ΕΠΑ Αττικής: Έρχονται μειώσεις τιμολογίων- Πακέτα «αέριο-ρεύμα»

 

 

 

Σημαντικά μειωμένα τιμολόγια θα δουν από του χρόνου όσα νοικοκυριά καίνε φυσικό αέριο καθώς και οι βιομηχανίες, υπό την προϋπόθεση φυσικά οι εξελίξεις στη Συρία να μην ανατρέψουν την εδώ και έναν χρόνο συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του πετρελαίου.

Η παρατεταμένη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου μεταφράζεται σε ανάλογη μείωση τιμών από τη ΔΕΠΑ και σε έκπτωση των τιμολογίων που θα εκδοθούν στις αρχές του έτους από τις τρεις Εταιρείες Παροχής Αερίου Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας.

Στην πολυπληθέστερη εξ αυτών, αυτήν της Αττικής με 320.000 πελάτες, τα οικιακά τιμολόγια για το πρώτο τρίμηνο, οπότε και τα καλοριφέρ λειτουργούν στο φουλ, εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 15% έναντι του αντίστοιχου φετινού διαστήματος. Μόνο την τελευταία δι ετία έχουν μειωθεί κατά 20%.

Η κατηγορία, ωστόσο, που θα καρπωθεί περισσότερο το όφελος της μείωσης του πετρελαίου θα είναι η βιομηχανία, σύμφωνα με τα όσα χθες σε σχετική παρουσίαση ο διευθυντής πωλήσεων και μάρκετινγκ της ΕΠΑ Αττικής, Γιάννης Μητρόπουλος. Τα συγκεκριμένα τιμολόγια υπολογίζεται ότι θα είναι 35% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.

Ένας βασικός λόγος, όπως ο ίδιος εξήγησε, που το ύψος της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο απ’ ότι για τα νοικοκυριά, σχετίζεται με τις δημοπρασίες αερίου. Διότι εκτός των μειώσεων στις διεθνείς τιμές, η ΕΠΑ θα μετακυλήσει στους πελάτες της και το όφελος από τις χαμηλότερες τιμές προμήθειας που εξασφάλισε στο πλαίσιο των δημοπρασιών αερίου που διεξήγαγε πρόσφατα η ΔΕΠΑ για την επόμενη χρονιά.

Σε επίπεδο νέου πελατολογίου, λειτουργώντας ως κίνητρο για τους καταναλωτές, οι πολύ χαμηλότερες έναντι του πετρελαίου τιμές του αερίου είχαν ως αποτέλεσμα ο αριθμός των καινούργιων συμβολαίων της ΕΠΑ Αττικής να αυξηθεί φέτος κατά 42%.

Δεν είχε ωστόσο την ίδια τύχη το πρόγραμμα επιδότησης για την αντικατάσταση καυστήρων πετρελαίου με φυσικού αερίου, το οποίο είχε εξαγγελθεί τον Σεπτέμβριο του 2014.

Σκοντάφτοντας στις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και παρά το μεγάλο αρχικό ενδιαφέρον, τελικά επί ενός συνόλου 30.000 νοικοκυριών που ήταν ο στόχος στην Αττική εντάχθηκαν σε αυτό μόνο 10.000.  Απορροφήθηκε επίσης μόνο το 40% των διαθέσιμων κονδυλίων, δηλαδή τα 4 εκατ. ευρώ επί ενός συνόλου 10 εκατ. ευρώ. Άλλωστε το πρόγραμμα εκπνέει μαζί με όλο το τρέχον ΕΣΠΑ στο τέλος Δεκεμβρίου, που σημαίνει πως τα υπόλοιπα χρήματα αναπόφευκτα χάνονται.

Σε κάθε περίπτωση, και δεδομένου ότι μέχρι σήμερα σύνδεση έχουν ενεργοποιήσει μόλις 3 στους 10 καταναλωτές απ' όσους βρίσκονται πάνω στο δίκτυο της ΕΠΑ, οι προοπτικές διείσδυσης του φυσικού αερίου είναι τεράστιες. Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί η διατήρηση των οικονομικών κινήτρων και των επιδοτήσεων και στο επόμενο ΕΣΠΑ.

Και η ΕΠΑ με προσφορές «ρεύμα-αέριο»

Στο μεταξύ, οι προωθούμενες μνημονιακές αλλαγές στην ενέργεια φέρνουν ριζικές ανατροπές στην αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να κάνουν την εμφάνισή τους "πακέτα ρεύματος και φυσικού αερίου", κατά τα πρότυπα των προγραμμάτων σταθερής και κινητής τηλεφωνίας. Στην κατεύθυνση αυτή, μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι (Elpedison, Protergia - Ομιλος Μυτιληναίου, Ήρων - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) ξαναγράφουν τα επενδυτικά τους σχέδια και βλέπουν στις δρομολογούμενες αλλαγές από το Μνημόνιο ευκαιρίες και νέα πεδία δράσης.

Στο παιχνίδι τού "δύο σε ένα" δεν αποκλείεται να μπει και η ΕΠΑ Αττικής, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μητρόπουλος, εφόσον φυσικά συναινέσουν οι βασικοί της μέτοχοι, δηλαδή η ΔΕΠΑ και η Shell. Τέτοιες ενέργειες θεωρούνται μονόδρομος, πόσο μάλλον εάν η ΕΠΑ Αττικής δει απώλειες μεριδίων από το άνοιγμα της αγοράς (ήδη έχασε δύο βιομηχανικούς πελάτες) και το υποχρεωτικό σπάσιμό της σε δύο εταιρείες, μια στην εμπορία και μια στο δίκτυο διανομής, κάτι που έχει ήδη ψηφισθεί στη Βουλή.

Προς το παρόν η βασική προτεραιότητα της ΕΠΑ είναι ο διαχωρισμός της σε δύο εταιρείες, οι οποίες θα είναι έτοιμες να λειτουργήσουν το 2017.

Οι όροι του παιχνιδιού πάντως αλλάζουν, και από του χρόνου οι βιομηχανικοί καταναλωτές απεγκλωβίζονται από το μονοπώλιο των ΕΠΑ και θα έχουν δυνατότητα επιλογής άλλου προμηθευτή. Από την 1η-1-2018 αυτό θα ισχύσει για όλους τους καταναλωτές (και τους οικιακούς).

Τα τέλη δικτύου

Τέλος, αναφορικά με τα παράπονα της βιομηχανίας για υπερβολική αύξηση των τελών χρήσης δικτύου, από τα 80 λεπτά στα 4 ευρώ/ MWh, η ΕΠΑ απαντά ότι τα τέλη είχαν καθοριστεί το 2000, σε διαφορετικό περιβάλλον αγοράς και ρυθμιστικού πλαισίου και έκτοτε παρέμεναν τα ίδια. Άλλωστε, όπως υποστηρίζει, τόσο εξαιτίας της μέχρι σήμερα υποχώρησης των τιμών αερίου, όσο και αυτής που θα έρθει, οι αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου δεν θα γίνουν αισθητές.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr