά τη νύχτα του Σαββάτου τοπική ώρα και ξημερώματα Κυριακής ώρα 3 π.μ. το βράδυ ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενώ παράλληλα προειδοποίησε την Τεχεράνη ότι θα αντιμετωπίσει περισσότερες επιθέσεις, αν δεν συμφωνήσει στην ειρήνη.
Έπειτα από ημέρες συνομιλιών και πολύ πριν από τη λήξη της προθεσμίας των δύο εβδομάδων που ο ίδιος είχε θέσει, η απόφαση του Τραμπ να εμπλέξει τις ΗΠΑ στη στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ εναντίον του Ιράν αντιπροσωπεύει μια μείζονα κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.
"Τα πλήγματα ήταν μια θεαματική στρατιωτική επιτυχία", δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτική ομιλία του από το Οβάλ Γραφείο. "Οι σημαντικές εγκαταστάσεις πυρηνικού εμπλουτισμού του Ιράν εξαλείφθηκαν ολοκληρωτικά και πλήρως".
Στην ομιλία του, η οποία διάρκεσε λίγο περισσότερο από τρία λεπτά, ο Τραμπ είπε ότι το μέλλον του Ιράν έχει "είτε ειρήνη είτε τραγωδία" κι ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι στόχοι που θα μπορούσαν να πληγούν από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
 
"Αν η ειρήνη δεν έρθει γρήγορα, θα πλήξουμε αυτούς τους άλλους στόχους με ακρίβεια, ταχύτητα και επιδεξιότητα".
Οι ΗΠΑ προσέγγισαν χθες, Σάββατο, διπλωματικά το Ιράν για να πουν ότι τα πλήγματα είναι το μόνο που σχεδίασαν και ότι δεν έχουν στόχο να επιδιώξουν αλλαγή καθεστώτος, μετέδωσε το CBS News.
Ο Τραμπ δήλωσε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν τις τρεις κύριες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν: στη Νατάνζ, στο Ισφαχάν και στο Φορντό. Είπε στο Fox News ότι το Φορντό επλήγη με έξι βόμβες για την καταστροφή μπούνκερ, ενώ 30 πύραυλοι Τόμαχοκ εκτοξεύθηκαν εναντίον άλλων πυρηνικών εγκαταστάσεων.
Αμερικανικά βομβαρδιστικά B-2 συμμετείχαν στα πλήγματα, δήλωσε στο Ρόιτερς αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομασθεί.
"Ένα πλήρες φορτίο ΒΟΜΒΩΝ έπληξε την κύρια εγκατάσταση, το Φορντό", έγραψε σε ανάρτησή του ο Τραμπ. "Πάει το Φορντό".
"ΤΟ ΙΡΑΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΕΙ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ", πρόσθεσε.
Το Reuters είχε μεταδώσει νωρίτερα χθες, Σάββατο, πως παρατηρήθηκαν κινήσεις βομβαρδιστικών B-2, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν μεγάλες βόμβες που ειδικοί λένε ότι χρειάζονται για να πληγεί η εγκατάσταση του Φορντό, η οποία είναι θαμμένη κάτω από ένα βουνό νότια της Τεχεράνης. Δεδομένης της οχύρωσής του, είναι πιθανό να χρειαστούν ημέρες, αν όχι περισσότερο, πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των πληγμάτων.
Ιρανός αξιωματούχος, τον οποίο επικαλέσθηκε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επιβεβαίωσε ότι τμήμα της εγκατάστασης του Φορντό δέχθηκε "εχθρικά αεροπορικά πλήγματα".
Ο Χασάν Αμπεντινί, αναπληρωτής πολιτικός επικεφαλής της ιρανικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης, είπε πως το Ιράν είχε εκκενώσει τις τρεις εγκαταστάσεις πριν από κάποιο καιρό.
"Τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου έχουν μεταφερθεί από τα πυρηνικά κέντρα και δεν έχουν μείνει εκεί υλικά που, αν στοχοθετούνταν, θα προκαλούσαν έκλυση ραδιενέργειας και θα ήταν επιβλαβής για τους συμπατριώτες μας", δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο.
ΙΑΕΑ: Καμία αύξηση ραδιενέργειας μετά τα αμερικανικά πλήγματα στο Ιράν - Έκτακτη συνεδρίαση αύριο
Ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ, IAEA) ανακοίνωσε για αύριο, Δευτέρα, μια «έκτακτη συνεδρίαση» στην έδρα του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ στη Βιέννη, μετά τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον τριών ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων.
«Δεδομένης της επείγουσας κατάστασης στο Ιράν, συγκαλώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Κυβερνητών (του οργανισμού) για αύριο», έγραψε σήμερα ο Ραφαέλ Γκρόσι στο X. Στο Συμβούλιο Κυβερνητών του ΔΟΑΕ μετέχουν 35 μέλη.
Νωρίτερα, ο οργανισμός είχε αναφέρει ότι, «καμιά άνοδος των επιπέδων της ραδιενέργειας δεν επισημάνθηκε» κοντά στις τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις που έγιναν στόχοι αμερικανών αεροπορικών πληγμάτων.
Ο οργανισμός αυτός του ΟΗΕ «θα παράσχει νέες εκτιμήσεις για την κατάσταση μόλις θα έχει στη διάθεσή του περισσότερες πληροφορίες», πρόσθεσε στο X.
Σημειώνεται ότι, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν συγκρατημένες, με το Brent μάλιστα να υποχωρεί κατά 2,33% στα 77 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI βρίσκεται στα 73,8 δολάρια με οριακή αύξηση 0,46%.
Το TTF παραμένει επίσης στάσιμο στα 40,9 ευρώ η μεγαβατώρα.
Θ. Κοντογεώργης: Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στη σύρραξη Ισραήλ-Ιράν
Σε μία από τις πρώτες τοποθετήσεις μελών της ελληνικής κυβέρνησης μετά την αμερικανική ανάμειξη στη σύρραξη Ισραήλ και Ιράν, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, μιλώντας στην ΕΡΤ1, δεν έκρυψε ότι «είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι από την κλιμάκωση της κρίσης». Όμως, συνέχισε, η ελληνική κυβέρνηση θα εμμείνει σε δύο βασικές θέσεις που είχε, όπως είπε, από την αρχή της κρίσης: «Πρώτον, ότι το Ιράν δεν πρέπει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κατά δεύτερον αυτό πρέπει να γίνει μέσω μιας διπλωματικής διευθέτησης». Πάντως, «η Ευρώπη δεν μπορεί να το καταφέρει αυτό από μόνη της, φάνηκε και προχθές στις συνομιλίες που έγιναν. Αυτή τη δυνατότητα την έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», σημείωσε και προσέθεσε:
«Η χώρα μας δεν θα έχει καμία συμμετοχή και καμία εμπλοκή σε αυτές τις εχθροπραξίες. Πάντοτε η δική μας εξωτερική πολιτική είναι εξωτερική πολιτική αρχών -και σε αυτήν θα επιμείνουμε». Ειδικά για το οικονομικό σκέλος, «δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς. Ξέρει κανείς πώς θα εξελιχθούν οι επόμενες 48 ώρες που φαίνονται κρίσιμες, ή οι επόμενες ημέρες;», διερωτήθηκε. Σε κάθε περίπτωση, συμπλήρωσε, «υπάρχει ετοιμότητα» στο οικονομικό επιτελείο και όχι μόνον, για θέματα, όπως είναι ο πληθωρισμός, η ναυτιλία, ο τουρισμός.
Ένας παράγων που δυσχεραίνει τις εκτιμήσεις, αναγνώρισε, είναι ότι μιλάμε για «μια περιοχή στην οποία δεν χωρούν σενάρια και γραμμικές προβλέψεις». Με άλλα λόγια, «εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν, αλλά πάντα η Μέση Ανατολή επιφυλάσσει εκπλήξεις. Ανησυχούμε, δεν φοβόμαστε», τόνισε εξ άλλου.
«Μιλάμε για γεγονότα με παγκόσμιο αποτύπωμα, αν λέει κανείς ότι κάποια χώρα θα μείνει ανεπηρέαστη, αυτό είναι τουλάχιστον αφελές. Όμως, η οικονομία μας δεν είναι φτερό στον άνεμο. Οι συνθήκες, στις οποίες μας βρίσκει αυτή η κρίση, είναι σίγουρα πολύ καλύτερες από ό,τι ήταν στο παρελθόν, και ως προς τα δημοσιονομικά και ως προς το κουμάντο που έχουμε κάνει για τέτοιες περιόδους κρίσης», διαβεβαίωσε δε. Ενώ ερωτηθείς συγκεκριμένα για πιθανές επιπτώσεις στον τουρισμό, είπε πως «πλην της αγοράς του Ισραήλ, δεν έχουμε άλλες ενδείξεις ότι ακυρώνονται κρατήσεις».
Και στο ερώτημα, αν η εν εξελίξει σύρραξη μπορεί να επηρεάσει τις κυβερνητικές εξαγγελίες στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε: «Η δική μας βούληση και εκτίμηση είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Το μάκρος μιας κρίσης προφανώς επηρεάζει τις ευρύτερες συνθήκες». Εν κατακλείδι, η κατεύθυνση που έχει η κυβέρνηση για τη ΔΕΘ, - δηλαδή φοροαπαλλαγές, βελτίωση εισοδημάτων, και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων - «αυτή δεν θα αλλάξει».
Ενώ σε ένα άλλο ερώτημα, αν θα στηριχθούν οι πιο ευάλωτοι σε περίπτωση ενεργειακής κρίσης, ο Θ. Κοντογεώργης ήταν κατηγορηματικός: «Αυτό είναι δεδομένο, το έχουμε δείξει πολλές φορές. Αν υπάρξουν σοβαρές αναπροσαρμογές, η κυβέρνηση θα παρέμβει».
Ένα άλλο θέμα που ετέθη, ήταν οι θέσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν για τη μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα μας και το Κυπριακό. Επ' αυτών, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ παρατήρησε ότι τέτοιες δηλώσεις «δεν βοηθούν και δεν είναι παραγωγικές. Σε σχέση με το Κυπριακό είναι γνωστό το πλαίσιο που έχει τεθεί από τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ποια μπορεί να είναι λύση και ποιος ο δρόμος. Εμείς είμαστε σε έναν πολιτικό διάλογο με την Τουρκία, οι διαχωριστικές γραμμές είναι σαφείς».
Και έκλεισε την απάντησή του υπογραμμίζοντας ότι «επειδή η Ελλάδα αυτά τα τελευταία χρόνια ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της, προφανώς αυτό προκαλεί και ευρύτερες αντιδράσεις. Εμείς όμως αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση με την εξωτερική πολιτική μας, - σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ευμετάβλητο - και με ένα τρόπο που δεν παράγουμε θόρυβο. Είναι ουσιαστικός, αποτελεσματικός. Να έχουμε εμπιστοσύνη στην εξωτερική πολιτική μας», ζήτησε τέλος.
ΠΗΓΗ energypress.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr