Το 1/6 της γεωλογικής του δομής του Ζορ εκτείνεται και εντός της κυπριακής ΑΟΖ

 



Εντός της κυπριακής ΑΟΖ εκτείνεται η γεωλογική δομή του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ. Σύμφωνα με την κυπριακή "Σημερινή", υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου κάτω ακριβώς από το αιγυπτιακό κοίτασμα και βρίσκεται κατά το ήμισυ εντός των θαλάσσιων τεμαχίων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μια ευχάριστη έκπληξη φαίνεται πως επιφυλάσσει στους Κύπριους το αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, αφού, σύμφωνα με επίσημους γεωλογικούς χάρτες του ιταλικού κολοσσού ENI, το υπεργιγαντιαίο κοίτασμα, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην ΑΟΖ της Αίγυπτου, δεν γειτνιάζει απλώς με την ΑΟΖ της Κύπρου, αλλά μέρος αυτού εκτείνεται και εντός της.

Υπενθυμίζεται ότι, όλο το προηγούμενο διάστημα, διάφορα ΜΜΕ, επικαλούμενα ενεργειακούς συμβούλους του Υπουργείου Ενέργειας, σωστά διεμήνυαν ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα δεν εμπίπτει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς, ωστόσο, να αναφέρονται στα ενεργειακά πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την επέκταση της γεωλογικής του δομής. Σημειώνεται ότι η «Σημερινή» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη για περαιτέρω πληροφορίες, αλλά δεν κατέστη δυνατόν.

50%-50% η εξόρυξη

Όπως προκύπτει από τους τρεις επίσημους χάρτες της ENI, που δημοσιεύθηκαν στο lygeros.org, από τους Νίκο Λυγερό και Ηλία Κονοφάγο, το κοίτασμα Ζορ, αν και βρίσκεται σχεδόν ολόκληρο εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ, εντούτοις το 1/6 της γεωλογικής του δομής εκτείνεται και εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

«Αυτό είναι πολύ σημαντικό και δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία ακόμα κι από αρμοδίους. Έτσι, αν εξετάσουμε την τομή της γεωλογικής δομής, θα ανακαλύψουμε ότι υπάρχει κοίτασμα πετρελαίου, πολύ πιο κάτω από το κοίτασμα φυσικού αερίου κι ότι αυτό βρίσκεται κατά το ήμισυ στην κυπριακή ΑΟΖ. Με άλλα λόγια, η Κύπρος θα απολαύει του 50% της εξόρυξης αυτού του κοιτάσματος. Η ENI προβλέπει ήδη να κάνει την επόμενη γεώτρηση του χρόνου γι’ αυτό το κοίτασμα», αναφέρουν οι δυο ειδικοί, προσθέτοντας ότι «με άλλα λόγια, θα βοηθήσει την Κύπρο και από την πλευρά της αιγυπτιακής ΑΟΖ. Πρέπει, λοιπόν, να σταματήσει οριστικά η Κύπρος να μιλά αποκλειστικά για το κοίτασμα Αφροδίτη, αφού υπάρχουν τόσα αποθέματα που αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι πρέπει να γίνει και μια καινοτόμος αλλαγή στο κυπριακό μοντέλο της αξιοποίησης της κυπριακής ΑΟΖ. Αλλιώς δεν μπορούν να συμπεριλάβουν αυτά τα στοιχεία. Η ανακάλυψη του κοιτάσματος Ζορ μέσω του πετρελαίου του αποτελεί μια νίκη για την Κύπρο και πρέπει να την εκμεταλλευτούμε στρατηγικά».

Θετικές προοπτικές για Κύπρο - Ελλάδα

Όσον αφορά στον αντίκτυπο που αυτά τα δεδομένα μπορεί να έχουν σεη Κύπρο και Ελλάδα, οι καθηγητές Λυγερός και Κονοφάγος τονίζουν ότι οι τροποποιήσεις των γεωλογικών μοντέλων από τις εταιρείες θα έχουν σημαντικότατες θετικές επιπτώσεις στην ΑΟΖ των δυο χωρών.

«Είναι, λοιπόν, απαραίτητο να ασχοληθούμε με διαφορετικό τρόπο μ' αυτόν τον τομέα για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί και για να προσδιορίσουμε καλύτερα και τις περιοχές, όπου πρέπει να γίνουν σεισμικές έρευνες. Διότι, με αυτά τα δεδομένα, αποδεικνύεται ότι πρέπει να έχουμε μια ευρύτερη ματιά για να είμαστε ανοιχτοί σε νέες γεωλογικές δομές ακόμα και στην περιοχή μας. Η Ελλάδα και η Κύπρος μέσω της τριμερούς με την Αίγυπτο μπορούν να παίξουν έναν δυναμικό ρόλο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρουν.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr