Μετά την τροπολογία Σκουρλέτη, έρχονται και οι αποφάσεις της ΡΑΕ για το ΔΕΣΦΑ


23 08 2016 | 07:57

Η περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη με την οποία νομοθετήθηκε η μείωση της ανακτήσιμης διαφοράς παρελθόντων χρόνων που είχε λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ, τροπολογία η οποία προκάλεσε την αντίδραση των Αζέρων υποψήφιων αγοραστών του Διαχειριστή, ήταν το πρώτο βήμα για να επιτευχθεί ο στόχος του ΥΠΕΝ, δηλαδή να περιοριστεί σε «λογικά» επίπεδα η αύξηση στα τέλη δικτύου αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το αμέσως επόμενο διάστημα «έρχονται» τα επόμενα βήματα εκ μέρους της ΡΑΕ, με τα οποία θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αλλαγών που η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητες για να εξασφαλιστεί ότι οι αυξήσεις στα τέλη δικτύου (που πληρώνει ο καταναλωτής και εισπράττει ο ΔΕΣΦΑ) δεν θα ξεπεράσουν το 30% και συνεπώς δεν θα υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση της βιομηχανίας –κατά πρώτο λόγο – και των νοικοκυριών στη συνέχεια.

Οι επικείμενες κινήσεις της ΡΑΕ αφορούν:

· πρώτον, τη μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνεται η οφειλή για όσο χρόνο δεν καταβάλλεται η «ανακτήσιμη διαφορά». ", Ο λόγος για τα ποσά εκείνα τα οποία έχει επενδύσει στο παρελθόν ο ΔΕΣΦΑ, αλλά δεν έχουν ανακτηθεί ακόμα στο σύνολό τους και θα πρέπει να ανακτηθούν μέσα από το ετήσιο έσοδο σε βάθος 20ετίας, όπως προβλέπεται από τον κανονισμό τιμολόγησης. Όσο τα ποσά παραμένουν μη ανακτήσιμα, τόσο τοκίζονται με επιτόκιο 10% το χρόνο.

· δεύτερον, την αλλαγή του κανονισμού τιμολόγησης ώστε να μειωθεί η απόδοση του επενδυμένου κεφαλαίου (Wacc) που αναγνωρίζεται ως εύλογη για το ΔΕΣΦΑ, δηλαδή 11% το χρόνο, και η οποία είναι συμφωνημένη με την SOCAR από το 2012.

Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι το Υπουργείο Ενέργειας, παρά τις αντιδράσεις των Αζέρων και την πιθανότητα να ναυαγήσει το deal, όχι μόνον δεν κάνει πίσω στην υπόθεση των αλλαγών που έχει δρομολογήσει, αλλά αντίθετα σκοπεύει να ολοκληρώσει τις κινήσεις αυτές στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Οι πληροφορίες του energypress αναφέρουν ότι για τις κινήσεις Σκουρλέτη έχει ενημερωθεί ο κ. Τσίπρας λεπτομερώς και συνεπώς αποτελούν κυβερνητική κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία Σκουρλέτη νομοθετήθηκε η μείωση της "ανακτήσιμης διαφοράς" των 829 εκατ. ευρώ που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από προηγούμενα χρόνια. Βάσει της τροπολογίας, αφαιρούνται για τα έτη 2012-15 από τον υπολογισμό της Ρυθμιζόμενης Περιουσιακής Βάσης (ΡΒΠ) του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) οι επιχορηγήσεις, οι οποίες είχαν ενσωματωθεί στο μετοχικό κεφάλαιο του Διαχειριστή κατά τη σύσταση της εταιρείας το 2007. Ως εκ τούτου, μειώνεται η ΡΒΠ του Διαχειριστή για τα παραπάνω έτη, κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον με την τροπολογία η ανακτήσιμη διαφορά των ετών 2006 - 2010 η οποία είχε οριστεί το 2012 σε 319 εκατ. ευρώ επανακαθορίζεται στα 213 εκατ. ευρώ.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr