Έρχεται η χαμηλότερη τιμή αερίου της τελευταίας τριετίας

26 08 2016 | 07:59

 

Με τους καλύτερους οιωνούς μπαίνει το φθινόπωρο για τους ηλεκτροπαραγωγούς, τους οικιακούς χρήστες αλλά και τους βιομηχανικούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η τιμή του φυσικού αερίου για το επόμενο τρίμηνο, όπως καθορίζεται από την τιμή του καυσίμου το προηγούμενο εξάμηνο αναμένεται να βρεθεί στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας τριετίας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΡΑΕ, στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου – Μαρτίου οι τιμές εισαγωγής ήταν 15,6, 14,3 και 15,6 €/Mwh τιμές. Πρόκειται για τις χαμηλότερες μηνιαίες μεσοσταθμικές τιμές εισαγωγής από τον Απρίλιο του 2013, οι οποίες και συνυπολογίζονται στη φόρμουλα για τον καθορισμό της τιμής, μαζί με τις τιμές και του αμέσως δ' τριμήνου του 2015 ήτοι Οκτώβριος – Δεκέμβριος. Όμως και σε αυτό το τρίμηνο οι τιμές που διαμορφώθηκαν ήταν μεταξύ 18,6 και 19 /Mwh τιμές που είναι οι αμέσως επόμενες χαμηλότερες πίσω από το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Αξίζει να τονιστεί ότι η χαμηλότερη τιμή του φυσικού αερίου προέκυψε μετά τη μείωση των διεθνών τιμών του πετρελαίου με τις οποίες συνδέεται το κόστος προμήθειας του καυσίμου. Ωστόσο παράλληλα με τη μείωση της διεθνούς τιμής, η ΔΕΠΑ πραγματοποίησε μια σειρά από κινήσεις και επαφές με τους προμηθευτές της που έφεραν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των όρων προμήθειας και των τιμών εισαγωγής.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους οικιακούς καταναλωτές, τους ηλεκτροπαραγωγούς και την υπόλοιπη βιομηχανία, σημαντικό πλεονέκτημα έχει αποκτήσει λόγω των χαμηλών τιμών και το κόστος του φυσικού αερίου ως καύσιμο κίνησης. Θυμίζουμε ότι από τα τέλη Ιουλίου μέχρι τα τέλη Αυγούστου η τιμή του φυσικού αερίου έχει υποχωρήσει σε ποσοστό άνω του 7% (0,87€/kg).

Επίσης σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες στο περιθώριο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ΕΛΠΕ που θυμίζουμε συμμετέχουν και στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά και με 35% στη ΔΕΠΑ, στο πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφεται ήδη σημαντική αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου (46% στο εξάμηνο και 82% στο β τρίμηνο) η οποία αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση φυσικού αερίου από τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Τέλος σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ΕΛΠΕ, στο δεύτερο τρίμηνο οι πωλήσεις αερίου της ΔΕΠΑ έφτασαν τα 855 Nm3 από 469Nm3 (1771 Nm3 από 1217Nm3 στο εξάμηνο) με την κερδοφορία EBITDA να ενισχύεται σε ποσοστό 68% στο εξάμηνο στα 121 εκατ. Ευρώ.

Οι σημαντικά μειωμένες τιμές αναμένεται στο επόμενο διάστημα να ενισχύσουν τις πωλήσεις προς τις ΕΠΑ και τους βιομηχανικούς πελάτες, που υποχώρησαν στο πρώτο εξάμηνο του 2016.
 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr