Τιμολόγια ΔΕΣΦΑ, πράξη πρώτη: Στη ΡΑΕ το θέμα του κώδικα, χωρίς να λείπουν οι αντεγκλήσεις


17 05 2016 | 08:10

Το θέμα των τιμολογίων του ΔΕΣΦΑ αποτελεί ένα από τα αγκάθια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και «κρατούν» μεταξύ άλλων και το κλείσιμο της αποκρατικοποίησης του διαχειριστή του συστήματος του φυσικού αερίου. Ο βασικός άξονας των επιδιώξεων από πλευράς κυβέρνησης εστιάζεται στο να υπάρξει μια τέτοια εφαρμογή της μεθοδολογίας που δε θα επιβαρύνει τους καταναλωτές με υπέρμετρα κόστη, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για ευαίσθητες χρήσεις όπως είναι η βιομηχανία όπου επηρεάζεται το κόστος παραγωγής ή τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το καύσιμο για βασικές ενεργειακές ανάγκες. Ιδιαίτερα όμως για τη βιομηχανία και την ηλεκτροπαραγωγή τα κόστη δικτύου είναι σημαντικά.

Χθες λοιπόν είχαμε ένα νέο γύρο διαβουλεύσεων στη ΡΑΕ, όχι για τον κανονισμό τιμολόγησης που θα καθορίσει τα νέα κόστη για τους χρήστες του δικτύου, αλλά για τον κώδικα ΕΣΦΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΔΕΣΦΑ παρουσίασε την πρότασή του για το νέο κανονισμό, ο οποίος οδηγεί σε «σφιχτά όρια» και μεγαλύτερα penalties σε περίπτωση αποκλίσεων στο αέριο λειτουργίας αλλά και στο αέριο εξισορρόπησης. Το θέμα πάντως δημιουργεί από πλευράς ηλεκτροπαραγωγών αλλά και από την πλευρά των ΕΠΑ ενστάσεις, με δεδομένο ότι η ελληνική αγορά αερίου βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και δεν υπάρχουν εναλλακτικές για τους παίκτες. Έτσι παρά το γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ επικαλείται για τις αλλαγές τους σχετικούς ευρωπαϊκούς κανονισμούς με τους οποίους θα πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση, την ίδια στιγμή για τους παίκτες της αγοράς, το γεγονός ότι δεν υπάρχει ημερήσια αγορά όπου θα μπορούσε να διοχετευτούν πιθανές πλεονάζουσες ποσότητες αερίου, τους καθιστά όμηρους των «ποινών» του κανονισμού.

Την ίδια στιγμή βεβαίως ο ΔΕΣΦΑ απαντά ότι εάν δεν πληρωθούν από τους χρήστες αυτά τα κόστη που προκαλούνται στο σύστημα από τις πλεονάζουσες ποσότητες, τότε ο λογαριασμός ανεβαίνει για το σύνολο των χρηστών.

Το debate βεβαίως καθιστά εκ νέου επίκαιρη τη συζήτηση για μεταρρύθμιση στο φυσικό αέριο και την εισαγωγή νέων αγορών που θα καταστήσουν την αγορά πιο ρευστή και ανταγωνιστική. Σε διαφορετική περίπτωση οι νέοι παίκτες δε θα μπορούν να δραστηριοποιηθούν σε μία ρηχή αγορά όπως η σημερινή… 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr