Η ΔΕΠΑ βγαίνει για spot φορτία και «λοξοκοιτά» προς τη Cheniere


18 05 2016 | 09:01

Η τελευταία φορά που η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου είχε βγει στις spot αγορές να αποκτήσει φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου ήταν το 2011. Έκτοτε έχουν περάσει πέντε χρόνια, διάστημα μεγάλο για μια εταιρεία του μεγέθους της ΔΕΠΑ. Φαίνεται όμως ότι πολύ σύντομα οι αρμόδιες διευθύνσεις της εταιρείας θα ξαναπιάσουν δουλειά και θα κληθούν να αναζητήσουν τις καλύτερες προσφορές διεθνώς, αφού στις προθέσεις της διοίκησης είναι να βγει στις αγορές και να παραγγείλει spot φορτίο το συντομότερο δυνατό.

Πότε είναι αυτό το σύντομα; Πιθανόν μέσα στο καλοκαίρι, ανάλογα και με τις ανάγκες με δεδομένο ότι οι καταναλώσεις είναι σχετικά μειωμένες, αν και η ενίσχυση της χρήσης του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή δίνει πλέον άλλο ρυθμό στη ζήτηση.

Τώρα στις προθέσεις της ΔΕΠΑ είναι μεν να βγει με όρους αγοράς αναζητώντας την καλύτερη προσφορά, πηγές της εταιρείας ωστόσο δεν κρύβουν ότι σε αυτή τη διαδικασία θα υπάρχει «προτιμησιακός» προμηθευτής που θα έχει προβάδισμα. Και αυτός δεν είναι άλλος από την αμερικανική εταιρεία Cheniere, τον πρώτο εξαγωγέα αμερικανικού shale gas, ο οποίος θυμίζουμε από πέρυσι έχει ξεκινήσει να εξάγει υγροποιημένο φυσικό αέριο που παράγεται από τα τεράστια κοιτάσματα σχιστολιθικού αερίου που διαθέτουν οι ΗΠΑ. Μάλιστα οι εξαγωγές αυτές γίνονται ήδη και προς την Ευρώπη και μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες σε Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία αλλά και σε χώρες της Βαλτικής όπως η Λιθουανία. Θυμίζουμε επίσης ότι η Cheniere έχει εμπλακεί στις συζητήσεις για τη δημιουργία του πλωτού τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη.

Βεβαίως το πρώτο αυτό φορτίο της Cheniere, θα είναι φορτίο spot που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια μακροχρόνια σύμβαση ή δέσμευση. Μια τέτοια εξέλιξη (μακροχρόνιας σύμβασης) δεν αποκλείεται αλλά δεν μπορεί να γίνει χωρίς να λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες της ελληνικής αγοράς, τις ανάγκες και τις υφιστάμενες δεσμεύσεις με άλλους προμηθευτές. Και βέβαια σε αυτήν την κατεύθυνση καθοριστικό ρόλο έχει να παίξει και η τιμή.

Διαχρονικά το αέριο των αγωγών έχει αποδειχθεί, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ως το οικονομικότερο, ενώ ειδικά στην τωρινή συγκυρία είναι μακράν πιο ανταγωνιστικό, ιδιαίτερα το ρώσικο. «Οι αμερικανοί λένε ότι μπορούν και θα το αλλάξουν αυτό και ότι μπορούν να προσφέρουν με πιο ανταγωνιστικούς όρους το δικό τους LNG. Απομένει να φανεί στην πράξη αυτό και εμείς είμαστε εδώ» αναφέρουν πηγές.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση της ΔΕΠΑ να βγει στην αγορά για spot lng είναι ένα ακόμη δείγμα της κινητικότητας που επικρατεί στην εταιρεία σε όλα τα επίπεδα και της επιθυμίας η επιχείρηση αερίου να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες ανάπτυξης που της παρουσιάζονται. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr