Στρατηγικές και οικονομικές προοπτικές για την Κύπρο λόγω υδρογονανθράκων


16 12 2015 | 08:24

Η γεωπολιτική σημασία και οι προοπτικές που διανοίγονται για την κυπριακή οικονομία από την ανάπτυξη του τομέα των υδρογονανθράκων, τονίστηκαν στην 3η ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Συνδέσμου Εταιρειών Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, ο οποίος λειτουργεί υπό την αιγίδα του ΚΕΒΕ.

Ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, ανέφερε στην ομιλία του ότι το αυξημένο ενδιαφέρον των επενδυτών που έχουν υποβάλει προσφορά για το λιμάνι Λεμεσού, οφείλεται ακριβώς στις νέες αυτές προοπτικές που δημιουργεί ο τομέας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και την ύπαρξη ιδιαίτερων προσδοκιών για δραστηριοποίηση ξένων εταιρειών στην Κύπρο.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις υποδομές και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που χρειάζεται να δημιουργηθούν για την εξόρυξη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίες όπως είπε, θα δώσουν νέα δυναμική στον ήδη ανεπτυγμένο ναυτιλιακό τομέα της Κύπρου αλλά και στην ανάπτυξη των λιμανιών.

Η Κύπρος όπως ανέφερε μπορεί να εξελιχθεί σε ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο στη Μεσόγειο και η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυπριακή Κυβέρνηση περιλαμβάνει τις μελλοντικές ανάγκες της Κύπρου για θαλάσσιες μεταφορές προς εξυπηρέτηση της βιομηχανίας υδρογονανθράκων. Πρόσθεσε ότι ο στόχος για το μέλλον είναι η σταθεροποίηση και η περαιτέρω ανάπτυξη του ρόλου της Κύπρου στη ναυτιλία και η παροχή των συνθηκών για μια βιώσιμη ανάπτυξη στους τομείς της ναυτιλίας και των λιμανιών.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης τόνισε τη σημασία της αντιμετώπισης των ζητημάτων ασφαλείας ώστε να προωθηθεί η ανάπτυξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων.

Όπως ανέφερε, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν μια βαθιά επίδραση σε ολόκληρη της περιοχή. Υπάρχει προοπτική, πρόσθεσε για αμοιβαίες επενδύσεις και οφέλη ανάμεσα σε όλα τα κράτη που μοιράζονται το ενδιαφέρον για διατήρηση ενός σταθερού περιβάλλοντος για εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της περιοχή.

Αυτή η προοπτική, τόνισε, είναι ανοικτή επίσης και για την Τουρκία σε περίπτωση λύσης του κυπριακού προβλήματος, κάτι που θα επιτρέψει όπως είπε στη χώρα να ενταχθεί στην κοινή προοπτική για σταθερότητα, συνεργασία και ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του Υπουργείου Άμυνας να δημιουργήσει το κατάλληλο δυναμικό για βελτίωση των αεροναυτικών δυνατοτήτων της Κύπρου και αντιμετώπιση των απειλών, είπε ότι η Κύπρος προχώρησε σε διμερές επίπεδο σε μια σειρά συμφωνιών ασφάλειας και άμυνας και αύξησε τις κοινές ασκήσεις με φίλες χώρες και γειτονικές χώρες.

Είπε επίσης ότι η τρέχουσα αναδιάρθρωση της εθνικής φρουράς βασίζεται στο νέο στρατηγικό περιβάλλον της περιοχής που γειτνιάζει άμεσα με την Κύπρο, όπως και με την αναγκαιότητα για αποτελεσματική ανταπόκριση σε νέες, αναδυόμενες απειλές.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr