Συνάντηση για αγωγούς και LNG στη Βουλγαρία με τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της Cheniere

25 08 2016 | 08:00

Σημαντική συνάντηση πρόκειται να έχουν στις 4-5 Σεπτεμβρίου στη Βάρνα της Βουλγαρίας οι μεγάλες εταιρείες φυσικού αερίου που δραστηριοποιούνται στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, προκειμένου να συζητήσουν την ανάπτυξη έργων όπως ο αγωγός IGB, αλλά και το τερματικό της Αλεξανδρούπολης.

Όπως αναφέρει το αζέρικο APA και το ρωσικό pronedra.ru, στο στόχαστρο της συνάντησης θα βρεθούν αγωγοί που προορίζεται να διασχίσουν το βουλγαρικό έδαφος. Για τον σκοπό αυτό, αναμένεται να συνομιλήσουν υψηλόβαθμα στελέχη των Gazprom, BP, OMV, RWE, Cheniere Energy, αλλά και της ΔΕΠΑ. Επίσης, στη συνάντηση θα λάβουν μέρος ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μποίκο Μπορίσωφ, ο αναπ. πρωθυπουργός Τόμισλαβ Ντόντσεφ και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Όπως είναι φυσικό, η συμμετοχή της ΔΕΠΑ και της Cheniere Energy σημαίνει ότι στις επαφές θα τεθεί τόσο ο διασυνδετήριος αγωγός IGB, όσο και το τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη. Στην πρώτη περίπτωση, η β' φάση του market test εξελίσσεται με αντικείμενο την εξακρίβωση του εμπορικού ενδιαφέροντος από την πλευρά της αγοράς για το αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός και στις δύο κατευθύνσεις. Στην περίπτωση του τερματικού της Αλεξανδρούπολης, η συμμετοχή της αμερικανικής Cheniere αξιολογείται θετικά δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει δείξει προκειμένου να συμμετέχει στο έργο ως προμηθευτής LNG, μεταφέροντας για πρώτη φορά αμερικανικό αέριο στην περιοχή μας από τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ.

Από την πλευρά της Βουλγαρίας αναμένεται να δοθεί έμφαση στην πρόταση της Σόφιας για δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου με επίκεντρο τη Βάρνα. Σύμφωνα με αναλυτές, πρόκειται ουσιαστικά για μια αναβίωση του αγωγού South Stream, η οποία προέκυψε μετά την ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας και στο «πάγωμα» του Turkish Stream. Πλέον, όμως, μετά την βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, το εν λόγω σχέδιο τελεί υπό αμφισβήτηση.

Τέλος, σημασία για τον εφοδιασμό της ευρύτερης περιοχής με φυσικό αέριο έχει και η σχεδιαζόμενη διασύνδεση της Βουλγαρίας με τη Ρουμανία. Σε συνδυασμό με τον IGB και το τερματικό στην Αλεξανδρούπολη, τα τρία αυτά έργα αναμένεται να περιορίσουν σημαντικά την εξάρτηση των χωρών της περιοχής από το ρωσικό αέριο, όπως άλλωστε επιδιώκει και η Ε.Ε. με τις ΗΠΑ.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr