Ανέκαμψαν οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ το πρώτο τρίμηνο

16-5-2016 9:11  

Εκτίναξη στα ΕBITDA αλλά και πτώση 54% στα καθαρά κέρδη της εταιρίας λόγω αυξημένων προβλέψεων εν αναμονή απόφασης της διαιτησίας στη διαμάχη με την τουρκική BOTAS. Αυξημένη η ζήτηση για φυσικό αέριο από τους ηλεκτροπαραγωγούς.
Ανέκαμψαν οι πωλήσεις της ΔΕΠΑ το πρώτο τρίμηνο - Κλειδί η ηλεκτροπαραγωγή
Πωλήσεις αυξημένες κατά 23% σε όγκο, και EBITDA αυξημένο κατά 66% είχε το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, ο όγκος πωλήσεων ανήλθε το πρώτο τρίμηνο σε 0,91 δισ. κυβικά μέτρα, έναντι 0,75 δισ. κ.μ. το πρώτο τρίμηνο του 2015, ενώ το EBITDA σε 75 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 45 εκατομμυρίων το 2015.

Η αύξηση των πωλήσεων, ήταν αποτέλεσμα της μεγάλη ζήτησης που είχε το φυσικό αέριο από τους ηλεκτροπαραγωγούς, η οποία υπερκάλυψε τη μείωση της ζήτησης από τον οικιακό και επαγγελματικό τομέα και τη βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή αυξήθηκε κατά 83% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, ενώ οι πωλήσεις στις ΕΠΑ (δίκτυα πόλεων) ήταν μειωμένες κατά 22% και των βιομηχανιών κατά 2%.

Η ανάκαμψη των πωλήσεων έχει γίνει εμφανής από το δεύτερο εξάμηνο του 2015, καθώς η πτώση των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, κατέστησε ανταγωνιστική τη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με αυτό το καύσιμο. Η αύξηση της ζήτησης προήλθε κυρίως από τους αναξάρτητους παραγωγούς, καθώς η ΔΕΗ ΔΕΗ +1,35% αύξησε τη λειτουργία κυρίως των νέων και περισσότερο αποδοτικών μονάδων της σε Αλιβέρι και Μεγαλόπολη.

Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της ΔΕΠΑ μετά από φόρους, ήταν μειωμένα κατά 54% καθώς ανήλθαν σε 13 εκατομμύρια ευρώ έναντι 28 εκατομμυρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία προχώρησε σε προβλέψεις καθώς επίκειται η έκδοση της απόφασης της διεθνούς διαιτησίας στην οποία έχει προσφύγει η τουρκική BOTAS, για την τιμολόγηση του αερίου που παραλαμβάνει η ΔΕΠΑ μέσω του τουρκικού δικτύου. Θεωρείται δε ότι η διαιτησία έστω και εν μέρει θα δικαιώσει την τουρκική εταιρεία.

Σημειώνεται ότι το 2015, η ΔΕΠΑ διέθεσε στους πελάτες της 3,02 δις. κ.μ. φυσικού αερίου. Το ΕBΙTDA ανήλθε σε 141 εκατομμύρια και τα κέρδη μετά από φόρους σε 66 εκατομμύρια ευρώ. 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΤΖΙΔΗΣ / EURODAY

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr