Συμμετοχή σε χερσαίο "οικόπεδο" στην Τανζανία για την κοινοπραξία της Motor Oil με την Vegas

Καθόλου τυχαία δεν ήταν, όπως αποδεικνύεται η πρόσφατη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Motor Oil Hellas να προχωρήσει στη σύσταση κοινής εταιρείας με την Vegas Oil που θα επικεντρωθεί στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η πρώτη κίνηση της κοινοπραξίας είναι η συμμετοχή στις έρευνες κοιτάσματος στην Τανζανία.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται: Σε συμφωνία με την MV Upstream Tanzania, μια κοινοπραξία μεταξύ της ελληνικής Motor Oil Hellas και της Vegas Oil & Gas, προχώρησε η Otto Energy για την εκχώρηση του 25% των δικαιωμάτων του Kilosa-Kilombero, χερσαίο πεδίο στην Τανζανία.

 

 

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας:

-Η MV Upstream θα καταβάλλει στην Otto Energy το ποσό των 2,3 εκατ. δολ. για το 25% των δικαιωμάτων της άδειας, ως αποζημίωση για τις δαπάνες που επιβάρυναν την Otto.

-Εκτός από την καταβολή αντιτίμου για το 25% της συμμετοχής της στο πεδίο, η MV Upstream θα πρέπει να διατηρήσει το υπόλοιπο 25% του ποσοστού της Otto, μέσω της γεώτρησης του Kito, μέχρι του ποσού των 2 εκατ. δολ. Το κόστος πέρα και πάνω αυτού του ανώτατου ποσού θα καταβάλλεται από την Otto Energy, σύμφωνα με το υπάρχον ποσοστό του 25% της συμμετοχής της. Το κόστος εξόρυξης αυτή τη στιγμή υπολογίζονται στα 10 εκατ. δολ.

-Σε περίπτωση ανακάλυψης στο Kito, η MV Upstream οφείλει να διατηρήσει το υπάρχον ποσοστό του 25% της Otto Energy στη γεώτρηση μέχρι του ποσού του 1 εκατ. δολ.

Να σημειωθεί ότι η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών της Τανζανίας.

Η απόφαση της Motor Oil

Ο έντονα εξωστρεφής διυλιστηριακός όμιλος της Motor Oil Hellas που μέχρι σήμερα επικεντρώνεται στις αγορές διύλισης και εμπορίας, προχώρησε πρόσφατα στη δημιουργία της κοινής εταιρείας (65% ΜΟΗ, 35% Vegas Oil) με την εταιρεία συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη και με αυτόν τον τρόπο ανοίγεται για πρώτη φορά στον τομέα της έρευνας και παραγωγής, ο οποίος την τελευταία διετία έχει έρθει αντιμέτωπος με την πρόκληση των χαμηλών τιμών του πετρελαίου. 

Με βάση πάντως την προϊστορία της Vegas Oil and Gas αλλά και τη δραστηριότητα της οικογένειας Βαρδινογιάννη στην αγορά της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, η νέα εταιρεία αναμένεται να κινηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Β. Αφρικής και της Ανατολικής Μεσογείου. Παλαιότερα η οικογένεια Βαρδινογιάννη είχε επίσης δραστηριοποιηθεί και στην αμερικανική αγορά. Θυμίζουμε ότι η  Vegas Oil and Gas είχε στρατηγική  παρουσία στην Αίγυπτο. 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr