Σχέδιο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Ε» καταθέτει η Energean μετά τη σύμβαση με την EBRD

20 05 2016 | 08:06

Με την ώθηση που δίνει στο επενδυτικό της πρόγραμμα η συμφωνία χρηματοδότησης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD), η Energean Oil & Gas, πρόκειται τις επόμενες ημέρες να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το σχέδιο ανάπτυξης του «πεδίου Ε».

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η κίνηση της εταιρείας στοχεύει στο να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αδειοδότησης (θα στηθεί νέα εξέδρα, η πρώτη εν Ελλάδι μετά το 1977, οπότε απαιτούνται οι σχετικές άδειες), ώστε να μπορεί να προχωρήσει η παραγωγική διαδικασία μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων γεωτρήσεων στον Πρίνο.

Η συνολική επένδυση για το κοίτασμα «Ε», στο οποίο βρίσκονται τα μισά από τα 30 εκατ. βαρέλια βεβαιωμένων (από τον ανεξάρτητο οίκο ERC Equipose) αποθεμάτων της συνολικής παραχώρησης του κόλπου της Καβάλας, θα φτάσει τα 110 εκατ. δολάρια. Εξ΄αυτών τα 50 περίπου απαιτούνται για την εγκατάσταση της υπεράκτιας εξέδρας και των αγωγών που θα την συνδέουν με το συγκρότημα του Πρίνου και άλλα περίπου 60 εκατ. για τις 7 προγραμματισμένες γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Energean θα μπορούσε να υπάρξει παραγωγή από το κοίτασμα «Ε» στο 3ο τρίμηνο του 2017.

Ας σημειωθεί ότι στον Κόλπο της Καβάλας υλοποιείται από την Energean το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα από την εποχή (το 1981) που μπήκε σε παραγωγή ο Πρίνος. Πρόκειται για 15 προγραμματισμένες γεωτρήσεις, οι πρώτες 7 εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Πρίνο. Όταν τελειώσουν οι 7 αυτές γεωτρήσεις εκτιμάται ότι η παραγωγή θα ξεπεράσει τα 5.000 βαρέλια την ημέρα.
Οι υπόλοιπες 8 γεωτρήσεις θα πραγματοποιηθούν, 7 στο κοίτασμα Έψιλον και μία ακόμη στον βόρειο Πρίνο.
Με τις γεωτρήσεις που θα πραγματοποιήσει το ιδιόκτητο «τρυπάνι», στο τέλος του project η παραγωγή εκτιμάται ότι μπορεί να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 10.000 βαρελιών.

Η εταιρεία πρόκειται να καταθέσει μέσα στο καλοκαίρι και το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Κατακόλου, του οποίου ως γνωστόν έχει αναλάβει την εκμετάλλευση. Σήμερα μάλιστα παρουσιάζεται το project σε ημερίδα των Επιμελητηρίων του νομού Ηλείας στον Πύργο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων παραγόντων, από το Κατάκολο θα μπορούσε να υπάρξει παραγωγή το χειμώνα του 2017.

Ευχάριστη έκπληξη

Εν τω μεταξύ ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε για την αγορά η χθεσινή ανακοίνωση για τη δανειακή σύμβαση με την οποία ηΕυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Επενδύσεων (EBRD) θα χρηματοδοτήσει με 75 εκατ. δολαρίων την Εnergean Oil & Gas, για την υποστήριξη του ύψους 200 εκατ. δολαρίων επενδυτικού προγράμματος στον Κόλπο της Καβάλας.

Είναι η πρώτη, ιστορικά, δανειακή σύμβαση της EBRD που αφορά τον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα και εκτιμάται ότι, πέραν των άλλων, σηματοδοτεί την πρόθεση της Τράπεζας να «μπεί» στο συγκεκριμένο τομέα στη χώρα μας. Προφανώς ωστόσο, καθορίστηκε με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία του ερευνητικού προγράμματος της Energean, δηλαδή τα βεβαιωμένα αποθέματα, τα δυνητικά αποθέματα κ.λπ. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr