Δύο ακόμη φορτία περσικού αργού για τα ΕΛΠΕ το Μάιο - Πληρωμή μέσω τράπεζας του τουρκικού ομίλου Κοτς

 

Δύο ακόμη φορτία από το Ιράν με αργό πετρέλαιο, έκαστο με ένα εκατομμύρια βαρέλια, αναμένουν τα ΕΛΠΕ μέσα στο Μάιο, σε συνέχεια του πρώτου πλοίου που κατέπλευσε προ μερικών ημερών στις λιμενικές τους εγκαταστάσεις.

Με τα δύο επιπλέον φορτία που καταφτάνουν το Μάιο, το περσικό αργό που θα έχουν παραλάβει τα ΕΛΠΕ θα ανέλθει στα τρία εκατομμύρια βαρέλια, και το ποσοστό του Ιράν στις εισαγωγές των ΕΛΠΕ θα αυξηθεί στο 22-25%. Τα ΕΛΠΕ άλλωστε, αναλόγως πάντα των τιμών, "μπορούν να εισάγουν ακόμα και τις διπλάσιες ποσότητες", όπως λένε υψηλόβαθμα στελέχη τους.

Ενδιαφέρον έχει πάντως και ο τρόπος με τον οποίο πλήρωσαν τα ΕΛΠΕ τους Ιρανούς για τη παραλαβή του πρώτου αυτού φορτίου που κατέφτασε στην Ελλάδα στις 15 Απριλίου. Η μεταφορά των χρημάτων έγινε μέσω μιας τουρκικής τράπεζας στην Ελβετία, της BCP.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της BCP συμμετέχει κατά 69% ο ελβετικός όμιλος Borak, και κατά 31% η τουρκική τράπεζα Yapi ve Kredi Bankasi, που ανήκει στον κολοσσό Koc Holding. Ο συγκεκριμένος κολοσσός, του οποίου μέχρι πρότινος ηγείτο ο Μουσταφά Κοτς, ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο, αντιπροσωπεύει πάνω από το 9% των εξαγωγών της Τουρκίας και αποτελείται από περισσότερες από 100 εταιρείες που απασχολούν 90.000 εργαζόμενους.

Κύκλοι των ΕΛΠΕ επισημαίνουν πως ο ελληνικός όμιλος είναι από τους λιγοστούς πελάτες των Ιρανών που κατέβαλαν χρήματα στην κρατική εταιρεία του Ιράν NIOC για την αγορά αργού, καθώς δεν αποκλείεται στη περίπτωση άλλων ευρωπαικών εταιρειών να έγινε χρήση πιστώσεων.

Το ιρανικό αργό "ταιριάζει" στις ανάγκες των ελληνικών διϋλιστηρίων καθώς έχουν κατασκευαστεί ακριβώς με τη λογική ότι το Ιράν θα είναι ένας εκ των βασικών προμηθευτών τους. Πριν από τις κυρώσεις, τα ΕΛΠΕ κάλυπταν ένα ποσοστό 25% (60-70.000 βαρέλια) των εισαγωγών τους μέσω του Ιράν και σκοπεύουν να φτάσουν σύντομα και πάλι σε αυτά τα επίπεδα, αλλά και πιθανώς να τα ξεπεράσουν. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr