Κύπρος: Περιφερειακό συνέδριο για την ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος στην εξόρυξη υδρογονανθράκων

 

 

 Ο ρόλος της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο Συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος σε σχέση με τις εργασίες εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο αναδεικνύεται μέσα από σημαντικό συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015 στο ξενοδοχείο Hilton στη Λευκωσία.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, το περιφερειακό αυτό συνέδριο αποτελεί το δεύτερο κατά σειρά συνέδριο που οργανώνεται στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος που συντονίζει η Καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) σε συνεργασία με τον Δρ Μάριο Κυριακίδη. Στο συνέδριο αυτό θα συζητηθούν τρόποι συνεργασίας μεταξύ των χωρών σε θέματα πρόληψης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και ατυχημάτων.

Στο συνέδριο αυτό συμμετέχουν – εκτός από την ερευνητική ομάδα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και τις εταιρείες Noble Energy International Ltd, eni Cyprus ltd, Total E&P Cyprus, Halliburton Mediterranean Ltd και Schlumberger (SCYL Ltd) που δραστηριοποιούνται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και χρηματοδοτούν το εν λόγω ερευνητικό πρόγραμμα (Joint Industry ProgrammeJIP). Συμμετέχουν επίσης εταιρείες εξόρυξης υδρογονανθράκων που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Μεσόγειο, εμπειρογνώμονες διεθνούς αναγνώρισης στα θέματα ασφάλειας και περιβαλλοντικής προστασίας, οι Κυπριακές Αρχές με συμμετοχή εφτά Υπουργείων, διεθνείς οργανισμοί και η Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία.

Το συνέδριο συντονίζεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και συνδιοργανώνεται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και το γραφείο του Διευθυντή για Θέματα Γειτονικών Χωρών και Διαπραγμάτευσης για Διεύρυνση της Νότιας Γειτονικής Περιοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το συνέδριο χρηματοδοτείται από τις εταιρείες Noble Energy International Ltd, eni Cyprus ltd, Total E&P Cyprus, Halliburton Mediterranean Ltd και Schlumberger (SCYL Ltd).

Το ερευνητικό πρόγραμμα που έχει εγκριθεί και από το Υπουργικό Συμβούλιο έχει στόχο την ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών και συστάσεων για την ανάπτυξη και εφαρμογή των αναγκαίων σωμάτων, κανονισμών, μηχανισμών και διαδικασιών στην Κύπρο που να διασφαλίζουν την ασφαλή διεκπεραίωση των διαφόρων υπεράκτιων εργασιών εξόρυξης υδρογονανθράκων με βάση την νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία (2013/30/EΕ, 12 Ιουνίου 2013).

Η έναρξη του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στην παρουσία της Αναπληρώτριας της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην ΚύπροLynda Burns, του Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Γιώργου Μαρκοπουλιώτη, και του Διευθυντή για Θέματα Γειτονικών Χωρών και Διαπραγμάτευσης για Διεύρυνση της Νότιας Γειτονικής Περιοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Michael Köhler.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr