Energia Αποκλειστικό: Αμφισβητεί τα Στοιχεία της Eurostat η ΔΕΠΑ

 

Αποκλειστικό energia. gr:

Η υψηλή φορολογία επιβαρύνει υπέρμετρα τις τιμές φυσικού αερίου στην Ελλάδα κι αυτή είναι που τις διαφοροποιεί, κυρίως, από τις συγκρίσιμες τιμές στην Ευρώπη. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της ΔΕΠΑ, που σχολιάζει τα πρόσφατα δεδομένα, τα οποία δημοσιοποίησε η Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τις ακριβότερες τιμές για το φυσικό αέριο.

 

Η ΔΕΠΑ, αμφισβητώντας τη μέθοδο σύγκρισης της Eurostat, αναφέρει ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές φυσικού αερίου στη χώρα μας παρουσιάζουν μείωση, με σημείο αναφοράς το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Συνεπώς, επισημαίνει, οι μειώσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα είναι αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες με αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, οι τιμές χωρίς ΦΠΑ και λοιπούς φόρους, στο τελευταίο 12μηνο παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 5.6% και για το διάστημα, β’ εξάμηνο 2013 έως και β’ εξάμηνο 2014 (για το οποίο γίνεται η σύγκριση από την Eurostat) μείωση κατά 8,9%, το οποίο, όπως υπογραμμίζει η ΔΕΠΑ, υπερβαίνει το μέσο όρο των κρατών-μελών της Ε.Ε. που προσδιορίζεται στο -8,4%. Μάλιστα, προσθέτει, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν μακροχρόνιες συμβάσεις με την Gazprom, σε αντίστοιχες τιμές με αυτές που έχει η ΔΕΠΑ, όταν η Ελλάδα απορροφά σημαντικά χαμηλότερες ποσότητες.

H ΔΕΠΑ αναγνωρίζει ότι οι τιμές για την εγχώρια βιομηχανία τα τελευταία χρόνια, συγκρινόμενες με αυτές της υπόλοιπης Ευρώπης, παρουσιάζονται αυξημένες γιατί:

-Στην Ευρώπη υπάρχουν διασυνδέσεις αγωγών μεταξύ των διαφόρων χωρών και μεγαλύτερη ρευστότητα στην αγορά φυσικού αερίου, λόγω και της λειτουργίας εικονικών σημείων παράδοσης ( virtualhubs), με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση των πηγών και, κυρίως, της συμμετοχής των μακροχρονίων συμβάσεων στο μίγμα τιμών προμήθειας.

-Χώρες, όπως, η Τουρκία ή η Βουλγαρία, επιδοτούν σημαντικό μέρος της τιμής προς τη βιομηχανία, με σκοπό να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της.

-Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους μη ανακτήσιμους φόρους κατανάλωσης στην ευρωζώνη. Ειδικότερα, ο επιβαλλόμενος από το Σεπτέμβριο του 2011 ΕΦΚ, μαζί με το ειδικό τέλος, είναι 5,4 €/ MWh και αποτελεί περίπου το 12% επί της τελικής τιμής, όταν σε πολλές χώρες της Ευρώπης είναι πολύ μικρότερος.

Ωστόσο, η ΔΕΠΑ υπογραμμίζει ότι παρατηρούνται αποκλίσεις των τιμών φυσικού αερίου που δημοσιεύονται από την Eurostatαπό τις πραγματικές τιμές φυσικού αερίου, που κοινοποιούνται από την ΔΕΠΑ στο ΥΠΑΠΕΝ, στις περισσότερες κατηγορίες πελατών, γιατί στις τιμές Ελλάδας συμμετέχουν κι άλλοι προμηθευτές (ΕΠΑ), με αποτέλεσμα την παρουσίαση υψηλότερων τιμών φυσικού αερίου από ό,τι πραγματικά κοστίζει στους βιομηχανικούς πελάτες της ΔΕΠΑ.

 

Στον πίνακα 1, με βάση τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν από την ΔΕΠΑ στο ΥΠΑΠΕΝ, παρατηρείται μείωση των τιμών φυσικού αερίου στο β’εξάμηνο του 2014, για τις κατηγορίες 1,2 και 3, ενώ παρουσιάζεται αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στις κατηγορίες 4 και 5, για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Το 2014 οι τιμές που βασικά απαρτίζουν τις τιμές προς τη βιομηχανία (μπάντες Ι1-Ι3 αλλά και μέρος της Ι4) είναι τιμές του τιμολογίου Np123, ενώ οι τιμές της μπάντας Ι5 είναι αποκλειστικά 2 πελάτες της ΔΕΠΑ με τιμολόγιο βάσει κόστους κι επομένως οι τιμές αυξάνονται το Β 6μηνο σε σχέση με τις τιμές Npλόγω υστέρησης.



Όπως φαίνεται στον Πίνακα 4,οι τιμές χωρίς ΦΠΑ και λοιπών φόρων, το τελευταίο 12μηνο, σύμφωνα με τη ΔΕΠΑ, παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 5.6% και για το διάστημα, β’ εξάμηνο 2013 έως και το β’ εξάμηνο 2014, παρουσιάζουν μείωση της τάξεως του 8.9%, ποσοστό το οποίο ξεπερνά το μέσο όρο των κρατών-μελών της ΕΕ (-8.4%).

Στρατηγική ΔΕΠΑ

Η ΔΕΠΑ, όπως αναφέρεται, εστιάζει τις προσπάθειες της για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου προς τη βιομηχανία, με ενέργειες, όπως: την αναθεώρηση τιμής με την Gazprom, την οποία μετακύλησε στην αγορά, τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοπρασιών σε τακτά χρονικά διαστήματα για πώληση ποσότητας φυσικού αερίου σε τιμή κόστους, την αλλαγή τιμολογίου στη βιομηχανία, με συνέπεια τη μείωση των τιμών προς αυτήν την κατηγορία, την υποβολή εκ νέου αιτήματος προς τους προμηθευτές της, για μείωση των τιμών προμήθειας, καθώς και την αυξημένη πίστωση προς βιομηχανίες λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr