Μ. Καϊταντζίδης: Πώς θα κάνει το... νταμπλ η κατανάλωση αερίου στις πόλεις - Οι προτάσεις της ΕΠΑ

 



07 12 2015 | 08:28

Η παροχή οικονομικών κινήτρων στους καταναλωτές μέσω κοινοτικών προγραμμάτων, προκειμένου να διασυνδεθούν με το δίκτυο φυσικού αερίου, μπορεί να διπλασιάσει τις ποσότητες καυσίμου που καταναλίσκονται στις πόλεις.

Μια τέτοια προοπτική, θα μειώσει ακόμη περισσότερο το τελικό κόστος για τον καταναλωτή, αφού θα μειωθούν τα τέλη χρήσης δικτύου, ενώ πολλαπλά θα είναι τα γενικότερα οφέλη, τόσο περιβαλλοντικά, όσο και γεωπολιτικά, λόγω απεξάρτησης από τα υγρά καύσιμα.

Τα παραπάνω τονίζουν στο Euro2day.gr στελέχη της ΕΠΑ Αττικής, αναφορικά με τις προοπτικές του φυσικού αερίου στην οικιακή και μικρή επαγγελματική κατανάλωση. Όπως τονίζουν οι ίδιοι χαρακτηριστικά, η προκήρυξη του προηγούμενου προγράμματος για παροχή ενισχύσεων για την εγκατάσταση εξοπλισμού κεντρικής θέρμανσης κ.λπ., στο τέλος του 2014, προκάλεσε έκρηξη ενδιαφέροντος εκ μέρους των καταναλωτών.

Βεβαίως η έναρξη υλοποίησης τους προγράμματος συνέπεσε με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο (προεδρική εκλογή, διάλυση Βουλής κ.λπ.), με αποτέλεσμα σε μικρό σχετικά ποσοστό το αρχικό ενδιαφέρον να μετουσιωθεί σε νέες συνδέσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα η ΕΠΑ Αττικής διαθέτει στους πελάτες της περίπου 180 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο. Σε βάθος χρόνου, και με την αξιοποίηση κοινοτικών προγραμμάτων, η ποσότητα αυτή μπορεί έως και να διπλασιαστεί, τονίζουν τα στελέχη της ΕΠΑ. Ιδίως όταν επίκειται το άνοιγμα της αγοράς στη λιανική, η είσοδος και άλλων προμηθευτών και η ανάπτυξη του ανταγωνισμού.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάπτυξη του ανταγωνισμού, οι χαμηλές τιμές στο φυσικό αέριο και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει έναντι των συμβατικών καυσίμων και μορφών ενέργειας, μπορούν να λειτουργήσουν σωρευτικά, αυξάνοντας τα οφέλη για τους ίδιους τους καταναλωτές, υποστηρίζουν οι ίδιοι.

Με την έναρξη της χειμερινής περιόδου, η τρέχουσα τιμή φυσικού αερίου που ανέρχεται σε 5,6 ευρωλεπτά ανά κιλοβατώρα, προσφέρει εξοικονόμηση της τάξης του 30% έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, σημειώνουν. Ωστόσο περαιτέρω μείωση της τιμής του φυσικού αερίου της τάξης του 18%, αναμένεται από το νέο έτος, καθώς αυτή θα υπολογίζεται με βάση τις μέσες τιμές του προηγούμενου τριμήνου.

Οι καταναλώσεις στα αστικά κέντρα

Αξίζει να αναφερθεί ότι το 11μηνο του 2015 οι καταναλώσεις φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα όπου δραστηριοποιούνται οι τρεις ΕΠΑ ήταν αυξημένες έως και 35% έναντι των καταναλώσεων το 11μηνο του 2014.

Συγκεκριμένα και με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, στην Αθήνα η ζήτηση ανήλθε σε 2.680.941 μεγαβατώρες φυσικού αερίου αυξημένη κατά 35% έναντι του 11μήνου 2014, στην Θεσσαλονίκη σε 2.184.753 μεγαβατώρες (+17,8%), στη Λάρισα σε 486.717 μεγαβατώρες (+26%) και στο Βόλο σε 532.841 μεγαβατώρες (+3,5%).

(Euro2day.gr, 7/12/2015)

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr