Ισραήλ: Ο Νετανιάχου άνοιξε το δρόμο για την ανάπτυξη του Λεβιάθαν

 

 Υπέγραψε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη διάταξη μέσω της οποίας παρακάμπτεται η δικαιοδοσία της αρχής ανταγωνισμού της χώρας και δίνει από μόνος του το πράσινο φως στη συμφωνία με τις πετρελαϊκές.

Ως εκ τούτου, ο Νετανιάχου υπέγραψε και τη συμφωνία με τις ανωτέρω εταιρείες ένα χρόνο μετά την αντίρρηση που είχε προβάλει η αρχή ανταγωνισμού της χώρας, η οποία έκρινε ότι οι Delek και Noble διέθεταν δεσπόζουσα θέση στην αγορά φυσικού αερίου του Ισραήλ. Η συμφωνία αυτή αποτελεί συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές και με αφορμή την υπογραφή της, ο Νετανιάχου σχολίασε: “Όραμά μου είναι ένα Ισραήλ όπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν έσοδα 50.000 δολάρια έκαστος κάθε χρόνο, δηλαδή ένα ΑΕΠ στα 500 δις. δολάρια. Δεύτερο όραμά μου είναι το να γίνει η Μπιρ Σέβα μια πόλη 500.000 ανθρώπων και τρίτο όραμα είναι να κλείσουν τα κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση, την πρόνοια και την υγεία για τους πολίτες της χώρας. Για να γίνουν πραγματικότητα αυτά τα τρία οράματα, χρειαζόμαστε το αέριο. Είναι ένα δώρο από το Θεό¨.

Απαντώντας στους επικριτές του, ο Νετανιάχου είπε πως “η συζήτηση έφτασε να είναι δημαγωγική. Αποφάσισα να εκγρίνω τη συμφωνία επειδή δεν πρέπει να βασιζόμαστε μονάχα σε μια πλατφόρμα και έναν αγωγό”.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται για την αγορά ισραηλινού αερίου.

Η είδηση για την υπογραφή της συμφωνίας έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από τις πετρελαϊκές. Η ηγεσία της Delek είπε ότι σκοπεύει να αναπτύξει το Λεβιάθαν και το Ταμάρ το συντομότερο δυνατόν, καθώς πλέον έχει ανοίξει ο δρόμος για τις απαιτούμενες επενδύσεις, οι οποίες είχαν βαλτώσει για έναν και πλέον χρόνο.

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr