Πως θα λειτουργεί το υπερΤαμείο - και η ΔΕΗ στη λιστα με τις ΔΕΚΟ υπό συζήτηση

19 05 2016 | 08:08

(UPDATE 16.40) Τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημόσιων Συμμετοχών), αποσαφήνισε στη Βουλή και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι άλλες είναι «υπό διαπραγμάτευση» με τους θεσμούς.

Παρεμβαίνοντας στην συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι «η νομοθετική βελτίωση λέει ότι στο παράρτημα Δ υπάρχουν οι εξής επιχειρήσεις ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ, ΟΣΕ, ΟΑΚΑ και ΕΛΤΑ. Οι άλλες (σ.σ. δηλαδή ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΒΟ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ, ΔΕΗ) είναι υπό συζήτηση, δεν είναι μέρος του νομοσχεδίου. Είναι μέρος της συζήτησης ανάμεσα σε εμάς και τους θεσμούς».

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι «το άρθρο 198 αναφέρεται στις μετοχές των εταιρειών του παραρτήματος Δ. Δεν υπάρχει άλλο παράρτημα. Είναι όλα εξηγημένα».

Νωρίτερα το Energypress έγραφε:

Ένα νέο υπερ Ταμείο συστήνεται με προικα-μαμούθ το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, όλες μαζί τις προς αποκρατικοποίηση εταιρείες που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, και το οποίο θα λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών.

Στόχος του νέου αυτού Ταμείου που θα ονομάζεται "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας" και θα έχει διάρκεια 99 έτη, είναι να αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία προκειμένου "να συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας" καθώς και για "να συμβάλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Στον έλεγχο του νέου αυτού Ταμείου μεταβιβάζονται: Το ΤΑΙΠΕΔ, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) καθώς και η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) στην οποία και θα περιέλθουν οι συμμετοχές κρατικών επιχειρήσεων δίχως να διευκρινίζεται ποιές. Ακριβώς επειδή οι παραπάνω θυγατρικές συνεχίζουν να διέπονται από τους ιδρυτικούς τους νόμους, εικάζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα φέρει κανονικά σε πέρας το πρόγραμμα με τις 19 αποκρατικοποιήσεις (17% της ΔΕΗ, 35% των ΕΛΠΕ, 65% της ΔΕΠΑ, 24% ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, κλπ). Το σχετικό πάντως παράρτημα απουσιάζει από το νομοσχέδιο!

Το νέο υπερ-Ταμείο θα διοικείται από τη Γενική Συνέλευση του βασικού μετόχου, το Εποπτικό Συμβούλιο, και το Διοιηκητικό Συμβούλιο. Κομβικό ρόλο στη λειτουργία του νέου υπερ-Ταμείου θα διαδραματίζει το Εποπτικό Συμβούλιο (Supervisory Board) που θα απαρτίζεται από 5 μέλη τα οποία θα επιλέγονται τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από τους δανειστές. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά θα διορίζει τα 3 μέλη και η Κομισιόν μαζί με τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Σταθερότητας τα άλλα 2, ανάμεσα στα οποία και ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου. Οι αποφάσεις θα λαμβάνονται κατόπιν πλειοψηφίας τεσσάρων μελών.

Το Εποπτικό Συμβούλιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο καθώς είναι αυτό που θα διοριζει τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διοκητικού Συμβουλίου (ΔΣ), δηλαδή του οργάνου που θα αναλάβει να κάνει το μάνατζμεντ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Με άλλα λόγια, το Εποπτικό Συμβούλιο θα μπορεί να εκλέγει και να διορίζει τα μέλη του Δ.Σ. του Ταμείου, και να ζητά οποιαδήποτε πληροφορία ή στοιχείο που θεωρεί απαραίτητο. Από την πλευρά του το ΔΣ έχει ως έργο να εγκρίνει τυχόν απόσχιση περιουσιακών στοιχείων από μια θυγατρική, να υλοποιεί επενδύσεις κατόπιν πρότασης της Επιτροπής Επενδύσεων, να εγκρίνει το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΑΔΑ και να υποβάλλει στο Εποπτικό Συμβούλιο 3μηνιαίες εκθέσεις.

Στην περιουσία του νέου ταμείου περιλαμβάνεται η κυριότητα και νομή όλων των κινητών και ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου (τουριστικά κλπ) που πρέπει να βρίσκονται υπό τη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Η συγκεκριμένη περιουσία μεταβιβάζεται αυτόματα και χωρίς αντάλλαγμα στην ΕΤΑΔ με εξαιρέσεις (αιγιαλούς, αρχαιολογικούς χώρους, κλπ). Στην ΕΤΑΔ επιστρέφουν και δεκάδες ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ, που επίσης δεν αναφέρονται.

Παράλληλα "εμπράγματα δικαιώματα τρίτων μπορεί να κηρύσσονται αναγκαστικώς απαλλοτριωτέα υπέρ του νέου υπερ-Ταμείου ή θυγατρικής της με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, για λόγους μείζονος σημασίας δημοσίου συμφέροντος, αν κρίνονται αναγκαία για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της Εταιρείας ή των θυγατρικών της ή αν κρίνονται αναγκαία για την πραγματοποίηση επενδυτικού σχεδίου".

Στην τέταρτη θυγατρική όπου και θα περάσουν κρατικές επιχειρήσεις "μεταβιβάζονται οι μετοχές δημοσίων επιχειρήσεων και οι συμβάσεις παραχώρησης των εν λόγω εταιρειών, αλλά και το δικαίωμα ανανέωσης των συμβάσεων. Το παράρτημα με τις 19 ιδιωτικοποιήσεις του ΤΑΙΠΕΔ, όπως και το παράρτημα που αναφέρεται τις κρατικές εταιρείες που περνούν στον έλεγχο της ΕΔΗΣ μέχρι αργά το βράδυ δεν είχαν δημοσιοποιηθεί στο δικτυακό τόπο της Βουλής.

Με το σχέδιο νόμου κυρώνεται και η σύμβαση παραχώρησης 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινοπραξία της γερμανικής Fraport με τον όμιλο Κοπελούζου. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr