Μ. Πίου: Κέρδη-ρεκόρ αναμένουν τα ΕΛΠΕ για το 2015

01 12 2015 | 09:48

Τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών αναμένουν για το 2015 τα Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ με premium επί των τιμών αγοράς αργού πετρελαίου από το Ιράν μόλις αρθεί το εμπάργκο αναμένεται να διευθετηθεί η οφειλή της εταιρείας προς τους Ιρανούς προμηθευτές της, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση του ομίλου.

Πρόκειται για παλαιά οφειλή, περίπου 600 εκατ. ευρώ, που ανέκυψε από τις αγορές αργού πετρελαίου στο παρελθόν, το οποίο τα ΕΛΠΕ δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν λόγω του εμπάργκο.

Για το ζήτημα αυτό, αλλά και για την αποκατάσταση των σχέσεων των ΕΛΠΕ με την ΝIOC, την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Ιράν, έχει συναντήσεις τις ημέρες αυτές στην Τεχεράνη, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης, ο οποίος συνοδεύει τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά στην επίσκεψή του στο Ιράν. Προ της επιβολής του εμπάργκο, οι προμήθειες από το Ιράν είχαν φθάσει να καλύπτουν ως και το 38%-40% των συνολικών εισαγωγών αργού της εταιρείας. Σήμερα, το μείγμα αργού που χρησιμοποιεί ο όμιλος προέρχεται από τη Ρωσία, σε ποσοστό, που το 2015 έπεσε στο 35% σε σχέση με 41% το 2014, το Καζακστάν (22%-23%, όσο και το 2014 ), το Ιράκ με μερίδιο 22% από 17% το 2014, κ.λπ.

Μετά την επιστροφή του Ιράν στην αγορά αναμένεται ότι ένα σημαντικό μέρος των εισαγωγών θα καλυφθεί από ιρανικό πετρέλαιο.

Όσον αφορά στις έρευνες για πετρέλαιο, στέλεχος της εταιρείας είπε ότι σταδιακά εξομαλύνονται οι σχέσεις με την Energean Oil κάτω από την πίεση του υπουργείου Περιβάλλοντος - Ενέργειας γιαη συνεργασία στην παραχώρηση «Αρτας - Πρέβεζας» και πρόσθεσε ότι τα σεισμικά, 2 D και 3 D στον Πατραϊκό Κόλπο θα ξεκινήσουν μόλις είναι διαθέσιμο το νεόκτιστο, ειδικό σκάφος Polar Embress της νορβηγικής Dolphin Geophysical, το οποίο έχει μισθώσει η εταιρεία.

Στόχος των ΕΛΠΕ είναι η διατήρηση της κερδοφορίας σε υψηλά επίπεδα το 2016 ? για το 2015 η εταιρεία εκτιμά ότι θα κλείσει με τα υψηλότερα κέρδη όλων των εποχών, ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του ομίλου. Την πτώση των πωλήσεων σε όγκο στην εσωτερική αγορά έχουν υποκαταστήσει οι εξαγωγές.

Οσον αφορά στις επενδύσεις, στα πλάνα είναι η ενεργός παρουσία στο φυσικό αέριο στην ευρύτερη αγορά της ΝΑ Μεσογείου σε συνεργασία με την Κύπρο και ενδεχομένως το τερματικό LNG της Αιγύπτου, αν τελικά γίνουν από εκεί οι εξαγωγές του κυπριακού και ισραηλινού αερίου.

(Ημερησία)
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr