Στα ΕΛΠΕ τα πετρέλαια Άρτας-Πρέβεζας - Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αφήνει η Energean

 

 

Στα ΕΛΠΕ φαίνεται ότι καταλήγει ο διαγωνισμός παραχώρησης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στο χερσαίο οικόπεδο Άρτας-Πρέβεζας, μετά από σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Προηγήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που απέρριψε την αίτηση αναστολής την οποία και είχε υποβάλει η Energean Oil κατά της απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Σύμφωνα με εκείνη την απόφαση, τα ΕΛΠΕ είχαν ανακηρυχθεί ως "επιλεγείς αιτών" στο πλαίσιο του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας που αφορούσαν συνολικά τρεις διαφορετικές περιοχές (Άρτα-Πρέβεζα, ΒΔ Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία).

Αλλά το ΣτΕ φέρεται να απέρριψε το αίτημα αναστολής που είχε καταθέσει στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού η εταιρεία Energean Oil με το επιχείρημα ότι τα ΕΛΠΕ δεν διαθέτουν "τεχνική επάρκεια" για εργασίες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

Από την πλευρά τους πηγές της Energean επισημαίνουν ότι η απόφαση του ΣτΕ επικαλείται καθαρά τυπικούς και δικονομικούς λόγους, και δεν υπεισέρχεται σε θέματα ουσίας. Επισημαίνουν συγκεκριμένα ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στέκεται στο γεγονός ότι το αίτημα αναστολής από την Energean έπρεπε να είχε υποβληθεί όχι κατά την τελική φάση του διαγωνισμού, όπως και έγινε, αλλά όταν η επιτροπή αξιολόγησης του υπουργείου ΠΕΝ είχε κληθεί να εξετάσει την υποψηφιότητα των ΕΛΠΕ.

Παράλληλα οι ίδιες πηγές αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η Energean να εξαντλήσει όλες τις νομικές δυνατότητες που έχει στη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σημειώνεται ότι ο διαγωνισμός για τα πετρέλαια της Δυτικής Ελλάδας ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο, ενώ για το οικόπεδο Άρτας-Πρέβεζας είχαν καταθέσει προσφορές τόσο τα ΕΛΠΕ, όσο και η Energean Oil.

Οι δύο προσφορές είχαν αξιολογηθεί ως ισοδύναμες από την αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ με αποτέλεσμα στα τέλη του 2015 ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης να καλέσει τις εταιρείες στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να βρουν "ίδια γλώσσα" για την από κοινού ανάληψη των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Το γεγονός ότι οι δύο προσφορές είχαν αξιολογηθεί ως ισοδύναμες διευκόλυνε τον υπουργό να διαμηνύσει και στις δύο πλευρές "βρείτε τα", κάτι το οποίο τελικά δεν κατέστη δυνατό.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr