Υπογράφηκε η συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου για μεταφορά φυσικού αερίου

 

 Σημαντική συμφωνία, η οποία προβλέπει τη μεταφορά φυσικού αερίου, μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου προς την Αίγυπτο, υπέγραψαν στις 8.00 το πρωί ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Τάρεκ ελ Μόλα.

Η συμφωνία κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας, καθώς αναμένεται να θέσει  σημαντικές βάσεις για εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου με ένα σημαντικό ενεργειακό παίκτη της περιοχής, όπως η Αίγυπτος.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό μετά από συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Αιγύπτιο Υπουργό, ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης ανέφερε ότι «υπογράψαμε τη πρώτη από μια σειρά συμφωνιών απαραίτητες για να δημιουργηθεί ένα ασφαλές επενδυτικό πλαίσιο για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την κυπριακή ΑΟΖ στην Αίγυπτο».

Ουσιαστικά, εξήγησε, «σήμερα υπογράψαμε την συμφωνία η οποία προνοεί ότι οι δύο χώρες θα σεβαστούν τις πρόνοιες των οποιωνδήποτε εμπορικών συμφωνιών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».

Την ικανοποίησή για την υπογραφή της συμφωνίας εξέφρασε και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση αν παρά την μεγάλη ανακάλυψη στο Ζορ της Αιγύπτου, η χώρα επιθυμεί να εισάγει το Κυπριακό φυσικό αέριο ανέφερε ότι αυτό επιβεβαιώνει η σημερινή συμφωνία.

Σε ερώτηση ως προς το πότε θεωρούν θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο από την Κύπρο στην Αίγυπτο ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι το χρονοδιάγραμμα που προβλέπουν μέχρι στιγμής οι εταιρείες είναι μεταξύ 2020 – 2022, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τις εταιρείες για επίσπευση του.

Με ταχείς ρυθμούς οι διαβουλεύσεις για Διακρατική Συμφωνία για αγωγό

Σύμφωνα με κοινή δήλωση των δύο Υπουργών, η συμφωνία αφορά «τη μεταφορά φυσικού αερίου μέσω απευθείας υποθαλάσσιου αγωγού από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς σημείο υποδοχής εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ή στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, είτε για εγχώρια κατανάλωση είτε για επανεξαγωγή».

Αποτελεί μέρος «μιας σειράς νομικών διευθετήσεων, οι οποίες θα υποβοηθήσουν περαιτέρω την πώληση κυπριακού φυσικού αερίου σε αγοραστές στην Αίγυπτο, θα παρέχουν βεβαιότητα στους επενδυτές και θα συμπληρώνουν τις υπό διεξαγωγή σχετικές εμπορικές συζητήσεις».

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω δεδομένα, συνεχίζει η κοινή δήλωση, «οι Κυβερνήσεις της Κύπρου και της Αιγύπτου αποφάσισαν να προχωρήσουν ταχέως με τις διαβουλεύσεις για μια Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό από Κύπρο προς Αίγυπτο, η οποία θα αποσκοπεί στην υλοποίηση του έργου εντός των θαλάσσιων περιοχών υπό τη δικαιοδοσία των δύο χωρών».

«Η συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου και του αερίου μεταξύ των δύο χωρών θα ενισχύσει περισσότερο τις εξαιρετικές σχέσεις Κύπρου και Αιγύπτου προς αμοιβαίο όφελος του κυπριακού και του αιγυπτιακού λαού, ενώ παράλληλα θα ξεκλειδώσει και θα προάγει περαιτέρω το δυναμικό της Ανατολικής Μεσογείου στο σύνολό της», αναφέρουν οι δύο Υπουργοί.

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr