Ξεκίνησαν οι απολογίες στη δίκη για το σκάνδαλο Energa - Hellas Power

 

 

 

08 10 2015 | 09:00

Στην κρίσιμη φάση των απολογιών μπήκε η υπόθεση των κατηγορουμένων, που εμπλέκονται στο σκάνδαλο των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa και Ηellas Power, οι οποίοι φέρονται ότι χρησιμοποιούσαν έναν δαίδαλο offshore, ως «κρυψώνα» και «πλυντήριο», για τα περίπου 256 εκατ. ευρώ, τα οποία εισέπραξαν από τους καταναλωτές και δεν απέδωσαν, όπως όφειλαν, στο Δημόσιο.

Πρώτος ξεκίνησε να απολογείται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας ο Αριστείδη Φλώρος, ο οποίος μαζί με τον Βασίλη Μηλιώνη φέρονται εκ των πρωταγωνιστών μιας από τις πλέον εμβληματικές υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος σε βάρος του Δημοσίου. Το σκάνδαλο είχε αποκαλυφθεί το 2011 από τον τότε πρόεδρο της Αρχής κατά της νομιμοποίησης «μαύρου» χρήματος και πρώην υπουργό Επικρατείας για τη Διαφθορά Παναγιώτη Νικολούδη, σε μία χρονική στιγμή που η χώρα στροβιλιζόταν στη δίνη της οικονομικής κρίσης και η τότε κυβέρνηση επέβαλλε σκληρά μέτρα.

H κατηγορία
Σύμφωνα με την κατηγορία, που ερευνάται από το δικαστήριο, οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών φέρεται ότι από τον Οκτώβριο του 2011 δεν απέδωσαν στο ελληνικό Δημόσιο και στους δήμους τα ποσά από το Ειδικό Τέλος Ακινήτων -το γνωστό και ως «χαράτσι» στα ακίνητα- «αλλά το παρακράτησαν και το ενσωμάτωσαν στην περιουσία τους».

Το ποσό της οφειλής, συμπεριλαμβανομένων δύο ακόμη τελών που δεν απέδωσαν (ΕΦΚ και ΔΕΤΕ), ανέρχεται, σύμφωνα με το βούλευμα, σε 256.521.323, 96 ευρώ. Απολογούμενος ο Αριστείδης Φλώρος, εκπρόσωπος της Energa, ο οποίος έχει δηλώσει στις αρμόδιες Αρχές ότι επιθυμεί να επιστρέψει στο Δημόσιο ποσό περίπου 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. που, όπως υποστηρίζει, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς του, είπε μεταξύ άλλων ότι όλα έγιναν νόμιμα και οι κατηγορίες, τις οποίες αρνήθηκε, υποκινήθηκαν από ανταγωνιστές τους.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr