Τα ελληνικά νησιά πολιορκούν οι Γερμανοί επιχειρηματίες για εγκατάσταση "παραδοσιακών" και "νέων" ΑΠΕ

 

 «Θα είμαστε εδώ, ως κυβέρνηση και ως υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για να διευκολύνουμε τους επιχειρηματίες που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα στη χώρα μας». Αυτό είναι το βασικό μήνυμα που μετέφερε χθες ο Πάνος Σκουρλέτης στους Γερμανούς συνομιλητές του, δηλαδή στον Αντικαγκελάριο και Υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας  Σίγκμαρ Γκάμπριελ, και στους εκπροσώπους 40 περίπου γερμανικών εταιριών που τον συνόδευαν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του energypress, η διεξοδικότερη συζήτηση έγινε κατά την ευρεία σύσκεψη που είχαν στο ΥΠΕΝ με τους Γερμανούς (αλλά και Έλληνες) επιχειρηματίες οι υπουργοί Σκουρλέτης και Σταθάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος και, αντίστοιχα, από την πλευρά των Γερμανών ο κ. Γκάμπριελ, ο Πρέσβης στην Ελλάδα Peter Schoof και διακομματική αντιπροσωπεία του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Πολλοί από τους Γερμανούς επιχειρηματίες εκδήλωσαν την ετοιμότητά τους να επενδύσουν στη χώρα μας, κυρίως στον τομέα της ενεργειακής εξοικονόμησης και των ΑΠΕ, και ειδικά στη νησιωτική Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον εκτείνεται, τόσο στις «παραδοσιακές» εγκαταστάσεις ΑΠΕ -και κυρίως αιολικών- σε ελληνικά νησιά παράλληλα με την κατασκευή δικτύων διασύνδεσης που θα επιτρέπουν να μεταφέρεται η παραγόμενη ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα, όσο και στην εφαρμογή σύγχρονων καινοτόμων τεχνολογιών για την ενεργειακή αυτονόμηση νησιών.

Το πλεονέκτημα που εισάγουν τα συστήματα αυτά είναι ότι επιτρέπουν την αξιοποίηση των εγκατεστημένων σταθμών ΑΠΕ σε επίπεδα του 80 – 85% της ισχύος τους, όταν σήμερα οι ΑΠΕ στα νησιά δεν μπορούν να αξιοποιηθούν σε επίπεδα πάνω από το 20% της εγκατεστημένης ισχύος τους.

Το γενικό μοντέλο λειτουργίας των συστημάτων ενεργειακής αυτονόμησης στηρίζεται σε τρείς άξονες: Στην εγκατάσταση υβριδικών σταθμών παραγωγής ενέργειας αιολικής και φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, στη χρήση συσσωρευτών σύγχρονης τεχνολογίας με μεγάλη αποθηκευτική ικανότητα, και στην εγκατάσταση ενός «έξυπνου δικτύου» και «έξυπνων μετρητών» σε κάθε σπίτι για την εξισορρόπηση προσφοράς - ζήτησης on time.

Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκε η αμέριστη υποστήριξη κάθε επενδυτικής προσπάθειας, επισημάνθηκε ωστόσο η ιδιαιτερότητα που έχουν τα νησιά καθώς, εκτός από εξαιρετικό αιολικό δυναμικό έχουν ανάγκη διατήρησης της φυσιογνωμίας τους που είναι ταυτόχρονα και το συγκριτικό τους πλεονέκτημα στον τουριστικό τομέα. Επισημάνθηκαν επίσης οι πολύ μεγάλες δυνατότητες αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού στις αναρίθμητες βραχονησίδες που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι αναλυτικές τοποθετήσεις στο ελληνογερμανικό συνέδριο για τις ΑΠΕ. Στο περιθώριο του Συνεδρίου θα υπογραφεί και η Κοινή Διακήρυξη Προθέσεων στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, από το Γερμανό Αντικαγκελάριο και τον Έλληνα υπουργό ΠΕΝ.

Νέα εποχή ανάπτυξης των ΑΠΕ

Την απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει μια «νέα εποχή ανάπτυξης» για τις ΑΠΕ, τόνισε ο υπουργός ΠΕΝ Πάνος Σκουρλέτης στην ομιλία του στο επίσημο δείπνο που οργάνωσε χθες βράδυ το  Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Γκάμπριελ.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Σκουρλέτης:

«Η Γερμανία έχει να επιδείξει  σημαντική επέκταση στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Το ποσοστό επί της ηλεκτροπαραγωγής προσεγγίζει το 30%, σύμφωνα με στοιχεία του 2014, ενώ αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες τεχνολογίες ΑΠΕ. Η εντατική ανάπτυξη και η πλήρης αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ΑΠΕ, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή, όμως, είναι η ενσωμάτωση των τεχνολογιών ΑΠΕ στην καθημερινή ζωή, σε  χώρους που χρησιμοποιούν πολλοί άνθρωποι. Η τοποθέτηση ηλιακών πάνελ σε σπίτια και άλλες υποδομές εντυπωσιάζει με την ευρηματικότητα των κατασκευών. Υπάρχουν μέρη στη Γερμανία με έντονη, αλλά και φιλική, ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Κι αυτό, επίσης, είναι κάτι που μας ενδιαφέρει.

Η μείωση του ενεργειακού κόστους και το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, που επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο, μας απασχολούν όσο και κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης, τόσο για τους πολίτες μας, όσο και για τις παραγωγικές μονάδες μας. Ειδικά τώρα που εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε συνθήκες  ανάπτυξης και διεξόδου από την ύφεση.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε μια νέα ώθηση τόσο στην οικονομία της ενέργειας, όσο και στην οικονομία ολόκληρης της χώρας. Ωστόσο, τα κίνητρά μας δεν είναι μονομερώς οικονομικά. Συμφωνούμε πλήρως με την αναγκαιότητα μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και δηλώνουμε απερίφραστα τη συμπόρευσή μας με τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ο ορίζοντάς μας δεν είναι κοντινός και ανεπαρκής. Έχουμε καθήκον να δημιουργήσουμε όρους βιώσιμης ανάπτυξης και καλύτερης ζωής για τις γενιές που έρχονται. Κι έτσι, παρ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια η ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα κινήθηκε ικανοποιητικά, στοχεύουμε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης.

Το ίδιο επιδιώκουμε και για τον πολύ σημαντικό τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας σε συνδυασμό με την ενεργειακή αποδοτικότητα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν συγχέουμε την εξοικονόμηση με την ενεργειακή φτώχεια. Είμαστε εναντίον της σπατάλης, ως  βασικής μας ευθύνης πρωτίστως απέναντι στον πλανήτη μας και στο μέλλον. Παρ΄ όλα αυτά, ακόμη και η στενά οικονομική προσέγγιση του θέματος παραπέμπει σε έναν τομέα με σημαντική κίνηση κεφαλαίων. Θα είμαστε στη διάθεσή σας για να τα δούμε αυτά τα ζητήματα και στο μέλλον».

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr