Σκουρλέτης: Επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΔΜΗΕ, εντός του έτους η συμφωνία για ΔΕΣΦΑ

02 06 2016 | 12:01

Διευρύνοναι οι επαφές και το ενδιαφέρον επενδυτών ενόψει του διαγωνισμού για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτης σήμερα.

Παράλληλα, τόνισε ότι υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον από πολλές εταιρείες και χαρακτήρισε την επένδυση πολύ ενδιαφέρουσα, όχι μόνο ως προς τις οικονομικές αποδόσεις που θα φέρει στον επενδυτή, αλά και λόγω του ευρύτερου ενδιαφέροντος για τις ενεργειακές υποδομές στην περιοχή.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες δεν περιορίζονται μόνο σε εκείνες που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην προηγούμενη διαδικασία πώλησης του 66%, αλλά υπάρχουν και νέες, προερχόμενες βεβαίως μόνο από την Ευρώπη, όπως ορίζει και η σχετική συμφωνία με τους θεσμούς.

Ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι η πιθανότητα να μην προχωρήσει η διάθεση ποσοστού 20-24% σε στρατηγικό επενδυτή, είναι απειροελάχιστη.

Ο υπουργός σχολίασε ότι «πολλοί είπαν ότι την πατήσαμε και θα υπήρχαν πιέσεις για να αλλάξουμε τον νέο ΑΔΜΗΕ, τον νόμο για την μη ιδιωτικοποίησή του και την κατάργηση του νόμου για την "μικρή ΔΕΗ". Διαψεύσθηκαν».

Σχετικά με την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar, η οποία με τη σειρά της θα διαθέσει μερίδιο σε ευρωπαϊκή εταιρεία, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους με τρόπο επωφελή για όλους και χωρίς μεγάλες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές.

Σχολιάζοντας τη συμφωνία με την Rosneft, σημείωσε ότι πρόκειται για μια επωφελή συνεργασία προσθέτοντας ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία Ελλάδας – Ρωσία σε πολλούς τομείς και πέραν της ενέργειας.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση, σημείωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει άλλες ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας. "Υπάρχει ένας κατάλογος που συνεχώς ανανεώνεται στο ΤΑΙΠΕΔ. Το τι θα προχωρήσει είναι θέμα πολιτικής βούλησης με γνώμονα την επίτευξη του στόχου για τα 6,2 δισ. ευρώ", ανέφερε.

Τέλος, για το θέμα της ΔΕΗ επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση βρίσκει τρόπους σε δύσκολες συνθήκες να βάζει ένα κοινωνικό πρόσημο» και αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Επιχείρησης ότι από την 1η Ιουλίου θα πάμε σε εκπτώσεις στα τιμολόγια για τους συνεπείς πελάτες συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι στη ρύθμιση των 36 δόσεων.

«Πρώτη φορά έχουμε σημάδια αποκλιμάκωσης της πίεσης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και αυτό, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, μας δίνει την δυνατότητα να κάνουμε μειώσεις», πρόσθεσε.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr