"Εσπασε" προς τα κάτω το φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι το πετρέλαιο!

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
01:03
07/01/2015
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών διαμορφώθηκε σήμερα η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, κάτω από τα 50 δολάρια/βαρέλι, σε μία αγορά που κυριαρχείται από τις ανησυχίες για υπερβάλλουσα προσφορά.
Η Σαουδική Αραβία κρατά σταθερό το ρυθμό παραγωγής, η Λιβύη έχει αυξήσει τη νόμιμη παραγωγή και οι ισλαμιστές την παράνομη, τόσο στη Λιβύη όσο και στο Ιράκ και η Κίνα με την Ινδία έχουν μειώσει την κατανάλωση ως απόρροια της μείωσης του ρυθμού ανάπτυξής τους. Αρα αυτό σημαίνει φτηνό πετρέλαιο, αλλά ταυτόχρονα και ακριβό δολάριο για να υπαρξει μερική έστω εξισορρόπηση στην μείωση της τιμής του πετρελαίου,
Η τιμή του WTI παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε κατά 2,11 δολάρια στα 47,93 στο Nymex, στο χαμηλότερο επίπεδό του κατά το κλείσιμο από τις 21 Απριλίου 2009.
Ισχυρή πτώση για τις αμερικανικές μετοχές, με τον S&P 500 να επεκτείνει τις απώλειες του για τέταρτη συνεδρίαση, καθώς η ενεργειακές εταιρείες δέχτηκαν ισχυρά πλήγματα, από την πτώση του πετρελαίου σε χαμηλά που είχε να επιδείξει ο μαύρος χρυσός από τον Απρίλιο του 2009.
Ο Dow υποχώρησε 331 μονάδες ή 1,86% στις 17.502 μονάδες, ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,81% στις 2.021 μονάδες ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,56% στις 4.653 μονάδες.
Ο S&P 500 σημείωσε τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες του σε διάρκεια τριών μηνών, καταγράφοντας το μεγαλύτερο πτωτικό σερί τις χρονιάς.
Ο δείκτης φόβου (VIX) σημείωσε άνοδο 13% στις 20,18 μονάδες.
Οι αμερικανικές μετοχές κατέγραψαν τις ισχυρότερες απώλειες σε τρεις μήνες.
Το αργό υποχώρησε σε χαμηλό 5 1/2 ετών, στα 50,02 δολάρια το βαρέλι, ενώ έφτασε ακόμα και τα 49,77 δολάρια το βαρέλι.
Το Brent παράδοσης Φεβρουαρίου υποχώρησε 3,31 δολάρια ή 5,9% στα 53,11 δολάρια το βαρέλι, στο χαμηλότερο κλείσιμό του από την 1η Μαΐου του 2009. Το Brent έχει χάσει 8,3% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις.
Η παραπάνω πορεία οδήγησε σε sell-off κυρίως μετοχών ενεργειακών ομίλων, με αυτή της Chevron να υποχώρησε 4%, ενώ ο τίτλος της ExxonMobil αποδυναμώθηκε κατά 2,74%.
Οι αναλυτές της Citi, την Δευτέρα, υποβάθμισαν την μετοχή της Chevron σε neutral από buy.
Η Caterpillar σημείωσε τις μεγαλύτερες απώλειες στον Dow, υποχωρώντας 5,28%, μετά την υποβάθμιση της από την JPMorgan σε underweight από neutral, λόγω της υποχώρησης της τιμής του μαύρου χρυσού. Η GoldmanSachs σημείωσε πτώση 3,12%, η EIduPont υποχώρησε 2,70%, ενω΄η AmericanExpress έκλεισε χαμηλότερα 2,64%.
Κορυφαίοι αναλυτές των αγορών εμπορευμάτων υποστηρίζουν ότι το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί ακόμη χαμηλότερα, καθώς από τη μία πλευρά αυξάνονται οι ποσότητες που διαχέονται στις αγορές, ενώ από την άλλη η ζήτηση είτε υποχωρεί, είτε – στην καλύτερη περίπτωση – παραμένει αμετάβλητη.
"Φαίνεται πως η αγορά κινείται προς τα κάτω επηρεασμένη από τις τιμές του πετρελαίου ενώ υπάρχει ο φόβος για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως και ανησυχίες ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να κινείται πτωτικά", σημειώνει στο CNBC ο MatthewKaufler, portfoliomanager στο FederatedInvestors.
Tμήμα ειδησεων defencenet.gr
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr