Η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και οι αλλαγές στην αγορά φυσικού αερίου

19 05 2016 | 08:36
Στους επόμενους μήνες θα πρέπει να υλοποιηθούν και από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης Α.Ε. οι νομοτεχνικές αλλαγές που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς αερίου, με τις οποίες στο εξής θα δίνεται στους πελάτες- καταναλωτές η δυνατότητα επιλογής προμηθευτή.

Έτσι, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης προετοιμάζεται ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2017 να έχει προχωρήσει στο διαχωρισμό των δραστηριοτήτων διανομής και προμήθειας που σήμερα ασκεί, δήλωσε στη Voria.gr ο νέος πρόεδρος της εταιρείας, πολιτικός μηχανικός Βενέτης Μπούρας.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, έχει 40 ετών εμπειρία στα μεγάλα δημόσια έργα, υπήρξε διευθυντής Σχεδιασμού & Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κ.Μακεδονίας, προϊστάμενος του Τμήματος Συμβάσεων της Διεύθνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2000 μέχρι και σήμερα εκλέγεται στην Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος όπως και του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΤΕΕ.

Όπως δήλωστε ο κ. Μπούρας, ο διαχωρισμός αυτός προβλέπεται από τις διατάξεις του νόμου 4336/2015, αποτελεί δηλαδή μνημονιακή υποχρέωση αλλά και προσαρμογή στις Κοινοτικές Οδηγίες που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργίας μίας απελευθερωμένης αγοράς φυσικού αερίου.

Για την υλοποίηση της παραπάνω υποχρέωσης θα αποσχιστεί ο κλάδος διανομής από την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, αλλά και από την ΕΠΑ Θεσσαλίας. Υπενθυμίζεται ότι και στις δύο επιχειρήσεις το 51% ανήκει στη ΔΕΠΑ και το 49% στο στρατηγικό επενδυτή που ασκεί το μάνατζμεντ, στην ιταλική ΕΝΙ.

«Η βούληση των κοινών μετόχων των δύο αυτών εταιρειών, δηλαδή της ΔΕΠΑ και της ιταλικής ΕΝΙ, είναι να υπάρξει μία μόνο ΕΔΑ (Εταιρεία Διαχείρισης Αερίου-κλάδος διανομής) και μία ΕΠΑ (Εταιρεία Παροχής Αερίου-κλάδος προμήθειας) για τις δύο περιοχές. Οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας έχουν ήδη εκπονήσει χρονοδιαγράμματα ώστε να ολοκληρωθεί ο νομικός και λειτουργικός διαχωρισμός του κλάδου διανομής τους μέχρι το τέλος του 2016, ήτοι η σύσταση νέας ενιαίας ΕΔΑ για τις περιοχές Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, που θα είναι ο Διαχειριστής του δικτύου. Για το σκοπό αυτό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με το οποίο υπάρχει στενή συνεργασία, θα περάσει μέσα στο Μάιο από τη Βουλή διατάξεις που θα διευκολύνουν τη συγκεκριμένη διαδικασία» εξήγησε ο νέος πρόεδρος της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης.

Η απελευθέρωση της αγοράς αερίου, υποστήριξε ο κ. Μπούρας μπορεί να επιφέρει σημαντική μείωση του ενεργειακού κόστους, τόσο για τον τελικό καταναλωτή, όσο και για τη βιομηχανία, όταν συντελείται υπό τον δημόσιο έλεγχο λειτουργίας των δικτύων διανομής του.

Η περαιτέρω διείσδυση του φυσικού αερίου στο βιομηχανικό, οικιακό και εμπορικό τομέα θα είναι επωφελής για την ανάπτυξη και την οικονομία της χώρας, ιδιαίτερα στην παρούσα δύσκολη συγκυρία. Θα αποτελέσει κίνητρο για τον εκσυγχρονισμό των βιομηχανικών μονάδων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής και την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, ιδιαίτερα των πολιτών που έχουν χαμηλά εισοδήματα, ενώ θα περιορίσει σημαντικά την περιβαλλοντική επιβάρυνση.

(voria.gr) 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr