Εισηγήσεις για αποχώρηση δέχονται οι ευρωπαίοι μνηστήρες του ΔΕΣΦΑ λόγω greek risk

 

 Πληθαίνουν τα σημάδια που δείχνουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες που εκδήλωσαν αρχικό ενδιαφέρον για την απόκτηση μεριδίου στο ΔΕΣΦΑ, βρίσκονται σε διαδικασία επανακαθορισμού της στάσης τους, αξιολογώντας τα τελευταία δεδομένα γύρω από την εταιρεία, την ελληνική αγορά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Εκτός από τις ενδείξεις, υπάρχουν και κάποιες πιο συγκεκριμένες πληροφορίες που έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ενεργειακή αγορά τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με αυτές, οι εταιρείες συμβούλων που προσελήφθησαν από τους ενδιαφερόμενους προκειμένου να διερευνήσουν τη σκοπιμότητα κατάθεσης προσφοράς για την απόκτηση ποσοστού στο ΔΕΣΦΑ, έχουν αρνητικές εισηγήσεις για το εγχείρημα εστιάζοντας σε δύο κυρίως ζητήματα που αφορούν στο Greek Risk αλλά και στη ρυθμιστική ανασφάλεια που δημιουργεί η συζήτηση για τον κανονισμό τιμολόγησης του ΔΕΣΦΑ.

Της παραπάνω πληροφορίας για την εισήγηση των συνβούλων είχαν προηγηθεί κι άλλες ενδείξεις. Έτσι για παράδειγμα η Snam δεν έδωσε το παρών στην πρόσφατη αποστολή του ιταλού υπουργού διεθνών σχέσεων της Ιταλίας, που επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συνάντηση με τον ΥΠΕΝ Π. Σκουρλέτη. Στην αποστολή συμμετείχαν ιταλικές εταιρείες με παρουσία ή ενδιαφέρον να επενδύσουν στη χώρα μας.

Μια ακόμη ένδειξη της χαλάρωσης του ενδιαφέροντος για το ΔΕΣΦΑ έρχεται και από δύο άλλες πωλήσεις δικτύων στην κεντρική Ευρώπη, του δικτύου Thyssengas στη Γερμανία και του Gas Connect στην Αυστρία. Για τις δύο παραχωρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και αναμένεται να καταθέσουν προσφορές τόσο η Fluxys όσο και η Snam. Με δεδομένα τα μεγέθη των δύο εταιρειών και κυρίως της βελγικής, καθίσταται σαφές ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να πραγματοποιήσουν δύο εξαγορές ταυτόχρονα.

Φαίνεται δηλαδή ότι οι εταιρείες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το διαχειριστή του συστήματος φυσικού αερίου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ελλάδα και είναι σε πλήρη γνώση των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε τροποποίηση του κανονισμού τιμολόγησης των υπηρεσιών του ΔΕΣΦΑ ώστε να αποτραπούν οι αυξήσεις στα τέλη μεταφοράς. Ταυτόχρονα όμως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει το λεγόμενο ελληνικό ρίσκο, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει επανέλθει ως ενδεχόμενο μετά τη στασιμότητα που επικρατεί γύρω από την ελληνική οικονομία και την αξιολόγηση.

Η πώληση

Η πώληση του ΔΕΣΦΑ θυμίζουμε ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το καλοκαίρι του 2013 όταν και ανακοινώθηκε ότι στο διαγωνισμό η Socar του Αζερμπαϊτζάν προσέφερε 400 εκατομμύρια για το 66%, προσφορά που έγινε αποδεκτή. Στη συνέχεια ξεκίνησε η διελκυστίνδα με την ΕΕ η οποία ζητούσε από τους Αζέρους διασφαλίσεις συμμόρφωσης με το δίκαιο της Ε.Ε. με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές (ΕΕ – Socar) να καταλήξουν σε συμφωνία για την παραχώρηση από την αγοράστρια εταιρεία μεριδίου τουλάχιστον 17% σε ευρωπαϊκή εταιρεία δικτύων αερίου. Έκτοτε ξεκίνησε η διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη και στο πλαίσιο της οποίας αρχικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από τις εταιρείες Snam, Fluxys και Enagas.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr