Αλλαγή της σύμβασης Gazprom - ΔΕΠΑ και ελάφρυνση της ρήτρας take or pay ζήτησε ο Σκουρλέτης από τον Νόβακ

03 12 2015 | 16:09

Ολοκληρώθηκε η επίσημη επίσκεψη του υπουργού ΠΕΝ, Πάνου Σκουρλέτη, στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε συνομιλίες για ενεργειακά θέματα, στις συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak, με άλλους αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, αλλά και με ανώτατα στελέχη της Gazprom και της VEB Capital.

Θετικό συμπέρασμα από τις συνομιλίες του υπουργού ΠΕΝ στη ρωσική πρωτεύουσα είναι ότι, βάσει και των τελευταίων εξελίξεων, ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας αναβαθμίζεται.

Στη συνάντηση με τον Ρώσο υπουργό Ενέργειας συζητήθηκαν κυρίως τα θέματα του Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού φυσικού αερίου και της τροφοδότησης της Ελλάδας με φυσικό αέριο από την Ρωσία.

Στο ζήτημα του Νέου Ευρωπαϊκού Αγωγού, αναγνωρίστηκε ότι το σχέδιο έχει στρατηγική αξία για τα δύο μέρη, ωστόσο επιβεβαιώθηκαν οι τρέχουσες δυσκολίες για την εξέλιξή του. Κοινή ήταν, ωστόσο, η πεποίθηση για την αναγκαιότητα διατήρησης της προοπτικής του.

Στο θέμα του φυσικού αερίου, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για την Ελλάδα, οι οποίες θα συνδέονται με αυτές των ευρωπαϊκών κόμβων συναλλαγών. Από την ελληνική πλευρά εκτιμήθηκε ότι η αναθεώρηση του υφιστάμενου τύπου προμήθειας με την Gazprom και η σύνδεσή του δομικά με τις τιμές των ευρωπαϊκών κόμβων μπορεί άμεσα να εγγυηθεί την ανταγωνιστικότητα της τιμής προμήθειας της Ελλάδας.

Περαιτέρω, συζητήθηκε ο μηδενισμός ή τουλάχιστον η δραστική απομείωση του οφειλόμενου ποσού στην Gazprom Export, σε εφαρμογή της ρήτρας “Take or Pay” για το έτος 2014, αλλά και η μείωση των ετήσιων συμβατικών ποσοτήτων για τα έτη 2015 και 2016, με αντίστοιχη μετακύλιση των ποσοτήτων που υπολείπονται στις συμβατικές ποσότητες της δεκαετίας 2017 – 2026.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, κρίνεται ότι εναρμονίζονται με την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και μπορούν να αποβούν επωφελείς και για τις δύο πλευρές.

Οι συνομιλίες των δύο πλευρών για τα ενεργειακά ζητήματα θα συνεχιστούν μέσα και από το έργο της κοινής Επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα, προκειμένου να εξετάσει και εκκρεμότητες χρόνων.

Το καλό κλίμα στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, επισφραγίστηκε από τη συζήτηση για το «Έτος Ελληνορωσικής Φιλίας», όπως έχει οριστεί το 2016, κατά το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές εκδηλώσεις ανάδειξης της φιλίας των δύο λαών.

Επίσης, ο Alexander Novak προσκάλεσε τον κ. Σκουρλέτη να συμμετάσχει στην εικοστή επέτειο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, από τις 16 μέχρι τις 18 Ιουνίου 2016.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr