Σ. Ανδρεάς (Elpedison): Κανέναν δεν συμφέρει μια κατάρρευση της ΔΕΗ - Χρειάζεται ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς

 

«Μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι ως ανταγωνιστές της ΔΕΗ απεργαζόμαστε την κατάρρευσή της. Θα ήθελα από αυτό εδώ το βήμα να τονίσω ότι δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, καθόσον ο κυρίαρχος ρόλος της την καθιστά απολύτως συνδεδεμένη με το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Η Elpedison από τη μεριά της θα  συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση ενός ουσιαστικού ανοίγματος της αγοράς και ενίσχυσης του υγιούς ανταγωνισμού, μέσα σε ένα σταθερό και λειτουργικό ρυθμιστικό περιβάλλον», διεμήνυσε από το βήμα του Economist ο εκτελεστικός πρόεδρος της Elpedison Σπύρος Ανδρεάς.

Τόνισε πως δεν είναι η μνημονιακή υποχρέωση της χώρας που πρέπει να σηματοδοτήσει τις εξελίξεις, αλλά η πραγματική ανάγκη της για ουσιαστικό άνοιγμα της αγοράς. Πρόσθεσε ότι το γενικό ευρωπαϊκό πλαίσιο για την ενέργεια περιέχει τον στόχο ενός ενιαίου συστήματος στο οποίο η ενέργεια θα ρέει χωρίς εμπόδια στην Ευρώπη, αξιοποιώντας κατά τον καλύτερο τρόπο τους ενεργειακούς πόρους και τις υποδομές που υπάρχουν, προς όφελος των καταναλωτών. Παρατήρησε δε πως η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού απέχει πολύ από αυτόν τον στόχο.

Ο ίδιος μίλησε για δομικό πρόβλημα της ελληνικής αγοράς, λέγοντας πως η ΔΕΗ διατηρεί στο επίπεδο της παραγωγής την αποκλειστική πρόσβαση και εκμετάλλευση σε λιγνίτες και υδροηλεκτρικά, και στη δε προμήθεια ηλεκτρισμού το 92% στο διασυνδεδεμένο σύστημα.

Με το τελευταίο Μνημόνιο (Ν.4336/2015) τέθηκαν δεσμευτικοί στόχοι που ορίζουν ότι μέχρι το 2020 καμία εταιρεία δεν θα μπορεί να παράγει, προμηθεύει ή εισάγει ηλεκτρική ενέργεια σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της αγοράς, επισήμανε ο κ. Ανδρεάς.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr